Şase organizaţii ale societăţii civile - Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi) şi Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) - au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI, potrivit unui comunicat de presă.
În scrisoare se arată: "Există suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată".
Cele şase organizaţii semnatare arată că tematica sesizării "se circumscrie exact misiunii" Comisiei de control a SRI, iar faptele asupra cărora parlamentarii sunt sesizaţi "crează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene". Â
În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant.
Textul integral al sesizării trimise Comisiei SRI din Parlament este următorul:
"În atenţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI
Stimate doamne, stimaţi domni.
Dorim să vă semnalăm următoarele fapte în legătură cu proiectul SII Analytics al SRI, cu precizarea că ele au făcut obiectul unei sesizări a Comisiei Europene şi a mai multor articole de presă.
Considerăm că ar trebui să investigaţi cu prioritate faptele semnalate aici, existând suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată. Considerăm că atât posibila intervenţie, cât şi proiectul în sine, crează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene, şi că această tematică se circumscrie exact misiunii dvs.
Societatea Academică din România (SAR)
Active Watch
Asociaţia Miliţia Spirituală
Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi)
Centrul pentru Resurse Juridice"