UE vrea ca tranziţia post-Brexit cu Londra să se încheie în 2020

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 21 decembrie 2017

Comisia Europeană propune ca perioada de tranziţie post-Brexit de după plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), pe 29 martie 2019, să se încheie pe 31 decembrie 2020, potrivit recomandărilor către statele membre UE, publicate miercuri, relatează AFP.

"Dispoziţiile tranzitorii ar trebui să intre în aplicare începând de la data intrării în vigoare a acordului de retragere şi nu ar trebui să dureze mai mult de 31 decembrie 2020", se arată în acest document, conform news.ro.

Această dată corespunde finalului "cadrului financiar plurianual" 2014-2020 al UE, adică priorităţilor financiare, prevăzute în avans, pe aceşti şapte ani.

Este vorba despre un "sfârşit logic", a insistat într-o conferinţă de presă negociatorul şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier, în opinia căruia "această perioadă este necesar să fie scurtă şi limitată în timp".

Premierul britanic Theresa May a propus o perioadă de tranziţie de maximum doi ani, adică până pe 29 martie 2021.

Această tranziţie este necesar să le garanteze ambelor părţi un Brexit blând, şi să le dea totodată timp să-şi negocieze viitoarea relaţie, care ar urma să ia forma unui acord comercial îmbunătăţit, preconizat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Europenii doresc ca Regatul Unit să continue să urmeze în timpul acestei tranziţii toate reglementările UE, însă fără să participe la procesul de decizie, dat fiind că va deveni oficial un stat terţ.

Londra va trebui, de asemenea, să continue să se conformeze politicii comerciale a UE, ceea ce o va împiedica, prin definiţie, să semneze acorduri de liber-schimb cu alte ţări.

Barnier a amintit că "nu va exista o tranziţie a la carte" şi că "toate noile reglementări ale UE care vor fi adoptate în cursul tranziţiei se vor aplica în Regatul Unit", în această perioadă.

El a recunoscut însă că, în anumite domenii, ca de exmplu politica comună a pescuitului, "mecanisme de concentrare specifice" cu regatul urmează să fie implementate.

Aşteptările UE par să corespundă declaraţiilor Theresei May, care a propus într-un discurs pe care l-a susţinut pe 22 septembrie la Florenţa (Italia) ca "accesul la pieţele unora şi ale celorlalţi" să continue în timpul tranziţiei "în condiţiile actuale".

"Recomandările" lui Michel Barnier cu privire la această tranziţie urmează să fie aprobate la sfârşitul lui ianuarie de către statele membre. Negocierile cu britanicii vor putea, atunci, să fie deschise oficial.

Etapa de ieri are loc la câteva zile după ce liderii europeni au dat undă verde deschiderii celei de a doua faze a negocierilor cu Londra. Acest lucru a pus capăt, după mai bine de un an, unui impas pe tema facturii Brexitului, viitorului frontierei irlandeze şi drepturilor cetăţenilor expatriaţi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb