UN AN DE LA REBRANDINGUL ATS-ULUI BVB a ratat obiectivul să listeze 10-20 de companii pe AeRO

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2016

BVB a ratat obiectivul să listeze 10-20 de companii pe AeRO

Valoarea tranzacţiilor zilnice a fost, în medie, de circa 340.000 de lei, în ultimele 12 luni de la relansarea ATS

Brokerii speră că AeRO îşi va dovedi, într-un final, utilitatea

Ludwik Sobolewski se arată optimist şi spune că atragerea investitorilor de retail este "crucială"

Firmele autohtone nu s-au bulucit să se listeze pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, nici după ce acesta şi-a luat numele pompos de AeRO, pe 25 februarie 2015.

La aniversarea de un an a AeRO, BVB nu poate sărbători, oricât de optimişti s-ar arăta oficialii Bursei, căci cifrele sunt clare şi arată o ratare a obiectivelor.

"Bursa de Valori Bucureşti vrea să realizeze 10-20 de listări, în acest an, pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO", ne-a declarat, în februarie 2015, Bogdan Mugescu, la vremea respectivă specialist la Departamentul Business Development al BVB.

Mai mult, acesta spunea, acum un an, că BVB ţinteşte o listare pe săptămână a companiilor private sau "măcar trei listări pe lună".

Între timp, pe AeRO nu s-au listat decât cinci companii noi, din care una a intrat în insolvenţă, iar Bogdan Mugescu a fost "rebranduit" şi el, în Business Development and PR Specialist la BVB.

"Salvarea" a venit prin efect legislativ, căci parlamentarii au desfiinţat Rasdaq şi au obligat companiile să aleagă dacă părăsesc bursa sau trec pe piaţa reglementată ori pe ATS, iar cei mai mulţi emitenţi au ales AeRO.

AeRO continuă să înregistreze un nivel scăzut de lichiditate, cu toate măsurile luate de echipa BVB pentru atragerea de noi emitenţi şi investitori şi în ciuda optimismului arătat de brokeri cu privire la potenţialul de dezvoltare al platformei.

De pe 25 februarie 2015 şi până ieri, valoarea tranzacţiilor zilnice a înregistrat o medie de circa 340.000 de lei, fiind afectată şi de faptul că lichiditatea BVB a scăzut anul trecut cu 33% faţă de 2014.

Astfel, în ultimul an de la relansarea ATS, AeRO a cunoscut valori foarte mici ale tranzacţiilor, precum 90 de bani, pe 30 martie 2015, sau 10,81 lei, pe 21 mai 2015, însă şi un record de 28,7 milioane lei, pe data de 19 ianuarie 2016.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, admite că nivelul de lichiditate este scăzut pe AeRO şi spune că acest lucru "nu este diferit de ceea ce se întâmplă pe piaţa principală, dar trebuie să fim conştienţi că lichiditatea este limitată de capitalizarea şi free-float-ul scăzute ale pieţei".

Şeful BVB apreciază că AeRO poate să devină o platformă mai importantă pentru emitenţi pe termen scurt.

"Suntem mulţumiţi că acest proiect ambiţios a fost lansat în urmă cu un an. Este o nouă abordare pentru finanţarea companiilor aflate la început de drum în România. Faptul că se dovedeşte să fie un fenomen durabil ne face să ne gândim că AeRO poate să devină o platformă şi mai importantă pentru companii în viitorul apropiat", ne-a spus Ludwik Sobolewski.

În ceea ce priveşte introducerea sistemului de segmentare premium/standard pe AeRO, domnul Sobolewski ne-a declarat că măsura este menită să crească transparenţa pieţei pentru investitori, după finalizarea mutărilor de pe Rasdaq: "În plus, arată calea pe care companiile ar trebui să o urmeze dacă vor să fie prezente pe segmentul Premium, ce este mult vizibil şi prestigios".

În opinia şefului BVB, Bursa de la Bucureşti a căpătat o mai mare vizibilitate prin intermediul AeRO, fapt despre care spune că este foarte important pentru piaţa de capital tânără, din punctul de vedere al dezvoltării.

"În plus, AeRO a transmis un semnal clar către potenţialii debutanţi la Bursă că ar putea deveni companii publice într-un mod relativ simplu şi fără costuri ridicate. De asemenea, a iniţiat lărgirea bazei de investitori şi acesta este doar începutul", apreciază Ludwik Sobolewski, subliniind că AeRO va atrage tot mai mulţi potenţiali emitenţi.

Şeful BVB pune lipsa listărilor noi pe AeRO pe seama faptului că platforma este "la început", dar crede că societăţile deja prezente pe ATS vor atrage şi alţi posibili emitenţi.

Domnia sa a oferit ca exemplu compania Albalact, care va fi preluată de grupul francez Lactalis, tranzacţie anunţată în luna ianuarie: "După ce s-au mutat (n.r. Albalact) de pe Rasdaq - care nu era chiar o structură modernă a pieţei de capital - pe BVB, au fost reperaţi de giganţii industriei. Acesta este un mesaj bun pentru cei care ezită sau nu sunt convinşi de avantajele oferite de piaţa de capital. Vom continua eforturile pentru atragerea de noi companii pe Bursă, pentru a extinde comunitatea investitorilor. Este crucial să atragem investitori de retail. În plus, vom contribui la consolidarea industriei de brokeraj, întrucât nimeni şi nimic nu poate să îi înlocuiască în ceea ce priveşte crearea unui flux de companii şi investitorii înspre Bursa de Valori".

În 2016, principalul indicator de progres pe AeRO va fi numărul de afaceri care vor ajunge aici, precum şi calitatea emitenţilor, respectiv dacă ei vor reuşi să demonstreze investitorilor că au o adevărată poveste de succes în creştere, ne-a mai spus domnul Sobolewski, subliniind: "Vom fi satisfăcuţi dacă vom vedea plasamente private sau alte forme de creştere a capitalului, nu doar simple listări tehnice pentru atragerea de investitori".

Cristian Logofătu, Bittnet: "AeRO trebuie analizată dintr-o perspectivă pe cinci ani; este prematur să tragem concluzii"

Cristian Logofătu, directorul financiar al Bittnet Systems (prima companie de IT listată la BVB şi una dintre cele mai importante societăţi de pe AeRO), apreciază că lansarea pieţei AeRO a avut şi are o mare importanţă pentru diversificarea surselor de finanţare care sunt disponibile IMM-urilor din ţară.

"Credem că firmele care caută finanţări de tip «equity» între 150.000 şi 500.000 de euro au puţine oportunităţi reale de finanţare, iar AeRO reuşeşte astăzi să umple deja cu succes o parte dintre aceste goluri", ne-a declarat domnul Logofătu, menţionând că această platformă le oferă investitorilor posibilitatea să investească în afaceri cu rate mari de creştere, în condiţiile unor "riscuri doar cu puţin mai mari".

În opinia domniei sale, piaţa AeRO trebuie analizată dintr-o perspectivă pe termen mediu spre lung, respectiv un orizont de timp de cinci ani.

"Însăşi înfiinţarea AeRO este o reuşită. (...) Piaţa AeRO a apărut în mod evident dintr-o nevoie reală de finanţare, care era greu de suplinit înainte", ne-a mai spus reprezentantul Bittnet, adăugând: "Această piaţă este în curs de dezvoltare şi este prematur să tragem nişte concluzii în acest moment. În primul an, cinci companii private s-au listat pe acest nou segment al pieţei de capital din România. Citind presa de business de mulţi ani, am observat că jucătorii interesaţi de bursă simţeau nevoia de noi emitenţi. În 2015 au existat cinci astfel de evenimente, ceea ce reprezintă un pas important în direcţia aşteptată de toţi jucătorii de pe piaţa de capital".

Cristian Logofătu consideră că există interes pentru listarea la bursă printre companiile private care fac parte din segmentul ţintă pentru AeRO.

"O listare la bursă ajută o companie să crească atât în ochii asociaţilor, investitorilor, cât şi în cei ai clienţilor şi partenerilor de afaceri. Cel puţin, aşa s-a întâmplat în cazul nostru", ne-a mai spus reprezentantul Bittnet, menţionând: "Pe măsură ce creşte numărul companiilor listate, iar noii emitenţi sunt transparenţi şi oferă informaţii care ajută investitorii să ia decizii, toate acestea vor contribui la creşterea lichidităţii. Însă, este nevoie să ţinem cont şi de faptul că, în mod evident, lichiditatea pe piaţa AeRO va fi influenţată şi de factori externi, precum evoluţia burselor internaţionale".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "AeRO este foarte util ca punct de intrare în piaţă a unor companii mici"

La rândul său, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, apreciază că AeRO este un instrument foarte util ca punct de intrare în piaţă a unor companii mici şi s-a dovedit util, de asemenea, şi pentru "rezolvarea problemei Rasdaq care trena de multă vreme".

Referitor la nivelul lichidităţii de pe piaţa AeRO, domnul Dumitrescu ne-a declarat că începutul este timid, iar mediul de piaţă din următoarele 6-12 luni probabil că nu va fi de natură să ajute, dar, chiar şi aşa, "rămân speranţe pentru un orizont mai îndepărtat".

În ceea ce priveşte segmentarea AeRO, reprezentantul Tradeville afirmă că acest tip de iniţiative nu are un impact imediat asupra cotaţiilor sau lichidităţii.

"Iniţiativa este una bună având în vedere ideea centrală, aceea de a ajuta companiile care aspiră să devină listate pe piaţa principală (reglementată) să îşi atingă, treptat, acest obiectiv", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu.

Domnul Dumitrescu apreciază că lipsa companiilor noi pe AeRO este cauzată de faptul că ideea de a deveni companie publică nu este una larg răspândită printre antreprenorii români: "Mai mult, nu există la nivel local o bancă de investiţii care să garanteze IPO-urile, iar investitorilor locali le este teamă, în general, de companiile care sunt la început de drum şi nu au o anvergură importantă a afacerilor".

În opinia domniei sale, BVB trebuie să continue să menţină un echilibru între nevoia de rigoare, de cadru reglementat, şi necesitatea unei abordări flexibile adaptate contextului actual.

"Important este că BVB a creat cadrul necesar şi îl promovează. Este de asemenea importantă activitatea unor intermediarii dedicaţi care să atragă la cota bursei locale companii serioase şi cu perspective frumoase de dezvoltare", ne-a mai spus Ovidiu Dumitrescu, precizând: "Cred că 2016 va fi un an dificil, cu un mediu financiar care va deveni mai aspru, dar, dincolo de acest orizont, există speranţa că AeRO îşi va dovedi, într-un final, utilitatea".

Claudiu Cazacu, XTB: "Creşterea lichidităţii AeRO ar trebui să fie obiectivul central"

Lichiditatea pieţei AeRO este ilustrativă pentru drumul care trebuie parcurs, întrucât "suntem la inceput", iar creşterea lichidităţii ar trebui să fie obiectivul central, este de părere Claudiu Cazacu, Chief Strategist XTB România.

Domnia sa consideră că sunt mai multe căi pentru atingerea acestui deziderat, iar fiecare dintre ele ar ajuta piaţa: "Prima variantă ar fi popularizarea investiţiilor la bursă ca mijloc de diversificare a portofoliului. Misiunea nu ar trebui să stea însă doar pe umerii BVB. Brokerii, media financiara, mass-media în general, formatorii de opinie pot avea un rol educaţional general. Este o nevoie acută de reducere a diferenţei dintre nivelul general de educaţie financiară al României şi cel mediu din Europa. Rezultatul ar fi un număr mai mare de investitori de retail. A doua variantă se leagă de aducerea de "marfa" proaspătă: companii noi, cu potenţial de creştere şi nevoie de capital. (...) Fiecare nume nou poate aduce o nouă serie de investitori sau mari investiţii celor deja prezenţi în piaţă, contribuind la atingerea unei mase critice. Atunci când competitorii dintr-o varietate de domenii se vor "urmări" inclusiv prin intermediul cotaţiilor şi vor concura pentru a fi performanţi şi vizibili pe piaţă, vom fi la un grad de dezvoltare rezonabil".

În plus, Claudiu Cazacu apreciază că păstrarea macro-stabilităţii prin politici fiscale prudente şi încurajarea predictibilităţii pentru mediul de business sunt esenţiale.

"Un al aspect vizează strategia pe termen lung: educarea celor care sunt acum în şcoală, la liceu, la facultate, cu studii de caz, prezentări, conturi demonstrative pentru a înţelege fenomenul investiţional, riscurile şi beneficiile în perspectivă", ne-a explicat domnul Cazacu, spunând că, deşi va lua timp, "o astfel de direcţie ar putea deveni cea mai eficientă în dezvoltarea pieţelor de capital, a economiei, şi a României în general".

Listarea unor companii din IT este prima în topul realizărilor pieţei AeRO, iar demersurile BVB din ultimii ani, care au condus la creşterea vizibilităţii, ar trebui salutate şi continuate, în opinia reprezentantului XTB.

Potrivit domniei sale, lichiditatea va avea, probabil, o lentă tendinţă ascendentă, dar cu perioade mai "secetoase" din cauza "puternicelor creşteri de volatilitate şi posibilelor episoade descendente ale anului 2016".

Claudiu Cazacu ne-a explicat: "În vremuri nesigure, acţiunile mai mici şi mai puţin tranzacţionate sunt percepute a fi mai riscante. Cei care au capital de investit aleg să stea de o parte, iar vânzătorii aşteaptă cotaţii mai bune. Cu toate acestea, economia reală este, de data aceasta, înaintea pieţei financiare (pe segmentul AeRO), spre deosebire de perioada de dinainte de 2007, când euforia stăpânea titlurile mai puţin lichide poate într-o măsură mai ridicată chiar decât în segmentul principal al pieţei".

Alin Brendea, Prime Transaction: "AeRO a avut o lichiditate modestă în primul său an de funcţionare; Nu cred că puteam spera la mai mult"

În opinia lui Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, piaţa AeRO a avut o lichiditate mai degrabă modestă în primul său an de funcţionare.

"Nu cred că puteam spera la mult mai mult ţinând cont de lichiditatea pieţei principale şi de faptul că orice debut este, în general, mai timid", ne-a spus domnul Brendea, subliniind că lipsa emitenţilor noi pe AeRO ţine de cultura economică locală şi de gradul de dezvoltare a pieţei locale de capital.

Potrivit domniei sale, reprezentanţii BVB ar trebui să investească mai mult în publicitate şi promovare şi să depună mai multă energie şi stăruinţă în discuţiile cu potenţiali emitenţi, astfel încât aceste companii să simtă că ar avea beneficii reale în urma unui proces de listare pe AeRO.

Platforma de tranzacţionare cuprinde în acest moment 304 societăţi emitente, cu o capitalizare totală de 2,6 miliarde de lei. AeRO este segmentul dedicat acţiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB. Bazată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, existent din 2010, piaţa AeRO, sub un concept reproiectat şi reconstruit, a fost lansată pe 25 februarie 2015.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. da, sigur. atragerea investitorilor de retail este cruciala, dar fara imbunatatirea protectiei actionarilor minoritari si fara raportari corespunzatoare nu veti vedea mai mult retail nici in 100 de ani

    Astia sunt la inceput in permanenta pt ca nu ii intreaba nimeni de rezultate. Sa publice odata contractul de mandat sa vedem in cati ani veniturile generate de aero acopera leafa in zloti. Iar povestea cu albalact e de kafka. Aia se delisteaza si tu sa vii sa spui ca e un succes pt bursa e .... aero rau.

    1. la cat o delisteaza?daca nu fac 90%?

      Dacă ceilalți acționari care detin 20% nu vând, Lactalis nu o poate delista! Eu detin actiuni Albz si nu le vând francezilor!

    Sigur, parca ieri, a iesit pe micul ecran, un cracanat care-si zice expert financiar parca, cu motivarea ...*vine criza baieti*, probabil ca scuza pentru prostii, fata de scaderea drastica a valorii actiunilor din ultima perioada, pai, asa vor ei sa gaseasca *mici investitori si multi, care sa intre pe BVB, prin manevre jegoase de falimentare, OARE PE ASTIA ... nu-i pote agata DNA pentru *manevre murdare ???.

    hahaha!!! exact de aia a fost cumparata ALBZ, pentru ca s-a mutat de pe rasdq pe bvb. altfel, nu ar fi fost "reperata" in veci. bai, esti prost?

    Cum naiba pot fi *deconspirati astia ???*, doar un prost nu-si da seama cum ... *o ziurca valoare aactiunilor, a doaua zi coboara*, mai mult sau mai putin in functie de *manariile aranjate*, *Curat murdar* debine aranjat jocul asta, de parca ar fi o joaca de gradinita doar ca nu e, nici o glumna nu e, cum pot fi deconspirat, *consiliul condurentei, dna, politie, cnvm ... etc* sau nu e nici o sansa sa fie *dati pe fata* !.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb