UE arată cartonaşul roşu porcului românesc

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 septembrie 2007

UE arată cartonaşul roşu porcului românesc

Suntem sub embargou cel puţin până în anul 2009

La peste 100 de milioane de euro se vor ridica pierderile anuale pe care ţara noastră le va înregistra ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a ne obstrucţiona exportul de carne de porc şi de porcine vii până în anul 2009, ceea ce va "asigura falimentul producătorilor din domeniu", ne-a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Domnia sa face referire la prelungirea până la finele lui 2009 a Deciziei nr. 779 adoptată de Comisia Europeană (CE) la data de 14 noiembrie 2006, care prevede ca, în cazul ţării noastre, să fie adoptate o serie de măsuri tranzitorii privind pesta porcina clasică (europeană) şi anumite planuri de eradicare a epidemiei.

Gheorghe Caruz ne-a declarat: "Pesta porcină este de două feluri: prima este cea africană care nu afectează Europa, iar a doua este cea clasică, europeană. Este cea mai puternică maladie a porcilor, dar nu are efect direct asupra omului. Anual vom înregistra pagube de peste 100 de milioane de euro. Măsura adoptată de UE este una care ne îngrădeşte, deoarece în toată Europa există această maladie. Noi nu numai că nu vom mai exporta în UE carnea, dar, mai grav am pierdut contracte cu Rusia şi Ucraina. Foarte mulţi producători vor intra în faliment din cauza acestei măsuri discri­minatorii şi care ne îngrădeşte".

Ca să exportăm carne de porc, ne trebuie ştampila ovală şi noi o avem hexagonală

Cele mai importante restricţii la care ţara noastră se supune, potrivit rapoartelor CE, sunt stipulate la articolul I şi articolul III, care prevăd oprirea exporturilor de porcine vii, respectiv interzicerea comercializării în spaţiul european a cărnii proaspete de porc, a produselor din carne de porc şi a cărnii preparate. Totuşi, potrivit anexei normei sanitare, aricolul V prevede posibilitatea unei derogări de la articolul III, în situaţia în care produsele alimentare din România sunt ştampilate cu "ştampila ovală", prezentă pe produsele UE.

Preşedintele Asociaţiei Ro­mâ­ne a Cărnii (ARC), Sorin Minea ne-a explicat: "Deşi articolul V stipulează că produsele din porc pot fi exportate dacă sunt ştampilate cu o <ştampilă ovală>, pentru a nu fi confundate cu cele ale pieţei comunitare. Acest lucru nu se va întâmpla pentru că toate produsele noastre sunt marcate cu o ştampilă hexagonală! În termeni medicinali, ştampila hexagonală o au produse cu o calitate îndoielnică şi indică astfel ţara de provenienţă". În cadrul UE, cu ştampilă hexagonală sunt marcate doar produsele din România şi Bulgaria.

Dacă în loc să îi vaccinăm, omoram toţi porcii scăpam mai ieftin

Marian Avram, în calitate de preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la data de 8 martie 2006, a aprobat norme sanitare veterinare privind măsurile tranzitorii de control al sănătăţii animalelor referitoare la pes­ta porcină. Potrivit deciziilor normative, ordinul fostului preşedinte ANSVSA se aplică până la data de 30 septembrie 2007.

Sorin Minea ne-a explicat: "La momentul respectiv, Avram şi-a luat angajamentul pentru campania de vaccinare a efectivelor de animale. Am primit din partea UE flacoane cu vaccin expirat! Această măsură nu este eficace în cazul pestei şi a costat şi foarte mult. Dacă omoram toţi porcii scăpam mai ieftin. S-a hotărât vaccinarea cu un vaccin de cinci ori mai scump, vaccinul cu marker, care s-a dovedit ineficient".

Embargoul ar putea fi extins şi peste decembrie 2009

La reunirea Comitetului Veterinar Permanent din data de 12 septembrie 2007, a fost votat Proiectul de modificare a Deciziei 2006/779/CE, ca urmare a evoluţiei pestei porcine la noi în ţară. În urma unor consultări, la care a luat parte şi un reprezentant al Bruxelles-ului, ANSVSA a decis continuarea aplicării restricţiilor la porcine vii, respectiv interzicerea comercializării de carne proaspătă de porc, a produselor din carne de porc şi a cărnii preparate, până la data de 31.12.2009. Reprezentantul Comisiei consideră data realis­tă şi justificată şi a precizat că dacă implementarea programului de eradicare şi a programelor de vaccinare se vor realiza corect şi eficient, iar Româ­nia va demonstra acest lucru, în baza rezultatelor obţinute termenul poate revizuit, precizează un comunicat de presă al ANSVSA.

În privinţa deciziei ANSVSA de a extinde termenul embargoului, Sorin Minea consideră că nu instituţia este vinovată deoarece nu a avut altă soluţie. "ANSVSA s-a conformat prevederilor de la Bruxelles", a adăugat Minea. Domnia sa ne-a explicat: "Tot ce se petrece la momentul actual se datorează faptului că în România pesta porcină nu este controlată. Pentru prima dată în istorie, pesta porcină apare simultan în mai multe complexe! Erau obişnuiţi cu cazuri de pestă porcină doar izolat în gospodăriile oamenilor. Neputând să controlăm situaţia şi să punem degetul pe rană, consider că embargoul va depăşi şi anul 2009".

Din cauza focarului de la Smithfield suferă toţi crescătorii de porci

Crescătorii de animale sunt revoltaţi de măsura adoptată de UE şi aplicată de ANSVSA. Aceştia consideră că dacă embargoul a fost aplicat la nivel naţional, din pricina unui combinat, acesta este singurul vinovat de situaţia creată. În plus, ei aşteaptă ca Ministerul Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), cât şi Guvernul să se sesizeze.

Gheorghe Caruz a subliniat: "Dacă a fost descoperit un focar în Timiş (n.r combinatul Smithfield) de ce se aplică această restricţie în toată ţara? Dacă România a devenit o ţară formată din 41 de state (n.r 41 de judeţe) şi pesta se extinde atât de repede, să se aplice această măsură în toată Uniunea Europeană!"

Poziţia preşedintelui patronatului este susţinută şi de Sorin Minea.

Domnia sa ne-a declarat: "Smithfield este principalul vinovat de tot ce s-a întâmplat şi va trebui să suporte consecinţele! La Smithfield, care a făcut lobby vaccinului cu marker, s-au vaccinat doar 60% din efective, animalele au fost mutate fără a avea autorizaţie iar Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Timiş a permis comercializarea produselor de la combinat. Pagubele la nivel de ţară sunt imense, de circa 200 de milioane de euro pe an. Smithfield avea 11 ferme neautorizate care funcţionau fără nicio problemă. Aşteptăm despăgubiri, Guvernul trebuie să se sesizeze şi că găsească vinovatul urgent!".

Ministerul Agriculturii confirmă: exporturile de carne de porc nu vor fi reluate

ANSVSA a adoptat măsuri radicale pentru eradicarea pes­tei porcine din Banat. În primă instanţă, măsurile luate de ANSVSA au constat în uciderea, incinerarea şi îngroparea animalelor, "dar aceste măsuri nu garantează că am ucis şi epidemia", a explicat ministrul Remeş. Întreabat dacă România ar putea relua exporturile de carne de porc, domnia sa a precizat că "până să negociem cu UE, trebuie , în sensul că nu putem compromite relaţia ANSVSA cu comisarul european până nu vom distruge pesta porcină". Totuşi, Remeş a precizat că discuţiile cu UE vor fi reluate numai în cazul în care "timp de şase luni nu vom înregistra nicio contaminare cu pestă porcină".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bai, tocmai bine. lor nu le trimitem, da mancam noi, ca la noi n-are nimic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb