Un ministru ungar infirmă blocarea acordului nuclear cu Rusia

Alexandru Costea
Internaţional / 13 martie 2015

Actualizare 16:26

Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria, Seszták Miklós, a infirmat, astăzi, în Miercurea Ciuc, informaţia apărută în Financial Times, potrivit căreia a fost blocată, de către Comisia Europeană, extinderea centralei nucleare de la Paks, scrie presa autohtonă.

"Eu sunt în situaţia norocoasă că ştiu cel mai mult, ca ministru al Dezvoltării, şi pot infirma clar această ştire", a declarat Sesztak Miklos, într-o conferinţă de presă.

(Valentin Busuioc)

------

Actualizare 13:22 Rosatom susţine că acordul are sprijinul UE

Ungaria recunoaşte că există obiecţii din partea Bruxellesului

Agenţia rusă pentru energie atomică Rosatom susţine că acordul semnat în ianuarie între Budapesta şi Moscova privind extinderea centrale nucleare maghiare Paks are sprijinul Uniunii Europene, la o zi după ce Financial Times a scris, citând "trei surse apropiate discuţiilor", că acordul a fost blocat de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al Rosatom a mai declarat pentru Reuters că nu are nimic de adăugat la poziţia Guvernului ungar, care a dezminţit ştirea blocării acordului nuclear de către Uniunea Europeană.

Ungaria a recunoscut astăzi că executivul european a ridicat mai multe obiecţii legate de acest proiect, afirmând însă că dosarul este în curs de negociere şi va fi finalizat în câteva săptămâni.

"Negocierile în curs nu blochează proiectul", a afirmat în această dimineaţă Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

Budapesta a dezminţit însă ca "fals" anunţul Financial Times (FT) potrivit căruia Bruxellesul a decis blocarea acordului.

--------------

Comisia Europeană a blocat acordul semnat în ianuarie între Budapesta şi Moscova privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această ţară, potrivit Financial Times, care citează "trei surse apropiate discuţiilor".

Comisia Europeană a urmat recomandarea Comunităţii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care "a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleară rusească", potrivit AFP.

Decizia a fost luată săptămâna trecută după o reuniune a comisarilor europeni la Bruxelles, iar rezultatul ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.

Conform acordului semnat în ianuarie, Rusia ar trebui să ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro reprezentând aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, în valoare de 12,5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a două reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind aşteptat să devină operativ din 2023.

La începutul lunii martie, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 ani perioada în care controversatul acord nuclear cu Rusia va rămâne secret, înfuriind opoziţia care a denunţat atribuirea proiectului fără transparenţă şi licitaţie.

Paks este singura centrală nucleară din Ungaria, cu patru reactoare ruseşti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati oră anul trecut, reprezentând 50,7% din producţia naţională şi 36,4% din consum.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asa este daca vrei sa stai cu un "picior" in Europa si cu unul in Rusia. ! Europa nu are decat sa excluda Ungaria din UE. Sa plece investitorii in Ungaria si sa vina "cosmodromul" din Rusia.daca asta vrea Orban

    UE blochează iar acordul își urmează cursul !

    Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria, Seszták Miklós, a infirmat, astăzi, în Miercurea Ciuc, informaţia apărută în Financial Times, potrivit căreia a fost blocată, de către Comisia Europeană, extinderea centralei nucleare de la Paks - cinste lor MAGHIARILOR daca este adevarata aceasta stire, pentru faptul ca stiu sa-si mentina pozitia ce are ca scop final cetateanul, ce va beneficia de energie la discretie la pret accesibil, nu ca la noi, unde apar corelatii aberante de genul taxe in euro, traim sub tutela paritati leu-euro, pretul petrolului in dolari scade dar la noi creste pretul carburantului odata cu cresterea cursului dolarului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb