UDMR ameninţă că iese de la guvernare, nemulţumită de drepturile minorităţilor, motivul fiind intervenţia Ministerului Afacerilor Externe (MAE) într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie, Comisia Europeană (CE) a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale, iniţiată de UE, scriu surse din presă.
Tensiunile ar fi fost generate de intervenţia MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către CE a ICE privind protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, iniţiată de Uniunea Europeană şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor, liderul UDMR. MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR.
Iniţiativa prin care se solicita aprobarea de către UE a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe şase tematici a fost respinsă de CE pe motiv că "în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".
Cele şase tematici sunt: "Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală", "Politica de dezvoltare regională", "Participarea şi implicarea societăţii civile", "Egalitate şi anti-discriminare", "Media audio-vizuale şi conţinutul digital" şi "Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale".
"Decizia a fost una politică", a comentat la acea vreme Kelemen Hunor, anunţând că o va contesta la Curtea Europeană de Justiţie. MAE a formulat o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată, termenul-limită de depunere a argumentaţiei fiind stabilit pentru finalul lunii iunie 2014. MAE a susţinut aceeaşi poziţie cu Comisia Europeană.
Presa mai scrie că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi avut o discuţie cu premierul Victor Ponta, cerându-i retragerea intervenţiei transmise de MAE. Şeful Executivului ar fi vorbit cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care i-ar fi spus că un pas înapoi echivalează cu demisia sa. În aceste condiţii, UDMR ar lua în calcul ieşirea de la guvernare. Totuşi, o decizie finală ar urma să fie luată după o ultimă discuţie pe care Kelemen Hunor şi Victor Ponta ar trebui să o aibă săptămâna viitoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Doina în data de 06.07.2014, 19:26)
Ieșiți dracului de la guvernare , că n-ați venit decât pentru interesele voastre meschine.
În fiecare guvern ați pus condiții absurde , dar n-ați avut odată niște inițiative legislative pentru binele acestei țări, doar pentru voi ungurii de aici și cei din Ungaria.
Nu vă place aici , duceți-vă în Ungaria că acolo umblă câinii cu colaci în coadă.
PS Sunteți niște jogodii ordinare nerecunoscătoare acestei țări care v-a ținut în spate de atâția ani de zile , iar voi drept mulțumire, o trădați la fiecare pas.