Ucraina nu va introduce cote la exporturile de cereale

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2010

Guvernul ucrainean nu va introduce limite la exporturile de cereale deoarece fosta republică sovietică are suficiente cereale pentru a acoperi atât necesarul intern cât şi cererile la export, a declarat vineri prim-ministrul ucrainean, Mykola Azarov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Nu avem de gând să introducem niciun fel de restricţii la exporturi", a declarat Mykola Azarov la o reuniune cu oficialii din Crimeea. "În pofida secetei, am recoltat suficiente cereale pentru a acoperi toate nevoile interne şi cererile la export", a adăugat premierul ucrainean.

La începutul lunii august preţurile la grâu pe pieţele mondiale au atins cele mai ridicate valori din ultimii doi ani, după ce seceta a afectat recolta din Rusia şi oficialii de la Moscova au introdus brusc un embargou pentru exporturile de cereale.

Din cauza secetei din lunile iulie şi august recolta de cereale a Ucrainei este posibil să scadă în acest an până la 40 milioane tone, comparativ cu 46 milioane tone în 2009. Însă chiar şi aşa este mult peste necesarul intern al Ucrainei de 26 milioane tone.

După ce Rusia a anunţat în luna august că interzice exporturile de cereale, guvernul ucrainean a propus şi el limitarea exporturilor de grâu şi orz la 2,5 milioane tone în perioada septembrie - decembrie 2010, însă apoi a adăugat că o decizie finală va fi luată abia în luna octombrie. Vice-premierul Viktor Slauta a declarat zilele trecute că Ucraina a exportat până la 16 milioane tone de cereale în acest sezon, faţă de 21,5 milioane tone în 2009/2010.

În pofida declaraţiilor oficiale, autorităţile vamale ucrainene opresc practic exporturile prin reţinerea livrărilor prin porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov. Autoritatea vamală susţine că controalele sunt destinate oprii livrărilor ilegale de cereale, cu toate acestea acţiunile autorităţilor vamale au redus volumul exporturilor de cereale până la aproximativ două milioane de tone în primele două luni ale sezonului curent, faţă de patru milioane tone în perioada similară a sezonului 2009/2010.

Sub protecţia anonimatului, unii traderi susţin că autoritatea vamală acţionează la ordinele oficialilor guvernamentali. Recent Asociaţia traderilor de cereale (UZA) a anunţat că oficialii vamali au blocat 24 de nave cu 379.647 tone de cereale, în principal grâu, destinate exportului fără a oferi niciun fel de explicaţii.

Potrivit Departamentului American de Agricultură (USDA), producţia mondială de grâu în 2010 va fi net inferioară celei din ultimii doi ani, USDA revizuind în scădere prognoza pentru acest an din cauza secetei din Europa de Est. Departamentul estimează că producţia mondială de grâu va fi de 645,73 milioane de tone în 2010, în scădere cu 15,34 milioane tone faţă de estimările de luna trecută.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb