UN AN DE LA ALEGERILE BVB Speranţa moare ultima

MAKE, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2013

Speranţa moare ultima

Un miracol ar fi cadoul ideal pentru Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, care aniversează, astăzi, un an de când a primit votul acţionarilor şi misiunea să dezvolte piaţa de capital locală.

Pe 9 ianuarie 2012, "grupul băncilor" a preluat conducerea BVB, în defavoarea brokerilor independenţi, prin instalarea unui Consiliu prezidat de Lucian Anghel, fostul economist şef al BCR.

După îndelungata perioadă de tărăgănări fără orizont, administrată de preşedinţia lui Stere Farmache, planurile noilor administratori erau mari, iar aşteptările pieţei, pe măsură.

În schimb, 2012 a adus scandal pe plan politic, renunţarea la ofertele statului destinate pieţei de capital, cu excepţia Transelectrica, insolvenţe, diminuarea activităţii brokerilor şi scăderea dramatică a lichidităţii.

În lipsa ajutorului de la guvern (de care, între noi fie vorba, nici nu este nevoie, ci doar este reclamat plângăcios de comunitatea pieţei), BVB avea în plan IPO-uri private.

Dar, ca să dea măsura putirinţei brokerilor, listările private au fost declinate la singular, în tot anul 2012: firma de curăţenie Pro Vorbas (simbol PVBS).

Acţiunile PVBS nu au avut însă un parcurs strălucit la BVB, scăzând cu 67% de la listare.

Strategia propusă de Consiliul Bursei la preluarea mandatului avea drept priorităţi strategice pe termen lung ale BVB o groază de chestii: sus-ţinerea pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat, listarea de companii noi la BVB şi creşterea numărului de inves-titori activi, dezvoltarea capabilităţilor BVB, precum şi a produselor şi serviciilor oferite de Grupul BVB, îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi a funcţionării BVB ca grup, simplificarea şi îmbunătăţirea reglementărilor, reducerea birocraţiei şi aplicarea celor mai bune practici internaţionale, creşterea vizibilităţii BVB şi a emitenţilor, precum şi a gradului de conştientizare a rolului important pe care îl joacă piaţa de capital din Româ-nia, dezvoltarea dialogului dintre BVB şi instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital şi creşterea rolului educaţional al BVB.

Da, planuri mari, vorbe multe, suspect de multe - oare mulţimea vorbelor ascunde lipsa ideilor?

În prima sa conferinţă de presă, Lucian Anghel anunţase că obiectivele concrete cu ţinte cantitative şi termene urmau să fie stabilite împreună cu noul director general al BVB ce avea să fie selectat.

Un alt fel de a spune că îngheaţă orice măsură de revigorare pe o jumătate de an.

Foarte înţelept!

Cu ajutorul unei firme de recrutare, Bursa l-a ales pe Victor Cionga pentru poziţia de CEO în luna iulie, însă acesta nu a intrat în pâine decât în septembrie, când a fost avizat de CNVM.

Până acum, nu au fost prezentate adăugiri la strategia de la începutul anului, însă, se pare că administratorii BVB pregătesc un eveniment în care vor prezenta un raport de activitate.

Astfel, la realizări pe 2012, BVB poate contoriza oferta publică secundară a Transelectrica, dar şi oferta de obligaţiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy România.

Acţionarii BVB cer Consiliului Bursei să fie mai activ şi mai incisiv, în acest sens exprimându-se atât Mark Mobius, preşedintele Franklin Templeton, cât şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia, acţionari cu pachete de 5% din titlurile BVB.

Activ?

Incisiv?

Aşa, în orb?!

Şi dacă puneţi pasul în gol?!

Nu, băieţi, cât timp n-aveţi o idee, mai bine staţi aşa, ca până acum.

Altfel, poate stricaţi şi ceea ce este.

CALENDAR

9 ianuarie 2012 - Desfăşurarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în care a fost ales un nou Consiliu de Administraţie al BVB.

2 februarie 2012 - Membri ai Consiliului Bursei s-au întâlnit cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, aflaţi la Bucureşti.

9 februarie 2012 - A avut loc prima şedinţă a noului Consiliu al Bursei în urma validării CNVM.

14-27 martie 2012 - Oferta publică secundară de vânzare de acţiuni deţinute în numele Statului român de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie la Transelectrica SA.

28 martie 2012 - BVB a semnat un acord de cooperare cu London Stock Exchange Group.

18 aprilie 2012 - Primele 5 acţiuni americane au început tranzacţionarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS al BVB, secţiunea Internaţională. Cele 5 companii au fost: Apple Inc, Bank of America Corporation, Intel Corporation, The Coca-Cola Company şi Visa Inc.

7 mai 2012 - Două noi emisiuni ale Ministerului Finanţelor Publice au început tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti, Sectorul Titluri de credit - Categoria titluri de stat.

11 mai 2012 - Acţiunile SC Calipso SA Oradea au început tranzacţionarea pe piaţa reglementată administrată de BVB.

16 mai 2012 - Primul emitent român de produse structurate, SSIF Broker SA, a lansat două noi emisiuni de certificate, în premieră pe indicele american Dow Jones Industrial Average Index.

22 mai 2012 - Acţiunile SC STIROM SA Bucureşti au început tranzacţionarea pe piaţa reglementată administrată de BVB.

18 iulie 2012 - Consiliul Bursei l-a desemnat pe domnul Victor Cionga în poziţia de Director General al Bursei de Valori Bucureşti, în urma unui proces de selecţie complex şi riguros, validarea în calitate de Conducător BVB realizându-se pe data de 7 septembrie 2012 de către CNVM.

25 iulie 2012 - O nouă emisiune de tip benchmark a Ministerului Finanţelor Publice a început tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti, Sectorul Titluri de credit - Categoria titluri de stat.

10 august 2012 - Membri ai Consiliului Bursei s-au întâlnit cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, aflaţi în vizită de lucru la Bucureşti.

29 august 2012 - S-a lansat primul ETF de pe piaţa de capital din România, emis de SAI Vanguard Asset Management SA. (Sursa: Rapoartele BVB)

Claudiu Doroş: Creşterea coeziunii dintre Consiliul BVB şi executiv, necesară pentru evoluţia pozitivă a Bursei

Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF2 Moldova, apreciază că un element important în conturarea unei evoluţii pozitive a BVB îl reprezintă creşterea coeziunii dintre Consiliul BVB şi executivul BVB, armonizarea poziţiilor privind priorităţile şi direcţiile dezvoltare fiind esenţială pe termen mediu/lung.

"În opinia mea, calitatea profesională a membrilor Consiliul BVB aleşi anul trecut poate asigura dezvoltarea BVB în ce priveşte numărul şi calitatea emitenţilor listaţi, tipul de instrumente financiare tranzacţionate, îmbunătăţirea mecanismelor de tranzacţionare,contribuind astfel în mod semnificativ la creşterea lichidităţii şi implicit la creşterea atractivităţii pentru investitori", ne-a spus Claudiu Doroş.

În opinia sa, în procesul complex de dezvoltare al BVB un rol determinant îl au evoluţiile din mediul economic, inclusiv politicile enunţate la nivel guvernamental privind privatizarea unor companii importante din sectorul energetic. "În acest context, amânarea oferetelor publice ce vizau pachete de acţiuni ale Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, au frânat în mod evident dezvoltarea BVB", opinează domnul Doroş, adăugând: "Apreciem că reluarea în anul 2013 a acestor oferte publice precum îmbunătăţirea condiţiilor macro, cu reflectare în scăderea aversiunii la risc a investitorilor, poate determina creşterea volumului şi complexităţii operaţiunilor derulate la BVB".

SIF Moldova deţine un pachet de 5% la Bursa de Valori Bucureşti, fiind unul dintre cei mai importanţi acţionari.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Stim toti ca d-nul Cionga nu a fost parte a "procesului riguros " de recrutare. Totul este o gluma proasta: CA-ul, DG, Consilierii samd. Oare mai dureaza?

    1. Aceasta firma, candva respectata, in momentul de fata este o directie economica mare, cu multi angajati, fiecare cu biroul si telefoanele mobile proprii, la care se adauga serviciile externalizate; foarte multe . Si domnul din poza cu figura pe care mi-e jena sa o denumesc, ce face? Nimic! Nu e treaba lui, ci a noului director general...Are incredere doar in economicul firmei, doar a fost si el economist-sef candva....Candva, o sa fie si fost membru CA?

      daca pana si anghel si cionga care nu au treaba cu bursa iau bani prostindu-ne cu ea...

    Dupa cum stiti bancile de la noi si de aiurea , sunt in faza de "lins ranile" provocate de propria lacomie. Ce idei asteptati de la membrii CA, care se trezesc in fiecare dimineata, intrebindu-se daca nu vor fi concediati ?!?!? Iar cei care nu sunt din banci....sunt de pe banci... Bancile din parcuri :). Daca tot l-au pus pe liber pe DJ-ul de la Varsovia... la noi s-ar simti ca pestele in apa..

    1. Ai dreptate ar fi o echipa mult mai buna !

      Domnul Sobiewski PDG si doamna - purtator de cuvant . 

      Sigur BVB ar fi mai vizibila , poate nu mai pleaca nici FP la Varsovia si o sa fim in primplanul stirilor pe Bloomberg .

      ar fi trebuit adus inca de la Craciun dl Sobolewski!

    sunt multe de spus la acest articol atat de frumos redactat si extrem de fin nuantat. In 24 ianuarie 2011 am facut un comentariu referitor la marea listare de a doua zi si reascultandu-l astazi in ciuda balbaielilor inconfundabile mi-am dat seama ca nucleul mesajului de atunci e valabil si astazi si anume nu ne intereseaza pretul unei actiuni , ci imaginea pe care o reflecta asupra Romaniei. Astazi voi la un an de la schimbarea conducerii faceti o frumoasa analizaa a ceea ce s-a intamplat. Ceea ce nu observati este faptul ca prin voi Bursa nu mai este privita doar ca un loc unde cel scchmecker il inseala pe cel naiv, ci ca mediul prin care cei care vor sa arate ce inseamna verticalitatea isi etaleaza raportul financiar sau letopisetul, cum imi place sa-l alint. Prin voi se poate spune ca BVB a primit pasaport european. Iar acest lucru necesita timp, indemanare si perseverenta. De aceea pentru mine a spune La Multi Ani Bursa de Valori Bucuresti necesita a rosti in acelasi timp La Multi Ani voua echipei Bursa care sunteti Valori cu buletin de Bucuresti.

    dezamagitor...e un cuvant bland....sunteti varza !!!...cionga a fost numit pt ca ca nu au gasit pe nimeni...e numit de anghel..fara sa fie selectat initial...penibili...

    1. "Cu ajutorul unei firme de recrutare, Bursa l-a ales pe Victor Cionga pentru poziţia de CEO în luna iulie,"...

      Adica, dragul meu, firma de recrutare i-a reperat pe toti cei nepotriviti, care ar fi fost cat de cat nimeriti. 

      Dupa aceea, a ramas Cionga. 

      La fel ca la avortul canibalilor: medicul mananca mama, in jurul copilului. 

      Ti se pare ca nu are nici un rol medicul?

      Ce vrei sa-ti mai traduc? 

    am pierdut banii investiti....mare dezamagire...nu e vinovat anghel..el nici nu stie pe ce lume traieste..e un personaj din desene animate..dl pogonarul e papusarul sef... stelele nu cad...:)

    Speranta ca BVB va putea sa realizeze singura ceva, in contextul actual, s-a cam naruit... Ultima solutie ar putea fi o fuziune prin absorbtie cu o bursa mai mare(Varsovia, Viena, etc)

    O poza profesionista !

    Barcuta e pe maini bune ! 

    O analiza frumoasa a nimicului intamplat intr-un an de zile ! 

    La muti Ani ! 

    Sa propunem in AGA viitoare ca actualul CA sa aiba un mandat de 400 ani pentru ca noi investitori sa fim siguri ca vom percepe si ceva realizari pozitive .  

    BVB realizari de 1% din programul propus. Cred ca si indemnizatiile ar trebui ponderate cu timpul realizarilor.

    Solutia a fost gasita de conducerea BVB si chiar daca acest lucru a fost facut in mod inconstient(ca de altfel toate marile realizari umane) nu pot sa nu o mentionez fiind realizarea anului - " La BVB este nevoie de o firma de curatenie" 

    Actiunile astea XRS chiar exista sau sunt bomoane MM

    1. Am corectat! Va multumim pentru sesizare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb