Comisia Europeană a selecţionat, astăzi, pentru finanţare 43 de proiecte energetice majore. Prin decizia adoptată astăzi, Comisia alocă 2,3 miliarde de euro pentru 31 de proiecte din domeniul gazelor şi 12 din domeniul energiei electrice, arată un comunicat de presă remis redacţiei. Este cea de-a doua decizie financiară din cadrul pachetului de redresare economică în valoare de aproape 4 miliarde de euro, dar şi cea mai mare sumă investită vreodată de UE în infrastructura energetică.
910 milioane de euro sunt pentru 12 proiecte de interconectare a reţelelor de energie electrică şi 1.390 milioane de euro pentru 31 de proiecte de gazoducte. Proiectele selecţionate astăzi vor ajuta la finalizarea unor importante investiţii care riscau să sufere mari întârzieri din cauza încetinirii activităţii economice. Cofinanţând în proporţie de până la 50% unele segmente din aceste proiecte, UE va stimula sectorul privat să investească, la rândul său, până la 22 miliarde de euro. Suma de 2,3 miliarde de euro va fi pusă la dispoziţia promotorilor proiectelor în următoarele 18 luni.
Printre proiectele selecţionate se numără ameliorarea interconectării statelor membre şi reducerea izolării unor zone mai îndepărtate, cum ar fi cele trei state baltice, Irlanda şi Malta. O altă prioritate, care se confirmă astfel, este necesitatea de a întări securitatea aprovizionării cu gaze prin sprijinirea unor proiecte de inversare a fluxului în nouă state membre, precum şi a proiectelor Nabucco şi Galsi menite să asigure diversificarea importului de gaze naturale.
Astfel, Nabucco primeşte 200 milioane de euro, interconexiunea pe gaze dintre România şi Ungaria - 16,6 milioane de euro şi interconexiunea pe gaze dintre România şi Bzulgaria - 8,9 milioane de euro.