UN CALCUL POLITICIANIST DĂ SPERANŢĂ NEAŞTEPTATĂ ZIARIŞTILOR DIN IRAK Geoană îl lasă în "off-side" pe Băsescu

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2005

Cu doar o zi înainte de expirarea ultimatului dat de gruparea teroristă autorităţilor române pentru retragerea trupelor din Irak în schimbul celor trei ziarişti răpiţi, principalul partid de opoziţie îl somează pe preşedintele Traian Băsescu să elaboreze imediat un calendar de aducere acasă a militarilor prezenţi în Irak. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, deşi PSD sprijină autorităţile române în criza pe care o gestionează şi înţelege că retragerea trupelor din Irak este practic imposibilă, calendarul retragerii trebuie luat în calcul imediat.

Geoană i-a solicitat lui Traian Băsescu să convoace o întîlnire de urgenţă, pentru consultări, cu toţi preşedinţii partidelor par-lamentare: "Este obligatoriu să avem o consultare cu preşedintele pentru consensualizarea unei decizii publice. Preşedintele nu a convocat pînă în acest moment nici măcar o reuniune a CSAT". Mircea Geoană a adăugat: "Aş putea să las toa-tă responsabilitatea pe umerii lui Traian Băsescu. Se pare că asta îi place. Însă, el ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanţii tuturor partidelor politice mă-car pentru o discuţie minimală şi discretă".

Şeful PSD susţine că Traian Băsescu are obligaţia constitu-ţională să gestioneze această cri-ză, subliniind că PSD îl va susţine cel puţin pentru un moment: "Pentru critici este timp suficient după ce se va încheia criza". Mircea Geoană a explicat, ieri, că elaborarea calendarului de retragere a trupelor din Irak trebuie să ţină cont atît de situaţia jurnaliştilor răpiţi, cît şi de relaţia noastră cu coaliţia din care facem parte. În acest context, liderul PSD îi reproşează lui Traian Băsescu că nu are, în acest moment, nici o strategie de retragere a trupelor din Irak: "Traian Băsescu vorbea acum cîteva săptămîni de suplimentarea trupelor. El spune că Ro-mânia va pleca din Orientul Mij-lociu odată cu ultimul militar american". Într-un exces de sinceritate Mircea Geoană a continuat: "Şi eu am făcut declaraţii de iubire americanilor la viaţa mea. Dar nici aşa. În relaţiile internaţionale nu este nevoie să supralicitezi".

Momentul ales de Geoană pentru a face publică cererea sa denotă calcule politicianiste. Cu toate acestea, poziţia şefului PSD dă speranţe jurnaliştilor răpiţi.

Noul şef al PSD a comentat şi cele două sondaje de opinie publică date publicităţii zilele trecute privind percepţia publică asupra retragerii trupelor din Irak, considerînd că deşi există o diferenţă suspectă între cercetarea CURS (70%) şi cea a ISOMAR (40%), totuşi ambele identifică o schimbare de percepţie în rîndul cetăţenilor. Domnia sa spune că românii nu mai sînt dispuşi să accepte şi riscurile care decurg din păstrarea trupelor româneşti în zonele de conflict.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb