Un an dinamic

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 21 decembrie 2010

Cătălin Avramescu

Am ajuns la capătul lui 2010. Măcar pentru una dintre cele 52 de săptămâni ale anului, vă propun să lăsăm la o parte zgomotul politicii şi să privim la partea plină a paharului inventivităţii omeneşti. Iată lista mea cu lucrurile remarcabile care s-au petrecut în acest an.

S-a reluat cursa către înălţimi, o cursă care părea la un moment dat abandonată. La Canton s-a inaugurat cel mai înalt turn de televiziune din lume, cu 600 de metri. Clădiri înalte au apărut şi la Londra sau Hong Kong. Chiar şi în Vietnam s-a ridicat un zgârie-nori de peste 250 de metri. Dar nimic nu egalează formidabila performanţă din Dubai: Burj Khalifa, cea mai înaltă structură construită vreodată (828 de metri). Şi pentru că suntem la capitolul "Arhitectură", să notăm şi premiul câştigat de arhitectul Dorin Ştefan şi de echipa sa pentru proiectul unui turn în Taiwan.

Încă şi mai sus, pe bolta cerească, sonda spaţială japoneză Hayabusa a reuşit să aterizeze pe un asteroid după care s-a întors pe Pământ, în premieră, cu un eşantion de sol. NASA a anunţat descoperirea unei bacterii care asimilează arsenicul, o substanţă toxică. Viaţa are resurse nebănuite, din câte se pare.

Până la propulsia bazată pe anti-gravitaţie, anul 2010 a adus consacrarea automobilelor electrice şi hibride. Aproape că nu există fabricant important care să nu fi introdus în gama sa cel puţin un asemenea model. Automobilul anului 2011 a fost declarat, în premieră, un model electric (Nissan Leaf). Am citit undeva că aceste automobile pun şi probleme noi, neaşteptate. Sunt foarte silenţioase în oraş, unde ru-lează cu motorul electric, iar pietonii nu le aud venind. Soluţia ar fi, se pare, un generator de zgomot de motor. Gălăgie artificială, cu alte cuvinte. O oportunitate de afaceri ar putea fi, cred, un site de unde fiecare cetăţean poate să descarce, exact ca tonurile de apel de pe telefoanele mobile, sunete pentru motorul maşinii sale hibride. De V-8 american sau de tractor de la CAP. Fiecare cu nostalgiile sale.

Tot 2010 s-ar putea să rămână în istorie ca anul care a consacrat televiziunea 3D. Un tur prin magazine ne arată că această tehnologie a ajuns la consumator, la preţuri comerciale. Am încercat şi eu, de curiozitate, faimoşii ochelari stereoscopici. Imaginile sunt excepţionale. Sper ca primele emisiuni, la noi, să fie doar cu animalele din pădure.

O noutate cu un impact şi mai mare este apariţia e-reader-ului. S-ar putea ca 2010 să însemne începutul sfârşitului pentru cartea de hârtie. Este adevărat că unii nu au mai aşteptat acest moment şi au abandonat cartea cu totul. Sunt înaintea vremurilor, cum s-ar spune...

Săptămânile trecute a fost lansat şi Kinect, noul dispozitiv al celor de la Microsoft. Este un fel de cameră video care se cuplează la consola de jocuri pentru a recunoaşte gesturile pe care le face utilizatorul. Tehnologia aceasta are un potenţial imens de a schimba felul în care interacţionăm cu computerele şi ecranele din jurul nostru. Până atunci mai avem însă de aşteptat. Între timp, invenţia va folosi probabil pentru ca cei mici să ţopăie prin faţa ecranului cu plasmă în meciuri de tenis contra unor găini mutante.

Premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitorului peruan Mario Vargas Llosa. Era cazul. Premiul Nobel pentru fizică l-au primit Gaim şi Novoselov pentru descoperirea grafenei, o nouă formă de carbon cu un singur strat atomic, ceea ce îi conferă proprietăţi extraordinare. La orizont se anunţă circuite electronice tot mai performante, pentru a face faţă volumului tot mai mai mare de filmuleţe cu bebeluşi şi cu căţei descărcate de pe Interrnet.

Personajul anului? Virusul Stuxnet, care a îngrozit comunitatea experţilor în securitate informatică prin sofisticarea şi prin virulenţa sa. Este pentru prima dată când o creatură virtuală invadează nu doar reţele informatice, dar avariază şi instalaţii industriale, pe care le ţinteşte cu precizie, fiind capabil să identifice logica specifică după care sunt programate.

Produsul anului? iPad-ul, fireşte. Un dispozitiv care a avut probabil cea mai spectaculoasă lansare din istorie, cu cozi care au debutat cu zile întregi înainte de deschiderea magazinelor, mica tabletă a celor de la Apple este pe cale să schimbe felul în care ne raportăm la calculatorul personal. Ce mi se pare cu adevărat îmbucurător este că, pentru prima dată de ceva timp, un "gadget" dintr-acesta informatic nu mai este în primul rând obiectul distracţiilor iritante a adolescenţilor, cum s-a întâmplat cu calculatoarele stil "cutie albă", cu netbook-urile şi cu telefoanele mobile agresate până la epui-zare cu mesaje de tipul "cf? vb. ppk!". Acum văd oameni normali, care fac lucruri normale cu dispozitivul cu pricina.

Cea mai tulburătoare descoperire? Cimpanzeii sălbatici pot forma bande organizate, care poartă războaie în care îşi ucid tovarăşii de specie. Mă întreb ce au de împărţit. Poate ştiinţa ne va răspunde la anul.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ma asteptam dupa prima propozitie sa vad o enumerare de realizari a la Boc, care de doi ani ne tot anuntza partzi d'astea pline ca iote acush urmeaza sa iesim din criza...si la asemenea asteptari stomacul meu era deja setat pe regurgitatie... Norocul dumitale ca ai fost inodor, incolor si, mai ales, INSIPID. Daca imi mai aratzi vreun ziar financiar respectabil pe lumea asta care la editorial sa copie rubrica "stiati ca" eu ma las de postari...

    Apoi imi place ca esti corect, tot ce tine de paharul plin e de pe alte meleaguri dar mai ales ca, fara voia ta ai aratat in ce lume a basmelor traiesti... tot ce'ai enumerat este accesibil la sub 30% din populatia tarii care te plateste sa o conduci si sa fii insipid prin ziare... iar povestea dumitale ca "midle classul" face economii e valabila numai in tarile alea de unde ne povestesti... La noi se potriveste doar ultimul paragraf al descoperirii tulburatoare... Nu stiu de ce esti asa mirat cu gascareala cimpanzeilor cand fiinte inferioare lor din jurul dumitale practica aceleasi obiceiuri...

    1. Articolul dlui Cat. Avram. este o insiruire de noutati vechi deja la data cand a fost redactat de autor. Sa-i spun si eu o veche noutate : cea mai feroce fiinta este o pasare. Suavul porumbel. Simbolul pacii. Nu, nu este vorba de tenacii porumbei ai pacii,organizatie condusa din umbra de CIA.Ci de porumbeii obisnuiti.Il las pe dl consilier prezidential sa se dumireasca singur asupra chestiunii privind ferocitatea porumbeilor.Trecand la chestiuni mai subtile am dori sa stim si noi daca evreul ungur Gyorgy Schwartz-alias Soros- va subventiona cu 500mii euro initial, formarea unui nou partid pdl-ist de catre fosta membra MISA Monica Macovei. Actualmente europarlamentar pdl-ist.Seful noului partid ar fi fost desemnat in persoana generalului-pe puncte- Ontanu. Primarul pdl-ist al unui sector din Bucuresti. Ca sa nu murim prosti, am vrea si noi sa stim ce rol ar mai avea UNPR-ul dlui Oprea ? In sfarsit, fiind luna cadourilor daca este adevarat ca Falca ,finul sefului dvs, i-a facut un cadou de 1000000 euro nasului de la Cotroceni. Stim ca si alti fini de partid s-au dus pe la Cotroceni. ..Ma opresc aici stiind din varii surse cat de mult iubeste poporul roman ,.arghirofilul domn T.Basescu.!

      Toata lumea cunoaste ferocitatea porumbelului, pasare introdusa in mitologie, prin religia jidanilor (Noe, ramura de maslin) drept o pasare pura si nevinovata!

      Alt cimpanzeu salbatic, ce ne facem Cataline, iti inunda spatiul tot felul de patrupezi. 

    Cataline, te intrebi ce au de impartit cimpanzeii salbatici ? sunt si acestia niste Natafleti; diferenta fiind ca ei sunt scuzabili. 

    Trebuia musai sa ne spuna de extraordinarele realizari ale epocii portocalii: 10km de asfalt, circ, ace, brice si ...

    1. Si analfatebi ca asta patriotu de mai sus...

      Natafleti, cimpanzei, Gheorghe, analfabeti, ace, brice si.... ai dat lovitura Cataline; ai circul complet: te pricepi la dresaj ??..... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb