Ultimul institut de cercetare al statului, cedat familiei Păunescu

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2014

Ultimul institut de cercetare al statului, cedat familiei Păunescu

Pachetul majoritar de acţiuni ar urma să fie vândut pe bursă

Compania braşoveană INAR SA, care rămăsese printre puţinele institute de cercetare controlate de stat, îşi va schimba proprietarul după ce societatea a "căzut" victimă procesului dintre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fostul AVAS) şi compania Dac Air, controlată de familia Păunescu pe la a cărei conducere s-a perindat, în tinereţe, şi social-democratul braşovean Mihai David, fost preşedinte al Hidroelectrica.

Potrivit unui comunicat al companiei braşovene remis Bursei de Valori Bucureşti, AAAS nu mai este acţionarul majoritar al companiei, pachetul de 57,10% din titluri fiind cedat Biroului Executorului Judecătoresc Nemeş Dan. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că acţiunile urmează să fie tranzacţionate pe bursă, iar suma rezultată ar urma să fie cedată companiei Dac Air.

Fosta companie aeronautică Dac Air a început anul trecut executarea unor popriri în valoare de peste 19,3 milioane de dolari, asupra activelor Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit declaraţiilor oficialilor instituţiei. Popririle blochează o parte din conturile AAAS, dar şi pachete de acţiuni la 65 din companiile din portofoliul acesteia. Dac Air este o companie, inactivă în domeniul său, controlată direct, până nu demult, de omul de afaceri George Constantin Păunescu, celebru în anii "90 pentru afacerile cu statul.

Fantoma Bancorex privatizează INAR

Bancorex (fosta Bancă Română de Comerţ Exterior - BRCE) se angajase, în 1996, să finanţeze firma Dac Air prin participarea, ca acţionar, la capitalul social al acesteia, cu 20,8 de milioane de dolari. Bancorex a plătit doar 6,8 milioane de dolari, după care a evitat falimentul doar prin absorbţia de către BCR. Partea viabilă a băncii a fost preluată de Banca Comercială Română (BCR), iar creditele neperformante şi toate litigiile au rămas în sarcina actualei AAAS, aceeaşi cu FPS, AVAB, sau AVAS, diferitele denumiri din diferite perioade ale existenţei sale. Participaţia fostei Bancorex la Dac AIR a fost transferată către predecesoarea actualei AAAS.

Autoritatea plăteşte, în noiembrie 2004, în virtutea unui "contract de tranzacţie", echivalentul a 15,68 de milioane de dolari, companiei Dac Air, prin OP nr.931/30.11.2004. Compania era controlată încă, la acea dată, de George Constantin Păunescu, potrivit datelor AAAS.

Şi, deja din 2002, Dac Air începuse seria litigiilor împotriva AAAS, prin care a cerut periodic daune pentru prejudiciile pentru afacerile nerealizate. Dintre toate acţiunile deschise în Justiţie de Dac Air, două, datând din 2004 şi 2005, s-au soldat fiecare cu soluţii definitive şi executorii împotriva AAAS, fiecare de câte 9.671.328 USD.

Potrivit informaţiilor din presă, Dac Air ar fi controlată în continuare de familia Păunescu, deşi a vândut 88% din acţiunile companiei unei firme necunoscute, World Capital NY Corporation, reprezentată la un moment dat de Elan Schwartzenberg (fostul soţ al vedetei tv Mihaela Rădulescu).

De altfel, adresele celorlalţi acţionari ai Dac Air aproape coincid cu cea a acesteia, şi cu a altor vehicule ale familiei Păunescu. La Dac Air mai au deţineri Eastern European Consultant SRL (0,6%), IRI Capital SA (3%), Petrogec SRL (0,4%). AAAS are, formal, 8% din Dac Air.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa nenumaratele TEPE date statului incepand cu Bancorex si Intercontinental iata inca o inginerie in care statul este atat de prost incat nu face nimic doar plateste la ordinul lui paunescu !

    Dle. Vacaroiu nu aveti nimic de spus despre tot felul de daune platite de AAAS(AVAS, AVAB, ...)?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb