Liderii Uniunii Europene (UE) au decis, în cadrul summitului din 10 aprilie, că Marea Britanie va rămâne în blocul comunitar până la data de 31 octombrie, având însă opţiunea să-l părăsească mai devreme dacă premierul Theresa May poate obţine susţinerea Camerei Comunelor pentru acordul de Brexit.
Astfel, May a primit o amânare mai lungă a Brexitului, faţă de data pe care o avea în plan: 30 iunie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat după summit: "Amânarea este flexibilă, aşa cum mă aşteptam. Este destul timp ca să fie găsită o soluţie". Domnia sa a adăugat, referindu-se la Marea Britanie: "Vă rog să nu irosiţi acest timp".
Tusk, cel care propusese o amânare cu un an al Brexitului, a menţionat că nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie să ceară o nouă amânare, în octombrie.
Theresa May insistă, însă, că Marea Britanie poate părăsi UE pe 22 mai, "ca să nu organizeze alegeri europarlamentare", dacă Parlamentul de la Londra va aproba acordul de retragere. Ieri, May a declarat că puterea şi opoziţia din ţară trebuie să continue negocierile ca să ajungă la o înţelegere în privinţa acordului de Brexit, astfel încât acesta să primescă aprobarea parlamentarilor, iar Regatul Unit să iasă din UE.
May a subliniat că discuţiile pe care le-a purtat cu omologii săi din UE au fost "dificile", dat fiind că liderii europeni sunt deranjaţi de impasul în care se află autorităţile de la Londra din cauză că acordul de Brexit a fost respins de mai multe ori.
Conform spuselor premierului May, unii lideri UE au vrut să impună "condiţii stricte" Marii Britanii în perioada în care a fost extins termenul de Brexit, însă domnia sa nu le-a acceptat.
Uniunea Europeană va organiza un summit în iunie ca să evalueze comportamentul Marii Britanii.