Un post rus susţine că România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria

Elena Deacu
Internaţional / 4 iunie 2015

Actualizare 13:16 Iohannis: "Sprijinim negocierile din Republica Moldova în formatul «5+2»"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru ţara noastră, care sprijină negocierile în formatul «5+2».

"Sprijinim negocierile în formatul «5+2» (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori - n.r.), ca unic cadru care garantează transparenţa şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE", a spus preşedintele, cu ocazia unei conferinţe organizate de MAE.

---

Actualizare 11:52 Aurescu: "Afirmaţia că România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria, profund ridicolă"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat joi drept "profund ridicolă" informaţia apărută la un post de televiziune rus potrivit căreia România ar analiza posibilitatea unei intervenţii militare în Transnistria.

Aurescu a declarat că o continuare a eforturilor de soluţionare a dosarului transnistrean în formatul 5+2 este foarte importantă şi că acesta este "unicul format care poate să aducă o soluţie cuprinzătoare".

"Este însă nevoie de continuarea discuţiilor pe fond, pe (...) coşul trei al dosarului transnistrean şi de o abordare cuprinzătoare care să aibă în vedere mai multe dimensiuni: de la cea militară şi de securitate, la cea economică, socială şi de reconciliere, la cea de dezvoltare democratică, până la cea politică, la aranjamentele de tip constituţional care trebuie să ducă la o soluţie durabilă. Şi, dacă vorbim despre dimensiunea militară şi de securitate, atrag atenţia şi asupra provocărilor care pot apărea, cum este, de exemplu, cea de ieri când un post al armatei ruse a susţinut că România analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Transnistria. Nu pot să spun decât ceea ce este evident şi anume că o astfel de afirmaţie este profund ridicolă", a punctat Aurescu, în cadrul unei dezbateri organizate de MAE cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.

Aurescu şi-a exprimat preocuparea totodată pentru reluarea "substanţială" a violenţelor în estul Ucrainei, arătând că acest lucru reprezintă "o încălcare serioasă" a aranjamentelor de la Minsk.

Şeful diplomaţiei române a făcut apel la încetarea "de îndată" a încălcării acordurilor de la Minsk, remarcând, pe de altă parte, că, în timp ce sunt aniversaţi 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, principiile fundamentale ale documentului sunt încălcate.

"Din păcate, în timp ce noi aniversăm cei 40 de ani de la adoptarea Actului Final, tocmai principiile fundamentale ale acestuia - în special suveranitatea, integritatea teritorială, interdicţia recurgerii la forţă sau la ameninţarea cu forţa - sunt flagrant încălcate în conflictul în derulare din Ucraina, dar şi în situaţiile de conflicte prelungite din spaţiul Mării Negre", a afirmat ministrul.

El a amintit că OSCE şi-a asumat recent un "rol-cheie" în eforturile de soluţionare a conflictului din Ucraina, dar şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de "impactul destabilizator" al crizei din această ţară asupra altor state din organizaţie confruntate cu conflicte prelungite, în special Republica Moldova.

"Ca şi în cazul Republicii Moldova şi al Georgiei, prezenţa trupelor şi armamentelor străine pe teritoriul Ucrainei fără consimţământul explicit al statului gazdă este absolut inacceptabilă, contrară principiilor de drept internaţional şi angajamentelor asumate în cadrul organizaţiei", a adăugat Bogdan Aurescu.

---

Un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării susţine că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, un expert de la Tiraspol avertizând că regimul Evgheni Şevciuc poate mobiliza rapid până la 50.000 de rezervişti.

"Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România", susţine analistul Ernest Vardanian într-o declaraţie făcută pentru Zvezda TV, un post de televiziune aparţinând Ministerului rus al Apărării.

"În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenţii în R.Moldova şi în Transnistria", crede Vardanean, un analist moldovean de origine armeană. "Premierul Ponta este nerăbădător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în R.Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este «încă»", adaugă analistul.

Vardanean sugerează că România şi Occidentul nu exclud un scenariu militar în Transnistria, care însă nu ar îngrijora Rusia, dat fiind că Moscova nu s-ar implica într-un conflict în Republica Moldova.

Scenariul prezentat de Zvezda TV nu a rămas fără ecou la Tiraspol. Expertul militar Viktor Kravţov a atras atenţia, potrivit site-ului Tiras.ru, că regimul separatist condus de Evgheni Şevciuc este capabil să mobilizeze 50.000 de militari rezervişti în doar câteva zile, pentru a face faţă unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. Situaţia s-ar schimba în cazul unui conflict cu România, stat membru NATO, adaugă Kravţov, subliniind însă că, într-o astfel de situaţie, se poate miza pe susţinerea militară a Rusiei.

Informaţiile vehiculate de postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării, nu au fost confirmate din nicio altă sursă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ar mai fi câteva detalii pentru întregirea peisajului.

     

    Acest jurnalist a fost spion pentru serviciile secrete din Moldova. A declarat că este așa când era în detenție în Tiraspol. 

    "Declaraţia lui Vardanean a fost făcută la postul transnistrean de televiziune. El a mărturisit că a fost recrutat la SIS de către locotenentul superior, Nicolae Botezatu, încă în anul 2001, când era student în anul IV la Facultatea Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova. Potrivit lui Vardanean, angajarea lui în organele de securitate s-ar fi produs sub ameninţarea cu exmatricularea din Universitate a lui şi a soţiei sale. El mai spune că de recrutarea lui s-a mai ocupat şi un alt colaborator al SIS. Este vorba de reprezentantul R. Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. 

    Vardanean a mai declarat că agenţii SIS i-ar fi cerut să adune informaţii de la autorităţile transnistrene, în ceea ce priveşte politica internă a regiunii." 

     

    În 2011, la un an după ce fusese eliberat, într-un interviu la Europa Liberă, confirmă declarația: 

    Europa Liberă: Nu ştiu dacă pot să vă întreb, dar încerc, totuşi. Ce aţi simţit atunci, când a trebuit să recunoaşteţi, că sunteţi spion? 

    Ernest Vardanean: „Fără comentarii, vă rog frumos.” 

     

    Deci avem un spion care ne spune de un plan de intervenție în Rep Moldova. Aberație, realitate sau război psi, nu știm. 

     

    Doi, avem declarația lui Poroșenko făcută atunci când Johannis l-a vizitat la Kiev, 17 mar 2015: ”Am convenit sa facem tot ce ne sta in putere sa rezolvam aceasta problema, ca in viitor regiunea trasnistreana sa fie reintegrata in statul moldovenesc”, a spus Porosenko. 

     

    Trei, avem acțiunea statului ucrainian care a anulat pe 21 mai 2015 acordurile de tranzit ale armatei ruse către Rep Moldova. 

     

    Patru, avem numirea ca guvernator al Odesei pe 30 mai 2015, de către Poroșenko, a lui Saakașvili, fostul președinte al Georgiei care a declanșat războiul în 2008 atacând forțele de menținere a păcii rusești. Ca să cităm din WashingtonPost: "Ukrainian President Petro Poroshenko appointed Saakashvili the governor of the Odessa region, Ukraine’s largest geographic area and sixth most populated region. It’s also home to Ukraine’s largest seaport, sitting between the recently-annexed territory of Crimea and the strategic, Russian-supported breakaway region of Trandnistria, in Moldova." 

    Acestea sunt faptele, vizibile pentru toată lumea. Interpretarea lor rămâne să fie făcută de fiecare. 

    Postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării: "România ar analiza posibilitatea unei intervenții militare în Transnistria" in colaborare cu Ucraina, la Est si Rep.Moldova la Vest(?), sub stricta coordonare a NATO (SUA) prin centrele de comanda din Romania si a Guvernatorului regiunii Odessa ... Mikhail Saakashvili (fost presedinte al Gruziei-Georgiei, actualmente infractor cautat de Interpol la initiativa tarii de origine pentru delapidare din vistieria statului, aflat sub aripa ocrotitoare a Dep.de Stat al SUA si in solda a doi angajatori ... al doilea fiind Guv.Ucrainean) ce urmeaza a produce o "provocare" la granita de Est (are experienta din Osetia de Sud, de la razboiul Ruso-Georgian unde a atacat tot trupe de casti alvastre ruse stationate in zona tampon), dupa ce a reusit sa "incalce" protocolul semnat, cu privire la posibilitatile de legatura cu "baza" (Rusia), aer si cale ferata, a militarilor stationati in zona (fosta Armata a 14, de "casti albastre" de mentinere a pacii si paza a depozitelor de munitie). Intrebarea este "CIND?" din moment ce se vehiculeaza "inca"? In estul ucrainean "masina de tocat" a reinceput sa functioneze, incursiunile provocatoare si la limita ale aviatiei si marinei, alaturi de manevrele de exercitiu si intimidare, ca raspuns... s-au intetit odata cu "vremea frumoasa" !

    " "Ca și în cazul Republicii Moldova și al Georgiei, prezența trupelor și armamentelor străine pe teritoriul Ucrainei fără consimțământul explicit al statului gazdă este absolut inacceptabilă, contrară principiilor de drept internațional și angajamentelor asumate în cadrul organizației", a adăugat Bogdan Aurescu." - gresit . Ele au ramas in baza unor acorduri semnate la destramarea URSS (vezi Transnistria si Armata a 14-a, Sevastopol si baza navala, presupun ca si-n Georgia au fost...). dar sunt deacord cu ceea ce priveste situatia altor trupe ce aduc "democracy" ce vin de peste "mari si tari" unde acordul a fost dat de niste "servitori" ...pastori baptisti sau alte confesiuni ... tot de peste ocean! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb