UGIR 1903 CONSIDERĂ CĂ FINALUL ANULUI VA FI CRUCIAL PENTRU ECONOMIE: Există cerere, nu şi bani pentru repornirea activităţilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2009

Cezar Corâci: La ora actuală, economia naţională resimte din plin lipsa de lichidităţi, din cauză că băncile nu acordă finanţare.

Cezar Corâci: La ora actuală, economia naţională resimte din plin lipsa de lichidităţi, din cauză că băncile nu acordă finanţare.

Organizaţiile patronale susţin că, în timp ce economia naţională se îndreaptă cu paşi mari spre colaps, actuala guvernare îşi dovedeşte incapacitatea să gestioneze situaţia internă.

În cadrul unei conferinţe organizate, ieri, la sediul UGIR 1903, reprezentanţii colegiului director ai Uniunii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul economiei naţionale. Liderii Uniunii avertizează că sfârşitul anului curent se anunţă sumbru pentru economie şi nu văd posibilă o redresare prea curând a acesteia.

Unul din liderii UGIR 1903, Mihai Păsculescu (prim-vicepreşedintele FEPAIUS) consideră că următoarele luni vor fi cruciale pentru economia naţională, în contextul în care, conform spuselor sale, "din ţară vor ieşi între 13 şi 17 miliarde euro", ceea ce va crea o presiune extraordinară pe cursul de schimb, odată cu eliberarea de către BNR a rezervelor minime obligatorii.

"Cele cinci miliarde euro pe care îi avem de la FMI vor fi insuficienţi pentru a acoperi volumul mare de ieşiri de euro din ţară, de peste 13 miliarde euro de la sfârşitul lunii iunie", a spus Păsculescu.

Conform spuselor sale, "în cele mai negre scenarii" nu este exclus să asistăm, în ultimul trimestru al anului curent, la un curs de schimb leu-euro de 4,8, chiar 5 pe unitate, ce va da peste cap cu totul economia naţională.

Liderii UGIR 1903 nu exclud nici varianta unui nou împrumut internaţional la care ar putea apela Guvernul, pentru a face faţă ieşirilor masive de capital din ţară.

Referitor la acordul cu FMI, Păsculescu mai spune că, în fapt, acordul de împrumut cu Fondul nu a cuprins şi constrângeri de natură socială pentru ţara noastră, tocmai pentru că a urmărit doar salvarea sistemului bancar globalizat, (prin eliberarea rezervelor minime obligatoriide către BNR şi acoperirea acestora prin împrumut extern).

Păsculescu a mai precizat că, din datoria privată scadentă în 2009 în valoare de 24 de miliarde de euro, 13-14 miliarde reprezintă datoria băncilor şi numai 1,2 miliarde cea a statului.

Grevă fiscală sau greva foamei?

Reprezentanţii patronatelor din UGIR 1903 sunt extrem de nemulţumiţi de modul în care Guvernul a gestionat, până în prezent, problema crizei.

Ei avertizează că în ţara noastră a devenit extrem de dificil de făcut afeceri, în condiţiile unei lipse acute de lichidităţi şi în contextul în care cheltuieile cu energia, gazul şi alte racorduri sunt mai mari decât media UE cu 25%, dobânzile de trei-patru ori mai mari ca în Occident, iar impozitul pe forţa de muncă cu 10% mai mare decât media UE.

Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, consideră, că la ora actuală, economia naţională resimte din plin lipsa de lichidităţi din cauză că băncile nu finanţează şi apreciază "că niciodată întreprinderile din ţară nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie".

Oamenii de afaceri au mai arătat că sunt ramurile industriale în care a încep să existe cerere, dar nu sunt bani pentru repornirea activităţii.

În acest sens, reprezentanţii UGIR 1903 vor ca Guvernul să înfiinţeze un comitet interministerial de finanţare şi să înceapa un puternic program de ajutoare de stat în economia reală.

"Oamenii de afaceri au ajuns în pragul disperării şi, probabil, vom vorbi cu sindicatele să intrăm cu toţii în greva foamei, dacă nu ne vom înţelege cu Guvernul", a spus Corâci, care a menţionat că şi greva fiscală ar fi o variantă, "numai că ar face, acum, mult prea mult rău economiei".

Criza financiară globală, mai consideră liderii UGIR 1903, transformată într-o criză economică severă va conduce, în lipsa unor măsuri adecvate din partea Guvernului, la apariţia unei mari crize umanitare şi sociale, cu implicaţii politice majore.

"Nu credem că la ora actuală România îşi mai poate permite şase luni de campanie electorală, care să eludeze printr-un discurs populist problemele grave cu care se confruntă economia, firmele şi cetăţenii săi", a conchis preşedintele UGIR 1903.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. concluziile ugir sunt deosebit de importante , guvernul, bnr, trebuie sa ia lucrurile foarte in serios.trebuiesc reduse la maxim preocuparile pur politice si toate eforturile sa fie pentru economie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb