Un guvern captiv

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 noiembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

Pentru cei ce vizitează Parcul Cişmigiu, şi care folosesc intrarea dinspre strada Ştirbei Vodă, cea de lângă Conservator, sau pentru cei ce se plimbă prin acea parte a Grădinii, lebedele negre sunt ceva firesc. De ceva vreme, cei ce privesc Lacul Lebedelor, cel ce se află în apropierea palatului Kreţulescu, observă fără vreo emoţie mai multe lebede negre. Se pare însă că acest lucru nu intră chiar aşa de uşor în conştiinţa publică, şi ideea de imprevizibilitate este mult prea uşor asociată acestor păsări graţioase. Chiar dacă, aşa cum explica cel care relua această figură de stil tipică analizei epistemologice din prima jumătate a secolului trecut, Nassim Taleb, pentru a o folosi în cartea sa de succes la marele public, Lebăda neagră, ceea ce se încearcă este să se pună sub semnul întrebării analiza bazată pe observaţie şi experienţă. Din această perspectivă, o singură observaţie care intră în contradicţie cu ansamblul ideilor care formează cunoaşterea poate anula o afirmaţie generală şi până atunci, pentru că nu exista nicio contradicţie, considerată adevărată. Altfel spus, pentru a distruge eşafodajul cunoştinţelor noastre nu ar fi nevoie decât de o singură şi, de presupus, urâtă - căci nu corespunde viziunii general acceptate despre frumoasa lebădă albă - pasăre neagră. O astfel de noutate ar reprezenta-o şi mişcarea de la Colectiv, care ar fi pe cât de neaşteptată, pe atât de novatoare. Doar că, aşa cum lasă să se înţeleagă, lebedele negre nu mai sunt o surpriză decât pentru cei ce confundă realitatea cu ecranul cel de toate zilele (fie el al unui televizor, laptop, tabletă sau smartphone).

Mişcarea "indignaţilor" români nu e însă deloc nouă şi nici nu a apărut atât de surprinzător. Ea este rezultatul unui context politic şi al unei tradiţii culturale. În ce priveşte tradiţia, aceasta îşi are originea în formarea unei intelectualităţi româneşti profund antioccidentale (vezi teoria "formele fără fond"), dar şi antipolitice (căci antiliberalismul junimist al căror promotori ideologici au fost Eminescu sau Caragiale era, în esenţă, o antipolitică). Iar antipolitica (PNL - PSD aceeaşi mizerie!) a devenit sloganul curent al mişcării indignaţilor români. De altfel, acest sentiment este comun mişcărilor indignaţilor din toată lumea. Doar că acest mesaj se contextualizează în funcţie de specificul fiecărei societăţi.

În ce priveşte istoria sa recentă, mişcarea indignaţilor români are deja câteva "victorii" la activ de la căderea guvernului Boc după manifestaţiile din Piaţa Universităţii din 2012, la blocarea proiectului Roşia Montană în toamna anului 2013, la contribuţia esenţială la victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, culminând în noiembrie 2015 cu provocarea demisiei lui Victor Ponta după manifestaţiile "mişcării de la Colectiv". Cu o geometrie politică şi ideologică relativ variabilă, în funcţie de contextul politic, această mişcare a avut două elemente de continuitate: contestarea (am putea spune chiar "dispreţul") faţă de politică şi o atitudine neoliberală cu tendinţe libertariene (aşa numita atitudine corporatistă împotriva statului corupt şi ineficient) privind statul.

Toată această istorie recentă face ca Guvernul Cioloş să fie un guvern captiv, a cărui marjă de libertate să fie redusă pe de o parte de iluzoria sa tehnocraţie, pe de alta - de ataşarea sa Străzii. Faptul că se revendică de la Stradă şi nu de la Naţiune, aşa cum se obişnuieşte, şi cum ar fi constituţional normal (pentru că, nu-i aşa, o spune articolul 2, alineatul al doilea al Constituţiei, "Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.") îl expune unor riscuri politice ridicate. Şi, din acest punct de vedere, departe de a fi o calitate intrinsecă a oricărei guvernări, nu doar a acesteia, tehnocraţia nu este decât o altă idologie în plus, şi încă cu o tendinţă antidemocratică greu de camuflat. Căci tehnocraţia este pusă în aplicare în numele unui Adevăr absolut la care tehnicianul (care nu e altul decât vechiul filosof al lui Platon care s-a metamorfozat în tehnocrat, dar a rămas la fel de refractar faţă de popor), iar nu cetăţeanul are acces. Ori, pe cât de adevărat este că mişcarea indignaţilor români a valorizat mai mult libertatea, şi mai ales libertatea politică, decât egalitatea, tot atât de adevărat este că nu se poate guverna în numele unei minorităţi fără a afecta interesele majorităţii. Decât dacă "interesul naţional" nu ar putea face ca regulile controlului democratic să fie puse între paranteze!

Iar această libertate politică pe care o vizau indignaţii români (vezi interesul lor pentru schimbarea legislaţiei electorale şi a regulilor jocului politic) presupune capacitatea de a crea noi organisme politice astfel încât reprezentanţii săi să se poată asocia pentru a acţiona împreună în vederea controlului eficace, şi de ce nu, a preluării formelor de dominaţie. Ceea ce i-ar putea duce destul de repede la un conflict cu guvernul de "tehnocraţi".

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. "despre legislatia electroala" Acolo Ciolos a spus totul: 1. Ei Lucreaza pentru partide si nu pentru Tara 2. Si-a asumat déjà axel lucru si l-a retras mai apoi - Lipsa de integritate dnul Ciolos ne aburesti exact in stilul Ponta. Iohannis, eu te tin direct responsabil pentru asta. Ca toate institutiile in Tara asta, guvernul Lucreaza pentru parlament, nu pentru Tara. Mai acum ceva vreme DNAul a avut nevoie de aprobarea parlamentului pt 50 de noi procurori. Asta nu mai este independenta a justitiei cand trebuie sa ceri aprobarea la parlament ca sa angajezi oameni. avem o junta parlamentara, in care parlamentul are si putere executiva, guvernul si-a declarat si declinat total puterea executiva in favoarea parlamentului.

    1. Tăriceanu este un gunoi FSN-ist,care a fost dintotdeauna purtătorul de cuvânt al Marii Adunături Naționale.A fost tartorul sef al tentativelor avortate de demitere a lui Băsescu,capul celor322.Nu că Băsescu ar fi fost Mesia cel spân,dar de multă,prea multă vreme parlamentul e ciuca bătăilor la capitolul"popularitate",iar Băsescu e * politică bătrână,gata să culeaga capital politic te miri de unde.Având in vedere vicierea profundă a procesului electoral."maturitatea"elector atului,calitatea clasei politice,parlamentul nu reprezintă decât interesele haitelor autointitulate "partide"..

      mpotriva institutiilor statului voteaza hotii, borfasii, pungasii, talharii gen hoasca brambureasca. Un om onest nu ia partea penalilor si daca parlamentul tot il scapa de zdup pe nemernicul asta, va dati seama ce paduchi avem acolo: niste penali de sus pana jos, toti cu mana in borcan, le tremura barba dupa ce s-au imbogatit din furat. Credeau ca vor fi imbasamati ca Lenin si vor iesi de la troaca pe la vreo 110 ani.

      Niciunul dintre cele doua mesaje nu apartine lui Cristi C. Sunt simple aberatii fara legatura cu subiectul articolului.

      Când vei plăti o taxă direct către DNA, atunci să pretinzi ca DNA să își stabilească bugetul în mod independent de alte instituții ale statului. Până atunci, taxele tale sunt colectate în mod global iar distribuirea lor către diverse arii de interes pentru societate este o DECIZIE POLITICĂ (deci aparține Parlamentului sau Guvernului - după cum a fost și în iulie când schema celor 50 de procurori suplimentari a fost aprobată prin Ord de Urg).

      Ești un idiot și nu mai fura semnătura altora. 

      TOVULE, ce te agiti, mey, ca nici tu nu semnezi, nici ceilalti, ca Cristi C sau Pribeagul nu sunt semnaturi, TOVULE, nici asta, nici ailalta. Lasa-ne sa citim articolul, postace.

      BOULE, una este sa nu semnezi si alta este sa furi semnatura, CRETINULE.

    “formarea unei intelectualităţi româneşti profund antioccidentale (vezi teoria "formele fără fond"), dar şi antipolitice (căci antiliberalismul junimist al căror promotori ideologici au fost Eminescu sau Caragiale era, în esenţă, o antipolitică)”

    Teoria formelor fara fond nu este o critica a occidentului ci o critica a neajunsurilor rezultate din aplicarea practica a unor teorii si masuri noi. Eu, intelectualul de azi :)), daca condamn aparitia si consolidarea triumfatoare a statului mafiot, precum si teroarea exercitata asupra tarii si taranilor ei de catre porcii rezultati din procesul democratic, si sustin ca democratia este o forma fara fond, inseamna ca sunt atioccidental? Daca condamn PSDul si PNLul pentru porcii pe care i-a creat si pus in valoare (Nastase, DIP, Hrebenciuc, Mitrea,… Basescu, Blaga, Berceanu, Videanu…), la tita carora s-au alaptat Ponta, Ciolos… inseamna ca sunt apolitic? Nu. Inseamna ca sustin ca partidele si casa politica sa fie curatate de porcii care au jefuit si jefuiesc bugetul de stat si celelalte resurse ale tarii, si de alesii care chiar daca n-au furat, au devenit porci asistind pasivi la acest jaf. Deci am o atitudine clar politica. 

    Ciudat, foarte ciudat este ca Strada n-a cerut arestarea marilor jefuitori ai tarii. Daca porcii astia nu platesc pentru porcariile facute, n-are cum se schimba clasa politica si miine, poimiine, ne vom putem trezi cu Basescu, Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Hotilor si Imparatul Mondialilor, din nou, la cirma tarii. 

    Va urma.

    E nevoie de catedrala mantuirii prostilor, dupa parerea unora care cred in orice! Cum dracu poti sa crezi ca dumnezeul adevarat e cel de pe meleagurile dambovitzene? De ce mereu dumnezeul adevarat este cel al tarii in care te nasti si pe care ti-l baga-n cap parintii si bunicii cand esti prost gramada, adica pe la 3-5 ani......Nu v-ati saturat de minciunile preotilor? E atat de greu sa-ti dai seama ca nu exista un dumnezeu al miracolelor? O minune ar insemna de fapt o incalcare a unor legi din acest univers, ar iinsemna ca dumnezeu isi recunoaste greseala cautand sa o indrepte. Prostimea insa a gasit solutia! Cand dumnezeu nu ii ajuta trec la Planul B sau C...D...E...F....lingerea de moaste, incepand cu Sf. Paraschieva si terminand cu viitorul sfant a lu' Boca. Mare-i gradina ta doamne....si plina de prosti!

    1. Aberatia din mesajul 3 nu apartine lui Cristi C. Mizerabilul plagiator a revenit, spre disperarea parintilor lui morti.

      Cine este Cristi C de vorbesti ca un cocalar?

      Daca intrebi cine este autorul mesajului 3, este o plosnita care imprumuta semnatura altor comentatori si debiteaza idiotenii, pretinzand ca este comentatorul original. Daca intrebi cine este adevaratul Cristi C, esti prea mizerabil ca sa il cunosti vreodata.

    REFUZUL PRIMARULUI DIN MONTREAL LA CERERILE MUSULMANILOR PRIMARUL refuză să scoata carne de porc din MENIU LA "SCHOOL CANTINA" - ... explică de ce. Părinții musulmani au cerut eliminarea de carne de porc din toate cantinele școlare, într-o suburbie din localitate. Primarul din suburbia Montreal de Dorval a refuzat, iar notarul orașului a trimis o notă către toți părinții pentru a le explica... "Musulmanii să înțeleagă clar: trebuie să se adapteze la viața din Canada și Quebec, la obiceiurile, tradițiile sale, odată ce au ales să emigreze in aceasta tara. Ei trebuie să se integreze și să învețe să trăiască în Quebec. Ei trebuie să înțeleagă că numai ei trebuie să-și schimbe stilul de viață, nu canadienii care i-au primit cu generozitate. Ei trebuie să înțeleagă că în niciun caz canadienii nu sunt nici rasisti, nici xenofobi, din moment ce au acceptat mulți imigranți, dar canadienii nu sunt dispuși să renunțe la identitatea și la cultura lor. Canada este un teren de bun venit, deci nu numai primarul de Dorval salută străinii, ci toții locuitorii canadiani din Quebec-ca un întreg. În cele din urmă, ei trebuie să înțeleagă că în Canada (Quebec), cu rădăcinile sale iudeo-creștine, pomul de Crăciun, bisericile și festivalurile religioase, religia trebuie să rămână în domeniul privat. Municipalitatea Dorval are dreptul de a refuza orice concesii pentru Islam și Sharia. Pentru musulmanii care nu sunt de acord cu secularismul și nu se simt confortabil în Canada, există 57 de țări musulmane…

    1. Mesajul 4 conține o minciună cât casa. Ea circulă de la începutul anului 2015 pe internet și este propagată sporadic de proștii care nu verifică nimic din ceea ce citesc. Lumea este plină de idioți.

       

      Iată replica pe care primăria din Dorval a avut-o. Se pare că originea acestei minciuni este în Statele Unite. O minciună similară a fost lansată în 2013 în legătură cu o primărie din Belgia. 

       

      The City of Dorval Denounces False News Circulating on the Internet 

       

      Dorval, January 27, 2015 – For a number of weeks now, false news has been circulating on social networks, as well as via a string of emails, about the Mayor of Dorval having allegedly refused to follow up on a request from Muslim parents asking him to remove pork from the City’s school cafeterias. The story also quotes speculative comments from the Mayor in regards to Muslims. 

       

      The City of Dorval wishes to denounce this false article and resents this identity usurpation. Internet users across the world have published this false news as it was true, and the Mayor would like to set the record straight by saying that, on no account, he, nor any the City’s representatives, have made such comments. 

      Albeit difficult to track the origins of this hoax, our research has led us to believe that it started in the United States. A similar hoax about a Mayor in Belgium had traveled the Web in 2013. 

      Eu locuiesc langa Montreal si pot confirma ca este adevarat. Cine a comentat inainte este un troll.

      Eu stau la Edmonton dar imi amintec de stirea asta prin ziare. La noi se mananca porc, cine nu vrea nu mananca, dar este in meniu.

      Mesajul 4.1 nu apartine cititorului Cristi C.

      Esti un bou. Mesajul aparține primăriei din Dorval. Ce, faceți reclamă idioțeniei canadiene, deja faimoasă în toată lumea?

      Doamna postac iar se joaca furand identitati.

    Odata cu aparitia pe scena politica a USLului, poporul roman a avut mari sperante ca scena politica va fi dominata de figuri luminoase, dedicate poporului si tarii, si va scapa de guvernarea ticalosita si catastrofala a ticalosului Basescu, Stapinul Sitemului Ticalosit, Regele Mafiotilor si Imparatul Mondialilor. Erau intrunite toate conditiile politico-sociale pentru a repara deficientele legislative, in primul rind cele constitutionale, si pentru o guvernare eficienta, pentru popor. Actiunile USLului s-au bucurat de un larg sprijin popular, demiterea ticalosului fiind votata de peste 7 mil de romani, rar fiind intilnit un asa mare numar de votanti pentrun o cauza. De asemenea la alegerile parlamentare USL a spulberat pur si simplu restul formatiunilor politice, doar un arificiu improvizat a facut ca PDL sa aiba ceva parlamentari. Dar cei doi bidivii, care pareau a scoate flacari prin toate orificiile, inhamati la caruta guvernarii, Ponta si Antonescu, s-au dovedit doar niste jalnice gloabe. In loc sa actioneze corect si hotarit au ales sa faca compromisuri mizerabile, sa se hartuiasca intre ei si in final sa distruga o constructia politica magnifica USL.

    Ponta, “cel mai” tinar prim ministru din istorie, si-a aratat personalitatea jalnica, de demagog populist: in stare sa cheltuiasca oricit pentru imagine, vezi adunarile grandioase pe stadioanele tarii!; n-a lasat neincalecat nici un micofon virit in fata-i de vreo fetiscana; n-a rata nici un prilej, la microfon sau pe sticala, de a-si scoate in evidenta “maretele-i realizari”, dovedite a fi niste realizari marunte, in natura lucrurilor, fara relevanta.  

    In realitate Ponta a ales stilul de guvernare hurdu-burdu, care a dus in cele din urma, tinind cont si de autostrazile surpate si in surpare, mai degraba la nerealizari decit la realizari. In continuare supun atentiei citeva din demagogiile-i guitate si realitatile existente. 

    Se da zor cu cresterea economica. Dar analizind acest indicator, se observa ca dupa caderea din anul 2009, economia a intrat pe o panta ascendenta, care a continuat pina in zilele noastre. Schimbarea se datoreaza faptului stiut de orice om de buna-credinta cum ca dupa ploaie vine soare. Doar daca baba Rada ar fi ajuns la guvernare si ar fi facut mari prostii, in loc sa stea linistita si sa nu faca nimic, n-ar fi reusit sa pastreze trendul. 

    Se da zor cu cresterea salariului minim. S-au introdus taxe noi si banii colectati in plus asa au fost cheltuiti. E drept ca se putea si mai rau. Ticalosul Basescu si haita lui i-ar fi furat pur si simplu. 

    Se da zor cu reintrgirea salariilor si reducerea unor taxe. S-a revenit aproximativ la starea anterioara vremii rele si timpurilor grele create de Basescu, Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Hotilor si Imparatul Mondialilor, avind in vedere ca reducerile de salarii si cresterile de taxe au fost facute temporar, pentru o perioada mult mai scurta decit cea realizata efectiv. Un fapt deosebit de grav realizat de galagiosul Ponta este ca a restabilit toate salariile, pensiile, sporurile, primele si alte fel de fel de privilegii nesimtite existente anterior. Avind in vedere cit de greu este sa-i iei ciinelui osul din gura, nu era cazul. In plus, nu numai ca n-a facut nimic pentru restructurarea aparatului bugetar, imens, monstruos, si in buna parte inutil, devorator de nepotolit al resurselor bugetare, ci, dimpotriva, a actionat pentru umflarea acestuia. Sa nu uitam metoda incalificabila in care a aplicat Legea salarizarii unitare: la unii a crescut salariile cu 300%, la altii cu 80% sau nu se stie cu cit, dar mult in orice caz, la altii cu 25%, iar la restul, amiritilor, cu 10%. Ce conducator cit de cit normal si responsabil face asa ceva? 

    Se da zor cu nemaipomenita eficienta in colectarea veniturilor datorate statului si excedentului realizat. Se observa ca la 9 luni 2015 nivelul colectarii se situeaza la 32.85% din PIB, fata de 32.67% din PIB, nivel realizat la nivelul anului 2012, adica Much Ado About Nothing. Suntem ultimii in UE; pina si Bulagria, care pare a fi mereu in urma noasta, la acest indicator este mai in fata cu cca 3 procente. Pentru comparatie, in UE28 procentul mediu de realizare a veniturilor se situeaza la cca 45.2% din PIB. Asta fiind situatia, concluzionam cu uimire si multa neplacere ca evaziunea si coruptia par a nu se fi miscat de pe maretele lor culmi. Etc, etc…. 

    A facut cresteri de taxe, a facut cresteri de salarii, a facut scaderi de taxe, n-a asteptat ca aceste scaderi sa-si arate efectele si a facut cresteri de salarii, adica a vindut pielea ursului din padure, toate acestea fiind caracteristice unei politici stil hurdu-burdu. 

    N-a realizat investitii in infrastructura, punind in mare pericol insasi dezvoltarea tarii. 

    Datorita politicii sale incoerente, fara perspectiva si stilului de comunicare de mahalagioaica care-i este caracteristic, Ponta a reusit sa nu se faca inteles de partenerii si organismele internationale, sfirsind prin a si-i pune pe toti in cap. Doar chinezilor, carora le-a promis 1 mil de boi/an, a reusit, in final, sa li-l trimita… pe Dragnea. 

    Ca urmare nu-i de mirare ca Ponta a ajuns sa nu mai fie suportat de nimeni si a parasit scena politica jalnic, ajungind tehnocrat :)), luind suturi din toate partile, in toate partile.  

    Va urma.

    1. bah, comunistule care te plangi ca salariile nu au fost marite la fel pentru toti; pai toti trebuie sa fie salarizati la fel?

      si in incheiere, nu intelegi prea multe din economie; analiza facuta de Bursa in articolul Ponta l-a invins pe Basescu este infinit mai buna decat contributia ta

      Ba leuca, cine se plinge? Ai gresit. Eu constat.

      Ba gamalie, cine a sustinut ca “toti trebuie sa fie salarizati la fel”? Doar in mintea ta statuta poate secreta o asemenea varianta. Tu stii cum se cistiga suta de lei? Stii diferenta dintre 1000 de lei si 5000 de lei? Stii de unde vin salariile de zeci de mii de euro? Sau esti dintre aceia care nu se dau jos din pat pentru o spaga sub 50 mii euro? Te intreb, nu de alta, dar am constatat ca, in general, regula in scumpa noastra tara este ca posesorii de pantalonii rupti in cur sa se dea cei mai de dreapta, iar cei mai baroni nu mai pot de grija poporului.

      Ticalosul chiar daca ar concura pe bune la alergare cu un melc, ar iesi pe locul 2.

      Ce minte statuta ai! Crezi ca m-am luat la intrecere cu aceasta stralucitoare publicatie? Am facut opozitie doar presupunerilor dlui Pirvulescu care avanseaza ideea conform careia Guvernul Ciolos ar fi mai captiv decit guvernul Ponta.

      In general citesc zilnic aceasta minunata publicatie. Poti sa-mi dai localizarea art. "Ponta l-a invins pe Basescu". 

      Am avut intentia de a continua comentariile. Dar te scutesc. :))

      "metoda incalificabila in care a aplicat Legea salarizarii unitare: la unii a crescut salariile cu 300%, la altii cu 80% sau nu se stie cu cit, dar mult in orice caz, la altii cu 25%, iar la restul, amiritilor, cu 10%. Ce conducator cit de cit normal si responsabil face asa ceva?"

       

      Asta inseamna sa te plangi si sa nu intelegi ca locurile de munca au valori diferite. 

      Legea salarizarii trebuie nu doar sa aplice un coeficient de marire pentru ridicarea nivelului de trai al amaratilor (cum spui tu) ci trebuie sa aduca la zi valoarea fiecarui tip de munca la ce a stabilit economia de piata privata. Asta inseamna si reprioritizarea si reevaluarea unor tipuri de profesii. 

      Cine a sustinut ca locurile de munca nu au valori diferite?

      Astea-s dragute, rau de tot:  

      1.“Legea salarizarii trebuie… sa aduca la zi valoarea fiecarui tip de munca la ce a stabilit economia de piata privata.”  

      Sa incercam sa exemplificam ideea ta pe tipul de munca al presedintelui de tara. Pe Pamint avem spre 200 de state. Deci piata cere spre 200 de presedinti. Oferta este mult, mult mai mare. Ca urmare, piata privata ar trebui sa stabileasca un salariu care sa puna in echilibru cererea cu oferta. Cu toate astea in Austruia acest post este retribuit cu 22 500 euro/luna, in Slovacia 8000 euro/luna, in Bulgaria 2300 euro/luna, in SUA 400 000 dolari/an, Japonia 202700 dolari/an, Rusia 134000 dolari/an, China 22000 dolari/an. Romania este aproape de China: 1400 euro/luna. Ponta s-a gindit ca-I bine sa reprioritizeze si sa reevalueze postul presedintelui si a ajuns el intr-o noapte, cind l-a trezit Daciana din somn, la concluzia ca “economia de piata privata” stabileste pentru acest post o retributie de 5000 euro/luna.  

      Ce incurcatura! A naibii aducere la zi! 

      2.“Asta inseamna si reprioritizarea si reevaluarea unor tipuri de profesii.” 

      Nimic mai placut pentru Ponta, decit sa faca reprioritizari si reevaluari. Ca tot nu are are altceva mai bun de facut. Asa ca poate s-o tina tot intr-o repriotizare si reevaluare. S-a gindit el intr-o zi ca “economia de piata privata” satabileste ca retributia primarilor trebuie marita cu, zic, 15%; in alta zi a stabilit ca aceiasi “economia de piata privata” stabileste ca retributia medicilor trebue marita cu 25% si aprofesorilor cu 10%; in alta zi a stabilit ca aceiasi “economia de piata privata” stabileste ca retributia celor care lucreaza cu fonduri europene trebuie marita cu nu stiu cit, in alta zi ca a celor de la finante, dar numai a unora, aceiasi “economia de piata privata” stabileste ca trebuie sa le creasca retributia cu nu stiu cit. Vizind discriminarea, s-a rasculat restul, asa ca Ponta a renuntat la cerinta aceleiasi “economii de piata privata” si a stabilit ca asta-i ceea ce stabileste “economia de piata privata”. Dupa ce a facut aceasta munca continua, Daciana l-a intrebat: Da cu amaritii ce faci, ca s-or rascula si ei! Constatind ca Daciana avea mare dreptate, a doua zi, Ponta a stabilit ca “economia de piata privata” stabileste ca trebuie sa creasca retributiile amaritilor cu 10%. 

      Pai, tu crezi ca astea-s lucruri de om normal? Mai degraba pare a fi jocul unui copil retardat cu o jucarie frumoasa primita in dar.  

      Oricum, ultima postare a ta m-a mai reconfortat. Primele doua mi-au facut impresia ca ar fi ale vreunui tembel aflat si el in treaba.

      PS

      Corect: Ponta, “economia de piata privata” si salarizarea bugetarilor

      N-am utilizat termenul "unitara"; vad ca nu-ti place. :)) 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb