Ucraina: Rusia se declară pregătită să discute propunerile de pace evocate de Brazilia şi Africa de Sud

F.D.
Internaţional / 17 mai 2023

Ucraina: Rusia se declară pregătită să discute propunerile de pace evocate de Brazilia şi Africa de Sud

Rusia nu a primit detalii ale propunerilor de pace pentru încheierea războiului din Ucraina evocate de preşedintele brazilian Lula da Silva şi de cel sud-african Cyril Ramaphosa, dar este dispusă să le studieze, spre deosebire de Occident, care acceptă doar planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

"Există şi alte iniţiative de pace, cea a Braziliei, sau a preşedintelui Africii de Sud. În ambele cazuri vom răspunde apelurilor din partea prietenilor noştri latino-americani şi africani ale căror propuneri suntem dispuşi să le studiem", a afirmat Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Serghei Aleinik.

Potrivit ministrului rus, este vorba despre iniţiative "generate de dorinţa sinceră de a ajuta la stabilizarea ordinii mondiale". "Dar deocamdată, spre deosebire de (iniţiativa) vecinilor chinezi, nu am primit vreun document din partea brazilienilor şi nici din partea sud-africanilor", a precizat Lavrov.

"Ne interesează să transmitem logica noastră unui număr cât mai mare dintre partenerii noştri de pe toate continentele" şi Rusia este deschisă "contactelor atunci când (partenerii săi) vor fi pregătiţi", a explicat el.

În iniţiativa chineză de 12 puncte "principalele postulate au caracter sistemic şi global: necesitatea respectării şi îndeplinirii în totalitate şi fără standarde duble a principiilor ONU, necesitatea aprobării la nivel global a indivizibilităţii securităţii" şi excluderea recurgerii la sancţiuni unilaterale, a rezumat Lavrov iniţiativa chineză pentru încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei.

Această iniţiativă a Beijingului nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esenţială a Kievului şi Occidentului.

"Poziţia Chinei are la bază înţelegerea a ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina şi reflectă fenomenele critice care s-au acumulat în ultimii ani în politica şi economia mondială ca o consecinţă a acţiunilor Occidentului menite să frâneze dezvoltarea multilaterală internaţională", a explicat mai departe şeful diplomaţiei ruse. El a deplâns respingerea de către SUA şi UE a iniţiativei de pace chineze, respingere care în opinia sa ar fi determinată de raţionamentul că "dacă Rusia spune că ea poate fi discutată, atunci este inutilă".

"Ei (SUA şi UE) spun că Rusia nu doreşte să negocieze în condiţiile lui Zelenski şi că unicul plan pe care Occidentul îl poate promova este cel în zece puncte al lui Zelenski", a mai remarcat Lavrov. Acest plan ucrainean, observă el, "cere capitularea Rusiei, judecarea Rusiei, plata de reparaţii Ucrainei şi altora, iar abia după acestea regimul de la Kiev ar accepta voluntar semnarea unui acord de pace". Aşadar, "judecaţi voi singuri!", a încheiat Lavrov.

Preşedintele Zelenski a evocat anul trecut în decembrie un plan de pace în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alţii, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden. Zelenski cere Rusiei în acest plan să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, aşadar Moscova să accepte înfrângerea.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie anul trecut, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Individul Lavrov se face ca nu intelege ce inseamna respectarea suveranitatii exprimata in principiile chineze.

    Respectarea suveranitatii inseamna ca Rusia sa respecte granitele recunoscute in cadrul ONU (inclusiv de Rusia) si sa se retraga din teritoriile cotropite. Bineinteles ca Rusia trebuie sa plateasca pentru crimele comise ( omorarea civililor, bombardarea scolilor, spitalelor, edificiilor de arta si locuintelor civile, inclusiv rapirea de copii). Daca ucrainenii se va dovedi sa fi comis crime, bineinteles ca si ei trebuie sa plateasca. Dar nu poti fi numit criminal cand ripostezi impotriva talharului care-ti intra in casa. 

    1. "ce inseamna respectarea suveranitatii exprimata in principiile chineze"

      ce frumos suna dar cand USA NU A RESPECTAT aceste principii in 

      cazul sarbilor, NU FOST NICI O PROBLEMA,dimpotriva a fost democratic,

      asa sa lasam DUBLUL STANDARD,si sa fim putin mai corecti 

      Amandoi au gresit. Pana la urma trebuie sa fie asezati la masa si pusi sa semenze un treatat de pace.

      Să așteptăm cu răbdare pacea. 1 milion de soldați sovietici n-o vor mai prinde.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb