Un fost contabil şef al Vaticanului, achitat de acuzaţiile de contrabandă şi corupţie

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2016

Un fost contabil şef al Vaticanului, achitat de acuzaţiile de contrabandă şi corupţie

Un fost contabil şef al Vaticanului, supranumit "Domnul 500" din cauza bancnotelor pe care le avea adesea în buzunare, a fost achitat luni de un tribunal italian care îl judeca pentru corupţie şi tentativă de contrabandă, informează AFP.

Monseniorul Scarano era şeful contabilităţii APSA, instituţie care gestionează patrimoniul Vaticanului, înainte de a fi arestat în iunie 2013, iar apoi consemnat la domiciliu.

El era acuzat că ar fi căutat să repatrieze în Italia 20 de milioane de euro plasaţi în Elveţia de familia unor bogaţi armatori napolitani, care scăpaseră oricărei fiscalităţi, a transmis Agerpres.

Un tribunal din Roma l-a achitat luni, aplicându-i totuşi o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare pentru că ar fi adus acuzaţii false împotriva unuia dintre coacuzaţii săi.

Prelatul rămâne deci urmărit penal în faţa unui tribunal din Salerno, oraşul său de origine în sudul Italiei, într-un dosar distinct în care este acuzat de spălare de bani în profitul unor persoane particulare prin Institutul pentru opere ale religiei (IOR), banca Vaticanului.

Susţinându-şi nevinovăţia, Scarano scrisese papei Francisc pentru a-i acuza pe conducătorii laici ai APSA de activităţi ilegale acoperite, potrivit lui, de cardinali.

Autorităţile au îngheţat 2,2 milioane de euro din averile aparţinându-i lui Scarano în momentul arestării sale, iar apoi i-au confiscat în 2014 luxosul său apartament din Roma, format din 17 camere, blocându-i şi aproape 9 milioane de euro din conturile curente pe care le deţinea.

Ca urmare a enormelor scandaluri financiare provocate în special de cazuri de spălare de bani, papa Benedict al XVI-lea, iar apoi succesorul său Francisc au început un lung proces de reglementare a procedurilor financiare potrivit normelor internaţionale.

În decembrie, Consiliul Europei a invitat totuşi Vaticanul să-şi accelereze urmăririle în lupta împotriva spălării de capitaluri, relevând că numeroase dosare nu duseseră până atunci la nicio inculpare în cadrul oraşului-stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb