Turcia doreşte reunificarea Ciprului

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2013

Turcia doreşte reunificarea Ciprului

Ministrul de Externe turc: "Turcia este pregătită să negocieze varianta unei soluţii în Cipru"

Turcia intenţionează să includă pe o listă neagră toate companiile care colaborează cu Cipru în domeniul energetic

Turcia este pregătită să negocieze varianta unei soluţii în Cipru, respectiv reunificarea insulei şi constituirea unei comisii turco-ciprote pentru exploatarea gazelor naturale de pe coasta mediterană a Ciprului, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu. Domnia sa a menţionat: "Avem trei drumuri în faţa noastră: misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) ar trebui să se accelereze şi cele două părţi (n.r. Cipru şi Turcia) să găsească o soluţie adecvată prin care resursele să aparţină unui Cipru unit. Dacă lucrul ăsta nu se poate întâmpla, atunci ar trebui stabilite nişte reglementări privind împărţirea drepturilor de extracţie ale resurselor de gaze naturale".

Potrivit oficialului turc, dacă Cipru pretinde că resursele din apele de pe coasta mediteraneeană îi aparţin în totalitate, atunci înseamnă că ciprioţii turci ar trebui să pretindă că au drepturi totale asupra resurselor din nord. "Dacă ei (n.r. locuitorii din Cipru) nu îşi revizuiesc modul de a se raporta la resursele din bazinul Levantin, atunci şi noi vom merge pe negocierea unei soluţii între două state", a subliniat Ahmet Davutoglu.

Totodată, guvernul de la Ankara a declarat că doreşte să alcătuiască o listă neagră a tuturor companiilor care colaborează în prezent cu Nicosia în sfera resurselor naturale aflate în apele cipriote. Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a anunţat că va suspenda majoritatea proiectelor pe care statul turc le are cu "ENI", companie de stat italiană din domeniul energetic: "Am decis să nu mai lucrăm cu < ENI >, inclusiv să supendăm proiectele care sunt în derulare între statul turc şi compania italiană".

"ENI" şi compania sud-coreeană "Kogas" au obţinut, anul acesta, o licenţă de exploatare pentru zonele 2, 3 şi 9 din bazinul Levantin, în largul coastelor cipriote.

Oficialii de la Ankara au subliniat în repetate rânduri că şi comunitatea turcă din nordul Ciprului este îndreptăţită să beneficieze de pe urma descoperirii rezervelor de gaze naturale din bazinul Levantin, şi va apela la orice măsură pentru a bloca exploatările în zonă.

Decizia Ankarei de a rezilia proiectele cu "ENI" vine la câteva zile după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a prezentant scuze premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru uciderea a nouă pasageri turci, după imobilizarea unei flotile cu ajutoare destinate Fâşiei Gaza, în 2010.

Totodată, premierul turc a scos în evidenţă caracterul "strategic şi vital" al relaţiilor dintre cele două ţări pentru "pacea şi stabilitatea regionale" şi nevoia reluării parteneriatului bilateral.

În prezent, Israel dispune de rezerve, conform datelor oficiale, estimate la aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, în apele sale teritoriale din Marea Mediterană.

Parteneriatul "ENI" - Turcia

Compania italiană "ENI" şi firma turcă "Calik" au demarat, în 2009, proiectul oleoductului Samsun - Ceyhan, ale cărui costuri au fost estimate la 3 miliarde de dolari şi care ar urma să livreze anual aproximativ 70 de milioane de tone de petrol pe coasta mediterană a Turciei.

Taner Yildiz a mai declarat că "dacă firma < Çal2k > nu va putea să găsească un alt partener de afaceri în afară de italienii de la < ENI >, atunci proiectul Samsun-Ceyhan va fi îngheţat".

"Oleoductul Samsun-Ceyhan este important pentru Turcia, cu toate aces­tea, principiile politice ale ţării sunt mult mai importante. Ca urmare, există riscul să sistăm proiectul", a mai adăugat domnia sa, citat de CNN.

Întrebat dacă această decizie nu va dăuna economiei statului turc, Yildiz a declarat că Ankara are alternative pentru a-şi asigura necesarul de petrol şi gaze naturale.

Totodată, oficialul turc şi-a exprimat încrederea că şi companiile ruseşti de energie vor decide să blocheze cooperarea cu administraţia din Cipru privind exploatările de gaze din bazinul Levantin, întrucât "acestea ştiu că o astfel de decizie le-ar periclita proiectele pe care le au în Turcia".

"ENI" mai este prezentă în Turcia şi prin gazoductul Blue Stream, care a fost construit împreună cu compania rusească "Gazprom", cu o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an şi care asigură 65% din necesarul de gaz al Turciei.

Reacţia companiei italiene nu a întârziat, directorul general Paolo Scaroni afirmând că o astfel de reacţie din partea Turciei era predictibilă. Domnia sa a spus că, însă, contractul pe care "ENI" îl are cu Cipru pentru exploatarea gazelor naturale este conform directivelor UE în domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb