Comisia Europeană este îngrijorată de deficitele bugetare planificare de Italia pentru următorii trei ani, despre care consideră că sunt în contradicţie cu ceea ce au cerut în iulie miniştrii de Finanţe din UE, transmite Reuters.
Într-o scrisoare adresată Ministerului italian al Economiei, Giovanni Tria, Comisia afirmă că deficitul de 2,4% din PIB planificat pentru 2019 va face ca deficitul structural, care exclude elementele excepţionale şi efectele ciclului de afaceri, va urca la 0,8% din PIB.
Consiliul miniştrilor UE a solicitat Italiei, în luna iulie, să reducă deficitul structural cu 0,6 puncte procentuale din PIB, anul viitor, ceea ce înseamnă că deficitul planificat de guvern ar fi cu 1,4 puncte peste acest nivel.
Italia planifică să reducă deficitul bugetar la 2,1% din PIB în 2020 şi la 1,8% din PIB în 2021, dar asta nu ar fi suficient, pentru că acest fapt ar însemna că deficitul structural nu va fi modificat în perioada 202-2021.
Potrivit legislaţiei europene, Italia, care are un raport între datoria publică şi PIB de 133% şi cel mai mare cost al serviciului datoriei din Europa, ar trebui să reducă deficitul structural în fiecare an, până la echilibru.
"Cerem autorităţilor italiene să se asigure că proiectul de buget va respecta reglementările fiscale comune", potrivit scrisorii Comisiei.
Italia urmează să trimită Comisiei Europene proiectul de buget până pe 15 octombrie. Comisia poate returna proiectul de buget guvernului de la Roma, spre revizuire, dacă acesta nu respectă reglementările UE, fapt care nu s-a mai întâmplat până acum.