Un moment Kodak pentru pieţe, o nouă culme a nebuniei colective

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2020

Un moment Kodak pentru pieţe, o nouă culme a nebuniei colective
Călin Rechea

Evoluţia recentă a acţiunilor Eastman Kodak (KODK) la New York Stock Exchange a oferit o nouă semnificaţie expresiei "moment Kodak". Aceasta a intrat în limbajul curent din campaniile publicitare ale companiei, care era odată sinonimă cu fotografia.

Acum "momentul Kodak" reflectă imaginea unei aşa-numite pieţe de capital, a cărei raţiune de existenţă, aceea a alocării eficiente a capitalului, nu mai există.

De la ieşirea din insolvenţă, în septembrie 2013, compania Kodak tot încearcă să se "reinventeze", în condiţiile în care a fost nevoită să vândă aproape toate diviziile şi majoritatea patentelor deţinute pentru a scăpa de datorii.

În ianuarie 2018, "reinventarea" a luat forma unei criptomonede, după cum scrie analistul Wolf Richter într-un articol cu titlul "Gradina zoologică a luat-o razna".

Cu o zi înainte de publicarea comunicatului de presă, mai mulţi directori au primit "recompense" în acţiuni. Apoi valoarea acţiunilor KODK a crescut de circa 4 ori, până la 12,4 dolari, înainte de un nou colaps. Oferta publică iniţială pentru KodakCoin a fost amânată pe termen nedefinit.

Creşterea nebunească din săptămâna trecută a început de la 2,62 de dolari pe acţiune. După declaraţia preşedintelui Trump, privind acordarea unui credit de peste 760 de milioane de dolari pentru lansarea producţiei de ingrediente pentru medicamente, preţul a crescut de peste 3 ori în 28 iulie 2020, până la aproape 8 dolari.

La închiderea din ziua următoare, 29 iulie 2020, preţul unei acţiuni era de aproape 13 ori mai mare decât la începutul săptămânii (vezi graficul).

Cotaţia intraday a ajuns până la 60 de dolari pe acţiuni, iar volatilitatea extraordinară, pe fondul intrării în "joc" a "investitorilor" retail de pe platforma Robinhood, a condus la oprirea tranzacţionării de 14 ori.

Eastman Kodak a mai fost prezentă pe piaţa farmaceutică între 1988 şi 1994 prin intermediul subsidiarei Sterling Drug, iar acum analiştii de pe piaţă vorbesc despre transformarea integrală a Eastman Kodak într-o companie farmaceutică.

Această perspectivă nu a fost suficientă pentru alimentarea entuziasmului investitorilor, care au început să vândă. La închiderea de la sfârşitul săptămânii trecute, preţul acţiunilor KODK era cu 34% sub maximul zilnic al ultimilor 6 ani, de 33,2 dolari, înregistrat cu două zile înainte.

Şi de această dată conducerea executivă a beneficiat masiv de pe urma informaţiilor confidenţiale referitoare la noua "reinventare" a companiei.

Directorul executiv Jim Continenza a declarat pentru postul de televiziune CNBC că a cumpărat acţiuni după ce a participat la negocierile secrete privind transformarea Kodak în companie farmaceutică. Achiziţiile au fost făcute cu o zi înainte de anunţul preşedintelui Trump şi se pare că nu intră sub incidenţa reglementărilor privind tranzacţiile efectuate de cei care au acces la informaţii privilegiate.

Înainte de "momentul Kodak", pieţele au fost martorele unui "moment Tesla", marcat de o nouă creştere explozivă a preţului acţiunilor, pe fondul raportării unui profit neaşteptat.

În condiţiile în care nimeni nu părea interesat de adevărata sursă a profitului, entuziasmul investitorilor a împins cotaţia acţiunilor TSLA până la un maxim istoric de 1.643 de dolari în 20 iulie 2020. Acţiunile Tesla au atins un maxim intraday de 1.795 de dolari în 13 iulie 2020, conform datelor de la Wall Street Journal.

Jim Cramer, comentatorul veteran de la CNBC, a scris pe contul său de Twitter că "nu ştiu dacă acţiunile Tesla mai pot fi considerate acţiuni, cred că este ceva total diferit, ceva tocmai descoperit în sălbăticie".

Declaraţia sa a fost preluată într-un articol din Los Angeles Times cu titlul "Preţul nebun al acţiunilor Tesla are sens doar într-o piaţă care a luat-o razna".

Pe marginea rezultatelor companiei din T2 2020, Wall Street Journal a subliniat că profitul a fost determinat exclusiv de certificatele verzi, pe care Tesla le primeşte gratis şi le vinde companiilor producătoare de automobile cu motoare clasice, obligate să-şi "compenseze" emisiunile poluante.

"Profitul nu a venit din vânzarea mai multor automobile, în condiţiile în care veniturile totale au scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ci din vânzarea creditelor de poluare, cu o valoare de 428 de milioane", arată WSJ, care mai aminteşte că Tesla a vândut certificate verzi de numai 111 milioane de dolari în T2 2019.

În declaraţii pentru televiziunea Bloomberg şi analize preluate de Zerohedge, analistul Gordon Johnson, de la GLJ Research, afirmă că "creşterea profitului la Tesla este doar o iluzie, susţinută de certificatele verzi şi inginerii financiare".

Johnson a amintit că directorul financiar de la Tesla, Zach Kirkhorn, a subliniat, în conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare, că "vânzarea creditelor de poluare nu este garantată în viitor".

"Valoarea de piaţă a companiei Tesla se apropie de 300 de miliarde de dolari în ciuda unei cote minime de piaţă", iar "această valoare trebuie justificată printr-o creştere fantastică a vânzărilor", mai scrie WSJ.

Între timp, valoarea de piaţă s-a mai redus, până la circa 266 de miliarde, în condiţiile în care preţul acţiunilor Tesla a scăzut de la maximul istoric cu aproape 13%, până la 1.430 de dolari, în ultima zi de tranzacţionare a lunii trecute.

Obţinerea unui profit pentru patru trimestre consecutive mai are o implicaţie serioasă pentru Tesla: acţiunile companiei au devenit eligibile pentru a fi incluse în indicele S&P 500, iar atunci va apărea un nou val de cumpărători instituţionali, care va împinge preţul acţiunilor TSLA către noi recorduri.

Cel puţin asta este teoria. Până la transformarea ei în realitate mai trebuie eliminate o serie de semne de întrebare, cum este şi cel referitor la investiţiile masive pentru majorarea capacităţilor de producţie, în condiţiile în care gradul de utilizare al celor existente s-a angajat pe o tendinţă de scădere.

Analistul Gordon Johnson mai scrie că primele estimări oferite de oficialii Tesla arată o scădere masivă, de peste 50%, a veniturilor din vânzarea certificatelor verzi în T3 2020, în condiţiile în care tot mai multe opinii de pe piaţă consideră prognozele vânzărilor de pe piaţa chineză mult prea optimiste, pe fondul numărului mare al producătorilor de automobile electrice din China.

Până când realitatea va deveni din nou relevantă, iar "ingineriile" financiare şi contabile nu vor mai fi tolerate de investitori şi instituţiile de reglementare a pieţelor, vom asista, probabil, la apariţia unor noi "momente Kodak" ale unor pieţe cuprinse de o nebunie colectivă alimentată cu bani din nimic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe cand un moment Kojak?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb