TURCIA ŞI ARABIA SAUDITĂ AR PUTEA PARTICIPA LA O OPERAŢIUNE TERESTRĂ ÎMPOTRIVA ISIS ÎN SIRIA Medvedev:"O intervenţie terestră a coaliţiei occidentale în Siria riscă să declanşeze război mondial"

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2016

Medvedev:"O intervenţie terestră a coaliţiei occidentale în Siria riscă să declanşeze război mondial"

Actualizare 12:10 Medvedev revine asupra declaraţiile sale legate de un "nou război rece"

Premierul rus Dmitri Medvedev a revenit, într-un interviu pentru presa americană, asupra declaraţiilor sale legate de un "nou război rece" făcute la Conferinţa de securitate de la Munchen, încercând să-şi tempereze afirmaţiile în acest sens.

"Nu am spus niciodată că a început un nou război rece, ci am spus că deciziile NATO împing spre apariţia unui nou război rece. Asta am spus şi sunt gata să confirm încă o dată", a declarat şeful guvernului rus în interviul menţionat, relatează RIA Novosti, citat de Agerpres.

"Înaintea mea a vorbit (la Munchen) fostul meu coleg, domnul (Jens) Stoltenberg, care este acum secretarul general al NATO, dar despre ce a vorbit el oare? El a spus că Rusia trebuie izolată, contingentele întărite, apărate toate graniţele. Dacă aceasta nu este pregătire de război rece, atunci ce este? Aceasta este realitatea", a continuat Medvedev.

(A.L.)

-------------------

Turcia şi Arabia Saudită ar putea iniţia o operaţiune terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, iar Riadul va desfăşura avioane de vânătoare la o bază în Turcia, a anunţat sâmbătă ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, potrivit agenţiilor străine.

"Dacă există o strategie (împotriva SI), atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea participa la o operaţiune terestră", a afirmat ministrul, citat de cotidienele Yeni Safak şi Haberturk, după ce a participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen (Germania), anunţă Agerpres.

Arabia Saudită a evocat recent ideea de a trimite trupe la sol în Siria, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării SI, iar Washingtonul a declarat, prin responsabilii săi de la Pentagon, că vede cu ochi buni această ofertă.

Rusia are însă o cu totul altă părere.

O intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial", avertizează premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt.

Întrebat despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: "Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial..."

Acesta a adăugat: "Americanii şi partenerii noştri arabi trebuie să se gândească de două ori asupra acestei iniţiative. Vor un război permanent? O victorie rapidă nu este posibilă, pentru că în lumea arabă sunt mai multe fronturi (...) Orice fel de operaţiune terestră, în general, conduce la război permanent. Priviţi ce s-a întâmplat în Afganistan şi în alte ţări, ca să nu mai vorbesc de Libia".

În timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Medvedev a spus că relaţiile ruso-occidentale au intrat într-un "nou război rece".

"Putem spune lucrurile mai clar: am alunecat într-un nou război rece... Ceea ce a rămas este o politică inamicală şi închisă, în opinia noastră, a NATO faţă de Rusia", a subliniat premierul rus, citat de Agerpres.

Acesta a mai adăugat: "Politicienii europeni au crezut că prin crearea unei aşa-zice centuri de prieteni la frontierele UE se creează o garanţie de securitate. Care este rezultatul? Nu există o centură de prieteni, ci o centură de excludere".

Potrivit premierului rus, "a crea încredere este dificil, dar trebuie început". "Poziţiile noastre diferă, însă nu diferă în aşa măsură ca în urmă cu 40 de ani, când în Europa exista un Zid", a conchis premierul Federaţiei Ruse.

Declaraţiile au avut loc în contextul în care marile puteri printre care Rusia şi Statele Unite au anunţat vineri un acord de încetare temporară a conflictului armat în Siria pentru reluarea negocierilor de pace între guvernul sirian şi opoziţie de la Geneva, acord care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare.

Documentul prevede extinderea accesului pentru ajutoarele umanitare, încetarea ostilităţilor la nivel naţional (însă lupta împotriva Statului Islamic, Frontului al-Nusra şi altor grupări considerate de Consiliul de Securitate al ONU ca fiind teroriste va continua), precum şi o soluţie politică pentru criza siriană. În acest sens, semnatarii au reafirmat necesitatea organizării unor negocieri, sub egida ONU, şi că viitorul statului sirian va fi decis de populaţia autohtonă. În plus, membrii Grupului Internaţional pentru Sprijinul Siriei se angajează să faciliteze progresul acestor negocieri, astfel încât, în termen de 6 luni, să fie instalat un nou guvern la Damasc şi să înceapă procesul de redactare a unei noi Constituţii.

În cadrul conferinţei de presă ce a urmat semnării acordului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că aviaţia ţării sale va continua raidurile aeriene împotriva organizaţiilor teroriste, potrivit Reuters. La nivel internaţional, s-a afirmat, cu numeroase ocazii, că Rusia nu efectuează bombardamente împotriva Statului Islamic, ci a opoziţiei moderate, susţinută de ţările occidentale şi aliaţii acestora.

Documentul mai prevede înfiinţarea unui grup de lucru, sub auspiciile ONU şi co-prezidat de Rusia şi Statele Unite, care să supravegheze respectarea armistiţiului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Păi mașinăria americană cu ce se hrănește? Din ce crește cînd totul se contractă și scade? Cum a ieșit SUA, din punct de vedere economic, din cel de-al II Război Mondial - distrusă precum Europa sau Japonia sau URSS (acum a venit rîndul Rusiei moderne, după cea țaristă și cea comunistă să se confrunte cu problema)? Dar din I Război Mondial (cine a finanțat și împins părțile, unora împotriva altora și cu intervenții expediționare (cunoscut?) ulterioare în zonele de interes)? Dar a avut parte vreodată de un război pe teritoriul ei, care să ducă la distrugeri de orașe și mijloace de producție, altul decît Nord contra Sud? Nu! Unde duce "acțiuni PRO" (preventive!) armata cea mare a lumii și cu ce rezultate, comparativ cu cele declarative (ce există acum acolo unde a fost "dictatură și arme de distrugere în masă sau terorism internațional" după cum declara SUA înaintea intervențiilor)? În lumea largă. Așa că la ce să ne așteptăm în viitor, apropiat sau îndepărtat relativ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb