Treizeci de persoane suspectate că ar aparţine grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost arestate marţi, în zori, în oraşul Konya din centrul Turciei, la o zi după o confruntare sângeroasă între poliţia turcă şi militanţi islamişti în sud-estul ţării, informează AFP.
Raidul poliţiei antiteroriste a vizat o serie de locuinţe situate în mai multe cartiere din Konya, localitate considerată drept bastion conservator, a informat agenţia de presă locală Dogan.
Această operaţiune intervine după ce, luni dimineaţă, doi poliţişti şi nouă presupuşi combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi într-un schimb de focuri la Diyarbakir (sud-est), într-una din cele mai grave confruntări care au avut loc pe teritoriul turc de când Ankara s-a alăturat coaliţiei antijihadiste vara trecută.
Poliţia turcă şi-a intensificat operaţiunile împotriva mişcării jihadiste înaintea alegerilor legislative anticipate, care vor avea loc duminică într-un context tensionat, după recentul atentat sinucigaş din 10 octombrie, în centrul capitalei Ankara, ce a fost atribuit jihadiştilor. Atacul s-a soldat cu 102 morţi pe fondul reluării conflictului dintre autorităţile turce şi kurzi.
Statul Islamic este principalul suspect de acest atentat, cel mai sângeros din istoria modernă a Turciei. Patru presupuşi insurgenţi SI au fost inculpaţi şi încarceraţi.
Opoziţia turcă acuză puterea islamo-conservatoare de o atitudine binevoitoare faţă de mişcările jihadiste din Siria, care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care Ankara îl vrea îndepărtat de la putere.
Preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni să continue lupta împotriva 'tuturor organizaţiilor teroriste' ce ameninţă Turcia, între care Statul Islamic şi rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii de extrema stângă.