UN NOU RECORD COMERCIAL: Dacia a vândut anul trecut aproape 430 de mii de automobile

F.A.
Companii #Auto / 21 ianuarie 2014

Vânzările Dacia au crescut, anul trecut, pentru prima oară din 2007, până la aproximativ 430 de mii de exemplare, marca ajungând la o cotă de piaţă în România de peste 31%, în acelaşi timp cu o majorare puternică a vânzărilor în străinătate, în special în Europa Occidentală, anunţă un comunicat transmis astăzi redacţiei.

În 2013, Dacia a vândut 429 540 de vehicule, în creştere cu 19,3% faţă de anul anterior, când fusese atins precedentul record comercial al mărcii. Performanţa a fost înregistrată în ciuda faptului că principalele pieţe auto unde marca este prezentă au cunoscut scăderi ale cererii pentru vehicule noi (cu 1,7% în Europa şi cu 3% în regiunea Eurasia).

Deşi piaţa autohtonă se afla la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 2000, Dacia a reuşit să-şi sporească volumul vânzărilor din ţara noastră cu 12,4%, până la 24.890 de unităţi. Performanţa i-a permis mărcii să câştige 5,4 puncte de piaţă şi să încheie anul cu o cotă de 31,6% din vânzările totale de vehicule noi. România este ţara în care Dacia deţine cea mai mare cotă de piaţă din lume.

Situaţia se datorează, în parte, înnoirii complete a gamei de modele, în 2013 fiind lansate pe piaţă noile modele Logan MCV şi Duster.

Tot anul trecut, Dacia şi-a adaptat strategia la principalele schimbări de pe piaţa românească, îndeosebi la creşterea puternică a proporţiei clienţilor persoane juridice, până la 77% din total.

Modelele Sandero, Logan berlină, Logan MCV, Lodgy, Dokker şi Duster au fost lideri pe fiecare dintre segmentele lor de piaţă. Mai mult: Logan berlină, Sandero şi Duster se situează, în această ordine, pe primele trei locuri în topul vânzărilor pe modele din piaţa autohtonă.

Logan berlină rămâne cel mai vândut model Dacia din România, cu peste 10 mii de unităţi - aproape 40% din totalul vânzărilor mărcii. Sandero, cu versiunea Stepway, domină segmentul B-hatch, cu 4.707 unităţi, şi se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute modele de pe piaţa românească. Duster, reînnoit în ultimul trimestru din 2013, ocupă a treia poziţie a podiumului, cu 4.647 vehicule vândute.

Vânzările Dacia în străinătate au înregistrat anul trecut un nou record, cu peste 404 mii de unităţi comercializate. Piaţa europeană s-a diminuat cu 1,7% faţă de 2012, dar marca românească s-a bucurat de o creştere cu 25,9% a cifrei de afaceri. În total, peste 290 mii de vehicule Dacia au fost înmatriculate în 2013 pe pieţele din Europa - o cotă de piaţă de 2,11%. De la lansarea mărcii în Europa (2005), cifrele de afaceri ale mărcii s-au ridicat la aproape 1,5 milioane pe continent.

În clasamentul vânzărilor pe ţări, prima poziţie rămâne ocupată de Franţa, cu aproape 94 mii de unităţi şi o cotă de piaţă de 4,3%. Dacia ocupă locul 5 pe piaţa franceză, unde modelul Sandero se situează pe al treilea loc în topul vânzărilor către persoane fizice. Germania ocupă a doua treaptă a clasamentului, cu peste 47 mii de unităţi şi o cotă de piaţă de 1,5%. Algeria, Turcia, Spania şi Maroc au înregistrat, fiecare, vânzări de peste 30 mii de unităţi. În Spania (unde vânzările mărcii au crescut cu 80%), Sandero figurează pe primul loc în topul modelelor vândute către persoane fizice. În Marea Britanie, unde livrările au început anul trecut cu o gamă limitată la două modele (Duster şi Sandero), Dacia a vândut peste 17 mii de vehicule, ceea ce plasează Regatul Unit pe locul al optulea în clasamentul ţărilor de destinaţie a mărcii.

Pentru 2014, Dacia îşi propune să îşi consolideze rezultatele pe piaţa românească şi să lanseze un nou şantier de anvergură. Întreaga reţea comercială Dacia va fi, treptat, înnoită, până în 2015. Cele dintâi saloane în acest sens vor fi inaugurate în primul trimestru al acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb