Ucraina speră să încheie un nou acord cu FMI

Ucraina speră să încheie un nou acord cu FMI

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 22 februarie 2022

Kyrylo Shevchenko (Sursa foto: Twitter)

Kyrylo Shevchenko (Sursa foto: Twitter)

Ucraina -Reuters( prin Agerpres)- 22 februarie 2022: Ucraina vrea să lanseze în aprilie discuţii cu Fondul Monetar Internaţional privind un nou program, pentru a reasigura pieţele, afectate de tensiunile cu Rusia, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Kyrylo Shevchenko.

Oficialul a exclus impunerea oricăror restricţii administrative asupra monedei naţionale, grivna, spunând că acestea ar fi contraproductive deoarece mai degrabă ar agita pieţele decât ar oferi stabilitate.

De asemenea, Shevchenko a dat asigurări că Banca Centrală va rămâne "agresivă" în lupta contra inflaţiei, ceea ce lasă deschisă posibilitatea majorării ratelor dobânzilor dincolo de planificata creştere la 11% la viitoarea şedinţă de politică monetară din martie.

Activele ucrainene înregistrează scăderi semnificative, iar grivna s-a depreciat cu peste 1% marţi dimineaţă, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse "să menţină pacea" în aceste teritorii, "sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război", scrie Reuters.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanţa protejării economiei de efectele negative ale tensiunilor geopolitice, iar din ianuarie Banca Centrală a vândut peste 1,4 miliarde de dolari din rezervele valutare pentru a menţine stabilă moneda naţională.

"Trebuie să discutăm acum un nou program cu FMI, va fi o platformă foarte bună - reuniunea de primăvară a FMI în aprilie", a declarat Shevchenko.

Actualul acord de împrumut, în valoare de cinci miliarde de dolari, expiră în iunie, iar Ucraina se aşteaptă să primească restul de 2,2 miliarde de dolari în primul semestru al anului, inclusiv 700 milioane de dolari în martie.

"Va fi un semnal bun pentru pieţe faptul că aşteptăm în curând să înceapă o misiune FMI", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei. Acesta a adăugat că instituţia va continua regimul de curs de schimb flotant.

De la începutul anului, grivna s-a depreciat cu 6% faţă de dolar iar guvernatorul Băncii Centrale crede că deprecierea a fost determinată în principal de factori psihologici, şi nu din motive macroeconomice.

Rezervele valutare internaţionale, în prezent în valoare de 28 miliarde de dolari, permit Băncii Centrale a Ucrainei că continue intervenţiile pentru a atenua fluctuaţiile de pe piaţă.

"Banca Centrală nu are un obiectiv privind cursul de schimb sau un coridor pe care îl vizează. Cursul de schimb depinde de cererea şi oferta de pe piaţă", a declarat Shevchenko.

Acesta a explicat că din cauza intervenţiilor, volumul rezervelor internaţionale nete a scăzut sub nivelul convenit cu FMI, "dar nu cred că acest fapt va afecta perspectivele Ucrainei de a primi următoarea tranşă".

De asemenea, a adăugat Shevchenko, Banca Centrală va continua actuala politică monetară, menită să readucă inflaţia la ţinta de 5%, deşi probabil rata inflaţiei a atins nivelul de vârf în septembrie 2021.

Din martie 2021, Banca Centrală a Ucrainei a majorat rata dobânzii de şase ori, de la 6% la 10%, pentru a combate inflaţia ridicată. În decembrie şi ianuarie, rata inflaţiei a încetinit la 10%, de la vârful de 11% din 2021, înregistrat în septembrie.

Întrebat dacă la şedinţa din martie Banca Centrală a Ucrainei ar putea majora dobânda mai mult de nivelul planificat de 11%, Shevchenko a răspuns: "Încă suntem agresivi, există disponibilitate, inflaţia ridicată afectează buzunarul fiecărui cetăţean".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nici blocada navala indelungata a rusilor nu le va provoca un asemenea dezastru economic ucrainienilor, precum un acord cu FMI! Saracii de ei, nu stiu in ce se baga!

    1. Au vazut cum e 100 de ani de "bunastare" ruseasca si le-a ajuns:-)...Vor sa vada si alternativa, cum am vrut si noi si tot restul Europei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb