UE declară că Grecia poate reveni pe pieţele de obligaţiuni

Cristina Radu
Internaţional / 12 iulie 2017

UE declară că Grecia poate reveni pe pieţele de obligaţiuni

Poziţia fiscală a Greciei s-a îmbunătăţit, iar UE ar trebui să pună capăt procedurilor disciplinare împotriva deficitului său excesiv, a declarat azi comisia UE, deschizând calea pentru revenirea ţării pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, potrivit Reuters.

Normele fiscale ale UE obligă statele membre să-şi păstreze deficitele bugetare sub 3% din producţia lor economică sau să facă faţă unor sancţiuni care ar putea atrage amenzi mari, deşi până în prezent nicio ţară nu a primit sancţiuni financiare.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat: "Recomandarea noastră de a închide procedura de deficit excesiv pentru Grecia este un alt semnal pozitiv al stabilităţii financiare şi al redresării economice în ţară".

Premierul grec, Alexis Tsipras, a salutat recomandarea comisiei şi a declarat că economia "se întoarce în mod constant la normalitatea europeană", potrivit unei declaraţii publicate azi de biroul său: "Guvernul va continua să se concentreze asupra ieşirii, odată pentru totdeauna, din programului de salvare în august 2018".

Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a afirmat că perspectiva de a împrumuta Grecia pe piaţă din nou a devenit "mai credibilă" şi a spus că aceasta a devenit o "ţară tot mai fiabilă". Revenirea pe pieţe ar ajuta Grecia să pună capăt celui de-al treilea program de salvare din 2010, care se va încheia în august 2018.

Economia ţării se aşteaptă să crească în 2016 cu 2,1%, peste media zonei euro. Rata şomajului rămâne însă cea mai ridicată din UE, de 21,7% în aprilie. Grecia a avut un excedent de 0,7% în 2016 şi se aşteaptă la un deficit de 1,2% în 2017.

Terminarea procedurii, pas ce trebuie confirmat de statele UE, ar reduce presiunea asupra Atenei după ce creditorii din zona euro au deblocat săptămâna trecută noi împrumuturi de 8,5 miliarde euro, parte din programul de salvare de 86 de miliarde.

Terminarea procedurii disciplinare, aşteptată pe scară largă, va ajute Grecia să emită noi obligaţiuni în următoarele săptămâni sau luni. Cu excepţia a două obligaţiuni din 2014, Atena a fost absentă pe pieţe de la începutul crizei din 2009, conform sursei.

Creditorii din zona euro încurajează Grecia să testeze pieţele înainte de încheierea programului de ajutor financiar. Investitorii şi bancherii au declarat pentru Reuters marţi că Grecia ar putea reveni pe pieţe în următoarele câteva săptămâni. Economia blocului se află pe o cale de redresare, iar numai Franţa, Spania şi Marea Britanie rămân sub regimul disciplinar fiscal pentru deficitul lor excesiv, conform sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb