Umilirea maximă a dascălilor

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 25 mai 2023

Sorin Rosca Stanescu

Guvernul României i-a asimilat pe dascălii care sunt tot ai României pur şi simplu cu nişte asistaţi sociali. Cărora le-a promis două pomeni - şi acelea condiţionate - la intervale de câteva luni. Vouchere de 1.000 şi respectiv 1.500 de lei. Dispreţul şi aroganţa manifestată de autorităţi a fost atât de mare, încât cei trei lideri sindicali, oameni extrem de experimentaţi, au amuţit literalmente.

Este contraproductiv să mai dezvoltăm în acest moment ruşinosul eşec al preşedintelui Klaus Iohannis în singurul proiect de ţară pe care l-a anunţat vreodată, "România educată". În schimb, să luăm în calcul cele două intervenţii publice ale acestuia, în care a admis că profesorii au dreptate. E adevărat, în acea de-a doua declaraţie a spus că, atunci când au loc negocieri, cele două părţi ar trebui să se întâlnească undeva la mijlocul drumului. Acesta să fie oare mijlocul drumului?

Rareori am asistat la atât de multe diversiuni puse la cale împotriva unei categorii socio-profesionale. Şi care nu este o categorie oarecare. Sunt învăţătorii şi profesorii cărora le-am încredinţat în bună măsură educaţia copiilor şi nepoţilor noştri. Ei bine, aceşti oameni au fost în ultima vreme bălăcăriţi şi batjocoriţi, într-o manieră pe care nu mi-o puteam imagina, de către oameni politici şi cozi de topor ale acestora din presa obedientă. În ce a constat diversiunea?

Primul scenariu, lansat pe piaţă cu multă insistenţă, a fost acela că sindicatele dascălilor noştri acţionează politic. Că ar fi pornit la luptă în mod straniu, coordonaţi fiind de nu se ştie cine, tocmai în momentul în care urma să se producă o schimbare de guvern. Pentru a destabiliza politic ţara. Mai urma puţin pentru a fi acuzaţi că au pus la cale o lovitură de stat. În realitate, ei s-au luptat inutil cu toate cele patru guverne "ale lui". Ale lui Iohannis. Solicitând insistent nimic altceva decât respectarea legii. Alocarea a 6% din produsul intern brut pentru învăţământ. Iar de mai bine de cinci luni solicită întâlniri şi negocieri cu Guvernul, fac manifestaţii şi nimeni, cu excepţia presei independente, nu-i bagă în seamă. Aşadar e total falsă şi răuvoitoare alegaţia cum că au decanşat greva generală, alegând în mod intenţionat un moment în care Guvernul e vulnerabil.

A doua minciună sfruntată, încă şi mai ticăloasă, este că profesorii se luptă exclusiv pentru salariile lor. Nu este deloc adevărat. Aceasta este într-adevăr o revendicare importantă. Dar nu este cea mai importantă şi nici singura. Lupta dascălilor are drept ţintă principală îmbunătăţirea condiţiilor în care copiii, tinerii şi studenţii învaţă. Crearea infrastructurii unde ea nu există, modernizarea acesteia, acolo unde infrastructura este precară. Dotarea cu cele necesare unui învăţământ cât de cât performant. Achiziţii pentru laboratoare. Şi multe altele. Toţi cei răuvoitori, inclusiv guvernanţii, s-au referit exclusiv la solicitările de altfel perfect îndreptăţite ale dascălilor de a avea venituri decente. Şi este o realitate că multe salarii sunt sub sau la limita subzistenţei. Iar pentru ca populaţiei să-i fie şi mai bine indus în subliminal că asta este tot ce îşi doresc cei intraţi în greva generală, a şi fost lansată ieri oferta ruşinoasă legată de cele două vouchere.

Cum spuneam mai sus, brutalitatea şi aroganţa răspunsului Executivului au fost atât de accentuate, încât cei trei lideri experimentaţi de-a lungul anilor în lupta sindicală au amuţit pur şi simplu. Şi au refuzat să dea un răspuns pe loc. Anunţând că se vor consulta cu cei care, într-o majoritate covârşitoare, au optat prin referendum pentru greva generală.

Şi din perspectiva de mai sus a fost montată o diversiune. Am auzit astfel că cei mai mulţi profesori sunt mulţumiţi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea şi nu sunt de acord cu greva. Total fals! Cei care au decis să-şi continue activitatea reprezintă o minoritate. Şi nici măcar nu pot fi definiţi ca fiind spărgători de grevă. Pentru că există situaţii obiective, e adevărat nu multe, în care procesul instructiv-educativ trebuie să continue. O altă diversiune îi vizează pe părinţi. Cum că părinţii ar dezaproba greva generală, pentru că ea poate avea consecinţe grave asupra familiilor. Şi acest lucru este total fals. Familiile copiilor îi înţeleg pe profesori. Şi le susţin lupta. Unele tacit, altele, cum sunt cele reprezentate de asociaţiile părinţiilor, explicit şi vocal. Şi copiii, respectiv studenţii susţin până la capăt, cu toate neajunsurile pe care le au de îndurat, greva generală a profesorilor, până în momentul în care revendicările lor vor fi onorate.

Acum, când scriu acest editorial, sindicatele se consultă cu membrii lor pentru a stabili ce urmează. S-ar putea ca cerbicia unui Guvern care mai durează doar o zi să-şi spună cuvântul, să-şi producă efectele şi dascălii deznădăjduiţi, lipsiţi de speranţă, să cedeze. Dar fie şi aşa, coaliţia aflată de guvernare tot rămâne corijentă, ce puţin în ceea ce priveşte nota la purtare. Iar guvernul următor va veni la Palatul Victoria încă din prima zi cu un handicap major privind credbiltatea sa şi bunele intenţii faţă de cetăţenii în slujba cărora ar trebui să se afle.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Nu peste tot in tara profesorii fac greva generala.Sunt scoli si licee unde se tin cursuri,asa ca....

    1. Tara e plin de tradatori

      Trădarea e mana în mana cu prostia!!!

    Vouchere,minim 3luni de vacanță plătite și meditații la negru.

    1. Va invit să trăiți cu 3500 de lei per lună. In condițiile în care muncesc eu, și cu copii care sunt din ce in ce mai dezinteresați, cu părinți care încurajează comportamentul agresiv și total deplasat al "plozilor", fara măsuri cu care mai poți motiva un elev să învețe și va rog sa nu-mi spuneți de tactul pedagogic pentru că nu mai are nici o valoare în ziua de azi. Nu știu din ce categorie de muncă faceți parte, dar e clar că habar nu aveți cu ce ne confruntăm noi, dascălii!

      esti un nestiutor cu "meditatiile tale la negru...habar nu ai ce viata grea au profesorii !

      "argumentul" tau nu e argument!  

      sa nu actualizezi salariile la o clasa intreaga profesionala pe ideea ca "lasa ca ciupesc ei si fac ei bani" 

      rad elevii de ei ca nu au bani sa isi faca dantura sau sa isi mai cumpere o haina noua (chiar si de la magazinele de mana a 2-a) sau merg cu dacii vechi si nici nu se pune problema de o masina noua!  

      esti complet intunecat la minte, bai asta de la 2 !  

      Pai du-te si te angajeaza in invatamant,ipocritule.o sa castigi si tu 6 case din meditatii.

      Ai fix același mesaj ca și ieri. Ești un diversionist guvernamental. Întrebarea e dacă ești membru PNL sau PSD.

      Danusia, nu scriu pentru tine care ne critici ci pentru părinți cu elevi la meditații.

      Un profesor care face se angajează pentru bani la un program de la 8 la 19 și asta pentru încă 1500 lei sau dacă lucrează și sâmbătă cu 2 meditații 2100 lei pe lună aprox 6 luni pe an ! Psihic e terminat iar familia va suferi grav ! Concret dimineața profesorul merge la ore! Vine acasă, mănâncă pe fugă și așteaptă elevul care,în ultima clipă te anunță că a intervenit ceva și te anunță că nu poate veni! O zi pierdută și fără bani! Nu accepți realitatea l-ai pierdut! Orele evident se tin după masă elevul spune că vine la 4 și apare pe la 5! Faci meditația cu gândul și la ai tăi din apartament, cauți să nu ridici vocea sa-i deranjezi! Faci cu un elev ( e greu să ai doi că ai lecții diferite, e imposibil să vină totdeauna amandoi) primești 100 de lei, te bucuri dar familia nu prea, nu pot în casă lor să facă orice să nu deranjeze! 

      Așadar intr-o lună, cu toate că ai de luni până inclusiv sâmbătă nu poți strânge mă mult de vreo 2100 lei ,că nu vin de fiecare dată! De fiscalizare? Ce faci că vine,nu vine sau renunță de tot ( sunt cazuri!) 

      Câți ani din viață mergi cu astfel de program? 

      Câți ani familia va tolera așa ceva?

      ( recunosc la mate și română unii,foarte puțini, pot avea și mai mulți elevi în același timp !) 

      "Dascalii" nu mai sunt la catedra; dascalii sunt la tribuna parlamentului, seara de seara pe ecrane in emisiuni de maidan, in tribunele stadioanelor proliferand cultura.

      Este cel mai usor si comod mod de asimilare a valorilor neamului de catre tineri.  

      Asa ca sa nu ne miram de cat pret pun pe educatie "dotorii" care nu si-au obtinut diplomele de la dascali.

    Salariile în învățământ ar trebui să crescă, dar nu în orice condiții. Elevii de liceu stau șapte-opt ore la școală

    (arareori șase ore), apoi urmează temele acasă; manualele sunt dublate de alte manuale, culegeri etc.; la debutul fiecărui an școlar toată lumea se lamentează de greutatea ghiozdanelor, fără să se întâmple nimic; 

    se introduc în mod discutabil noi ore și materii, care se plătesc, dar parțial nu se țin; rata analfabetismului funcțional este uriașă; multe meditații se țin la negru; profesia beneficiază de vacanțe generoase, la care se adaugă școala altfel, cu programări care nu se respectă; părinții ezită să protesteze față de neajunsuri pentru a nu fi pedepsiți prin note elevii.

     

    1. ba da!

      in orice conditii TOATE SALARIILE PROFESORILOR SI EDUCATORILOR TREBUIE DUBLATE SAU TRIPLATE NECONDITIONAT ACUM !

      FIX ACUM!  

      Ba nu! Despre performanța spune cineva ceva? Profesorilor cu rezultate, da, de acord sa li se dea bani - celorlalți care freacă menta tot anul - sa li se mai taie!

    Este LEGE ca educatia sa primeasca 6 % din PIB, pe care

    NU respecta PUTEREA ACTUALA,si NIMENI nu raspunde ptr. incalcarea legii,

    ce tara si conducatori "minunati" avem  

    1. Înainte de a cheltui, ca societate, alți bani, ar trebui să avem rezultate încurajatoare, măcar în cazul unor neajunsuri evidente. Pentru analfabetism funcțional și ore plătite fără să fie ținute nu are rost să cheltuim alți bani.

      bai, bagi bani, ai scoala, nu bagi bani, ai analfabetism functional!

      ma intelegi tu?  

      DUBLAREA SAU TRIPLAREA SALARIILOR LA PROFESORI!  

      ACUM!

      Ingropati-i in bani!  

      Total greșit! In invatamant, cercetare si de fapt in orice business bagi bani, apoi culegi roadele. Doar ca in invatamant, probabil rezultatele se vor vedea peste 20-30 de ani.

      Mai e si varianta in care plozii astora sunt analfabeti pentru simplul motiv ca nu vor sa invete.poti sa-i duci la oxford,ca tot analfabeti raman.

      Dublarea sau triplarea salariilor profesorilor,destufoșirea materiilor,schimbarea programei scolare.Elevii si studentii trebuie sa invete lucruri concrete care le folosesc in viata!Au foarte mult de invatat(si greu) profesorii predau repede si nu este timp pentru ca elevii sa asimileze materia.Se ajunge astfel in situatia in care elevii termina opt clase sau liceul si nu cunosc lucruri elementare,nici macar nu stiu sa scrie corect(

      Fratele meu drag,vorbesti parca ai venit de "strainezia"

      unde vezi "rezultate" la noi in tara fara bani foarte multi,

      nu este domeniu unde nu sunt neajunsuri "grave" !?!  

    Stanescule vad ca te-ai calugarit, asta si dupa cand ti-am vazut o poza!! Dascali sunt aia in biserica, astia sunt invatatori, profesori...Intraba-l si pe Gigi...

    1. Vorbeste si nea Ion ca si el e om!

    Nu doar ca dăscălii sunt umiliți prin comportamentul clasei politice, DAR:

    "ziar de cluj" scrie ca anumiți inspectori șefi fac presiuni asupra directorilor de scoli, ca aceștia sa  

    1. Desfacă contractele de munca a profesorilor participanți la greva. Articolul vorbeste despre Inspectoratele județene Cluj, Maramureș si probabil alte județe.

      Asta nu cred ca e legal. 

      Legat de profii care nu participa la greva: probabil nu sunt membrii de sindicat. Nefind membri de sindicat si necontribuind la sindicat, aceștia nici nu beneficiază de compensarea salariului pierdut din fondurile sindicatelor. 

      nu e deloc legal!

      dreptul la greva pentru profesori e GARANTAT DE LEGE si e un drept pozitiv!  

      astept procesele impotriva deplasatilor cu capul care au venit cu asa presiuni!  

    salariile tuturor profesorilor si educatorilor trebuie dublate sau triplate ACUM ! Stiti cum? FIX ACUM !!!

    bani au de pre-contractat avioane F-35 (stiati ca intretinerea, piesele si armamentul pe durata de viata a unui astfel de avion costa intre 1.2 si 1.5 TRILIOANE $ ???????? si suma asta pentru fiecare avion ???) din 2030 sau 2032 incolo... dar bani sa dea la profesori si la oamenii din sanatate sau la feroviari nu au, nu ???? bai, fi-le-ar skill-urile lor de bugetare sa le fie!  

    1. De acord 100%

      Hai, dă-o încolo! Chiar trilioane? România "face" un trilion în 3-4 ani...

      bai, nu fac caterinca!

      mi s-a sculat si mie parul pe ceafa cand am citit datele!  

      da cautare pe net ca nu pot sa dau link in comentariu aici ca nu mi se publica!  

      nu am scos cifrele din burta!  

      pt fiecare avion f-35 costul total de intretinere, piese si armament pentru intreaga sa durata de viata e de 1.2-1.5 trilioane $ per unitate de avion !  

      cum mama naibii Romania isi poate permite asa ceva?  

      pai doar pe o escadrila dam tot gazul ,tot carbunele si o numar de recolte agrare integrale!  

      nu glumesc cu cifrele, cauta pe net!  

      e o aberatie precontractarea de f-35, e un fel de taxa de protectie la stapan , un fel de "haraci" la turcii otomani , ceva de genul .... sau cum a fost "taxa de protectie" la bechtel SUA pentru autostrada transilvania asa-zis construita! ... aveau treaba baietii aia cu constructia cum aveam eu treaba cu bordelul! Dar deh! cand zici Bechtel, zici canal de bagat spaga ca de la guvrn la guvern! ...taxa de protectie!  

      Politicienii romani voiesc analfabeti si analfabeti functionali dupa chipul si asemanarea lor.Cum sa dea ei bani.profesorilor ,bani pe care oricum nu-i dau de la ei din buzunar?Eu cred ca le pare rau ca sunt copii care iau medalii pe la olimpiade .Chestia cu,, Romania educata..e facuta asa la misto,sa mai spele niste bani,ei isi doresc exact opusul.Se vede si dupa cum se poarta Klaus,a uitat cand era profesor!! Nu stiu ce sa zic,ori politica te face din om neom,ori nu ai fost om inca de la bun inceput.

      cauta pe net : F 35 II Lighting lifetime cost - vezi despre ce suma e vorba :)

      klaus a facut bani din trafic de copii pe extern pentru adoptie si pentru trafic de organe - asa au aparut casele alea... NU din meditatii

    Dascalii care au afirmat ca isi continua activitatea ( cati or fi, din ce'or trai?) s-au consultat cu frumoasa si stilata doamna Carmen si au decis si ei "sa nu faca politica".

    Dublarea salariilor cadrelor didactice, chiar triplarea lor cum scriu unii în comentarii, nu înseamnă că, brusc, profesorii devin mai deștepți. Creșterea salariilor nu se poate face decât treptat și doar pe măsură ce din sistem sunt eliminate cadrele didactice slab pregătite dar promovate asa cum și acestea promovează mulți elevi (cu șpagă, cu pile etc). Cât timp sindicatele îi apără și pe acești profesori, nu vom avea învățământ de calitate chiar cu dublarea sau triplarea salariilor. 6% pentru educație este o mare prostie (promovată mai ales de profesori, care ar vrea ca 90% din acești 6%să fie pt salarii). Ar trebui mai întâi împărțit bugetul, adică 100%, cu cote fixe pentru fiecare domeniu de activitate iar totalul sa dea 100%. Alocând cote doar pentru doar câteva domenii, celelalte ar putea rămâne cu 0,... sau totalul ar putea ajunge la 150%.

    1. Habar nu ai ce vorbesti. 6% din PIB este scris in Legea invatamantului nr.1 din 2011. O lege aprobata de parlament si cu un tupeu de smecheri toate guvernele amana articolul. Adica guvernul este mai tare ca parlamentul. Atunci sa desfiintam parlamentul. Nu exista asa ceva intr-o tara democratica. Paradoxul este ca avem un presedinte profesor care isi bate joc de invatamant si un guvern care micsoreaza de la an la an procentul dat din PIB. In rest esti rau pe aratura.

      Bine ca au bani sa aloce pentru aparare care exisța dar lipseste cu desavarsire.Cumparam noi fiarele vechi ale altora la preturi astronomice.Pentru asta au bani la buget politicienii nostri iubiti,de nu le-ar mai muri multi inainte!

      Normal ca este un proces pe termen lung, decenii întregi. In primul rând trebuie atrasi oameni competenți, care sa adapteze programa școlară si sa califice profii tineri si vitori profi. Pt asta trebuie bani. Apoi trebuie oprită umilirea profilor. Asta înseamnă dotarea scolilor si un venit decent. Apoi ca sa atragi tineri de valoare, din nou, invatamantul trebuie sa fie atractiv. Si cum fiecare dintre noi lucrează pentru bani, salarile din invatamant trebuie sa fie atât de atractive, încât un prof tânăr sa câștige mai mult decât un șofer de bolt, livrator de Glovo sau agent de callcenter.

      Referitor la oile negre din invatamant: absolut singurul scop al sindicatului e sa reprezinte interesele membrilor sai. Eliminarea profilor slabi si dezinteresați e treaba directorilor de scoli si/sau a inspectoratelor școlare. Dar ce faci dacă ii dai afara pe aia "rai"? Cu cine ii înlocuiești? Cine se angajează pt 2500 lei? 

       

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb