În interiorul coaliţiei nu există un acord în privinţa îngheţării punctului de pensie de către Guvern, a afirmat, ieri, vicepremierul Kelemen Hunor, care a precizat că va exista o majorare a pensiilor împărţită pe patru ani.
"Nu s-a discutat niciun moment despre îngheţarea pensiilor. Va exista, aşa cum este trecut în programul de guvernare, o creştere împărţită pe patru ani de zile. De îngheţare nu am vorbit niciun moment. Nu există niciun acord pe îngheţarea pensiilor. În programul de guvernare şi în discuţiile de dinainte de a forma Guvernul, noi am luat un angajament că pensiile vor creşte patru ani de zile, în acel procent de 40 şi ceva la sută, cum este în lege, nu într-un an, doi. Nu am discutat şi nu există un acord pentru îngheţarea pensiilor. Punct", a declarat Kelemen Hunor.
În privinţa eliminării pensiilor speciale, vicepremierul a menţionat că el susţine eliminarea tuturor categoriilor de astfel de pensii, spre deosebire de uni lideri liberali care doresc eliminarea, în primă fază, doar a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Preşedintele PNL, Ludovic Orban a precizat că, odată cu adoptarea unei noi legii a pensiilor, bazată pe principiul contributivităţii, vor fi eliminate şi restul pensiilor speciale.
Referitor la pensiile speciale ale aleşilor locali - în speţă, ale primarilor - se pare că nu există un acord în coaliţie cu privire la acest lucru atât timp cât Guvernul a amânat prin ordonanţă de urgenţă acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru edilii locali.
În schimb, cei de la USR-PLUS doresc elaborarea unui calendar clar "cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari şi pentru categoriile la care nu se justifică această excepţie de la contributivitate".
Amintim că anul trecut, în 15 decembrie, judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor şi ale magistraţilor, este neconstituţională. Ei au respins astfel legea prin care Parlamentul a decis în iunie 2020 impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor şi ale magistraţilor, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia era mai mare de 7000 de lei şi cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2000 şi 7000 de lei.