UE vrea să dicteze condiţiile negocierilor Brexitului

C.V.
Internaţional / 1 aprilie 2017

UE vrea să dicteze condiţiile negocierilor Brexitului

Uniunea Europeană (UE) vrea să dicteze condiţiile de negociere a Brexitului, într-o primă punere la punct, înainte ca discuţiile să fi început cu adevărat, care ilustrează cât de complexă va fi această despărţire fără precedent din istoria blocului, după mai bine de 40 de ani ai unei relaţii agitate, scrie AFP.

Iar ea va avea repercusiuni în cascadă, aşa cum arată cererea primită vineri de premierul britanic Theresa May de la omologul său scoţian Nicola Sturgeon, care i-a solicitat în mod oficial "puterea de a orgniza un al doilea referendum pe tema independenţei", potrivit News.ro.

Uniunea şi-a stabilit ieri condiţiile în vederea spinoasei negocieri a Brexitului, respingând cererea Londrei de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra "relaţiei viitoare", în special a celei comerciale.

Cu siguranţă, discuţii despre "relaţia viitoare" cu Londra vor putea să înceapă înainte de retragerea efectivă a Regatului Unit, potrivit proiectului cu "orientări de negociere" prezentat vineri, la Valletta, de către preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Însă va trebui ca mai întâi să aibă loc "progrese suficiente" asupra acordului care reglementează retragerea britanică şi va fi vorba doar despre "discuţii pregătitoare", se precizează în acest text, pe care liderii Celor 27 de state fidele Uniunii urmează să-l adopte într-un summit pe 29 aprilie.

Odată ce acordul cu privire la divorţ se va afla pe drumul cel bun, Cei 27 sunt dispuşi să pregătească "dispoziţii tranzitorii" care să acopere vidul dintre momentul Brexitului şi încheierea unui acord asupra relaţiei viitoare, indiferent că este vorba despre comerţ sau alte domenii precum secruritatea.

Însă nici nu încape vorbă de o "începere a unor discuţii paralele despre toate subiectele în acelaşi timp, aşa cum sugerează unii în Regatul Unit", a subliniat Tusk, preconizând negocieri "dificile, complexe şi uneori chiar conflictuale".

Cei 27 vor, astfel, să-şi impună ritmul unui Guvern britanic care doreşte să poată să negocieze în paralel şi încă de la început atât acordul care va regla modalităţile ieşirii din UE, cât şi pe cel care va defini relaţiile viitoare dintre cele două părţi.

Încă din primele ore de după notificarea oficială a Brexitului, miercuri, alt măr al discordiei a apărut. El vizează viitoarea cooperare a Londrei în domeniul securităţii cu UE, pe care Theresa May a părut să o pună în balanţă cu obţinerea unor condiţii de plecare avantajoase.

"Trebuie să fie o neînţelegere", a vrut să creadă vineri Tusk, declarându-se convins că britanicii sunt "parteneri înţelepţi şi decenţi".

"Regatul Unit are un angajament faţă de securitatea şi apărarea Europei", a dat asigurări şeful diplomaţiei britanice boris Johnson, la Bruxelles, la o reuniune NATO. "Acesta este necondiţionat şi nu face obiectul vreunei târguieli", a insistat el.

"Orientările" Celor 27, publicate vineri, au amintit de altfel marile priorităţi ale UE în vederea încheierii unui acord cu privire la divorţ.

Ea vrea să clarifice soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în alte state membre.

"Ne vom asigura că cetăţenii nu sunt folosiţi ca obiecte ale unui târg de vreo parte, oricare ar fi ea", a avertizat vineri premierul maltez Jospeh Muscat.

UE va vrea, de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord - provincia britanică - şi va cere ca Londra să-şi "onoreze toate angajamentele" financiare.

Comisia Europeană (CE) a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro, potrivit unui oficial european de rang înalt.

Însă Londra "nu recunoaşte sumele uneori foarte importante care au circulat la Bruxelles", a avertizat joi ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond, preconizând negocieri deosebit de dificile asupra acestui punct.

După summitul european al Celor 27 de la 29 aprilie, la Bruxelles, va fi necesar ca statele membre să se reunească în mai, la nivel de miniştri, pentru a adopta "directive" de negociere mai detaliate.

Francezul Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, urmează ca tot atunci să primească mandatul în vederea începerii negocierilor cu Londra, la aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales să părăsească UE.

Potrivit unui oficial european, unda verde în vederea începerii concrete a negocierilor ar urma să fie dată pe 22 mai de către UE.

UE ar trebui să adopte o poziţie dură în negocieri, consideră Schaeuble

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a afirmat, într-o declaraţie pentru un ziar german, că Uniunea Europeană ar trebui să adopte o poziţie dură în negocierile cu Marea Britanie privind ieşirea din blocul comunitar, după 40 de ani de apartenenţă, relatează Reuters.

"Vrem să ţinem britanicii aproape, dar nu există drepturi fără obligaţii", a spus Schaueble.

Potrivit lui, principala sarcină în discuţiile pentru Brexit este minimalizarea daunelor pentru ambele părţi. El a avertizat, însă, că va fi dificil din cauza chestiunilor complicate implicate şi a duratei de doi ani.

Marea Britanie nu îşi va păstra accesul actual la piaţa unică, dacă nu acceptă regulile asociate cu aceasta, a insistat oficialul german. "Dar este important, bineînţeles, să ţinem şi restul UE împreună", a spus el.

Schaeuble a avertizat că statele membre UE ar trebui să fie pregătite ca Marea Britanie să încerce să le întoarcă pe unele împotriva celorlalte, dar trebuie să fie unite în negocierile cu Guvernul de la Londra.

Cetăţenii nu vor fi folosiţi ca ostatici ai Brexitului şi nu e loc de şantaj pe tema securităţii, avertizează Timmermans

Europa şi Marea Britanie nu vor să folosească cetăţenii celeilalte părţi ca "ostatici" în negocierea Brexitului şi nu se poate ca probleme de securitate să fie folosite într-un "şantaj", a declarat ieri un oficial european de rang înalt, relatează The Associated Press.

Stabilirea statutului cetăţenilor britanici şi europeni care trăiesc în celelalte ţări reprezintă o prioritate imediată.

"Aceste persoane nu trebuie să sufere din cauza Brexitului", a subliniat vineri, la Madrid, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans.

El a adăugat: "Nimeni nu vrea să folosească cetăţenii ca ostatici în acest (proces), nimeni. Nici de partea britanică, nici de partea europeană".

Unii europeni au interpretat că în scrisoarea prin care a anunţat miercuri în mod oficial Brexitul, Londra ar fi ameninţat că va pune capăt cooperării în domeniul securităţii în cazul în care nu va fi mulţumită de acordul în vederea părăsirii Uniunii Europene.

"Nu poţi să şantajezi pe cineva cu una dintre propriile cerinţe existenţiale", a subliniat Timmermans.

Vicepreşedintele Comisiei a adăugat: "Nu există o posibilitate reală a unui şantaj aici, deoarece securitatea Regatului Unit, chiar dacă nu face parte din UE, va rămâne un lucru esenţial pentru el".

Apărarea şi secritatea europene nu vor fi foarte afectate de Brexit, afirmă Mogherini

Misiunile în domeniile apărării şi securităţii Uniunii Europene nu vor fi foarte afectate de retragerea Marii Britanii din blocul european, apreciază Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, relatează The Associated Press.

În pofida faptului că Marea Britanie este un pilon al NATO, o putere nucleară şi are cel mai important buget european al Apărării din Alianţa Nord-Atlantică, impactul ei asupra operaţiunilor europene este altul.

"Regatul Unit contribuie în prezent doar cu 3% la capacităţile civile în cadrul operaţiunilor şi misiunilor UE şi cu 5% în cele militare", a declarat Mogherini vineri, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor statelor membre ale blocului militar

"Este o contribuţie pe care o apreciem, însă (este) cu siguranţă o contribuţie fără de care activitatea în domeniile apărarii şi securităţii Uniunii Europene poate continua perfect de bine", a spus şefa diplomaţiei europene.

"Acestea nu sunt nişte procente pe care celelate state europene să nu le poată acoperi" după ce britanicii vor păsări Uniunea, a apreciat ea.

"Aşa că mi-aş dori şi vom stabili o cooperare bună şi solidă în domeniul securităţii şi apărării şi după Brexit", a conchis Mogherini.

Premierul britanic Theresa May a notificat oficial miercuri Bruxelles-ul de intenţia de a ieşi din UE, dând startul la doi ani de negocieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb