Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) cere autorităţilor competente să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu OUG 115/2023, prin care Guvernul a decis amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate de personalul bugetar sau plata în tranşe pentru anumite categorii de funcţionari publici. Actul normativ este contestat puternic de judecători, procurori şi personalul auxiliar, care au decis blocarea activităţii tuturor instanţelor din ţara noastră. UNBR consideră că CCR trebuie să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvernul şi autoritatea judecătorească.
Într-un comunicat de presă emis ieri, UNBR arată: "În data de 15 ianuarie 2024, UNBR a adresat un memoriu autorităţilor competente -Preşedintele României, Primul-Ministru al României, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele Senatului - prin care le solicită ca, în baza prerogativelor prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituţie şi a art. 34 din Legea 47 /1992, să sesizeze Curtea Constituţională a României în vederea constatării existenţei unui conflict de natură constituţională între Guvernul României, pe de-o parte, şi autoritatea judecătorească reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte. Încă de la începutul acestor proteste, UNBR a transmis autorităţilor şi a comunicat public o scrisoare deschisă în care afirmă că recunoaşte şi susţine legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor şi ale personalului auxiliar şi consideră inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfinţite prin hotărâri judecătoreşti definitive, prin zădărnicirea aplicării acestora".
Potrivit documentului citat, poziţia exprimată public de către UNBR şi apelul adresat Guvernului şi autorităţii judecătoreşti "nu au fost de natură să ducă la rezolvarea problemei semnalate, astfel că începutul anului 2024 este în continuare afectat de blocajul sistemului judiciar, fără a se preconiza o soluţie concretă pentru reluarea activităţii tuturor instanţelor judecătoreşti".
Reprezentanţii Uniunii precizează: "UNBR, în calitate de persoană juridică de interes public, are obligaţia ca în numele avocaţilor să promoveze şi să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în special dreptul la un proces echitabil, soluţionat într-un termen rezonabil. În lumina acestui deziderat, UNBR apreciază că, atât timp cât dialogul instituţional nu a fost de natură să ducă la rezolvarea situaţiei, singurul demers juridic care poate avea ca efect soluţionarea problemelor divergente dintre autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească îl constituie sesizarea Curţii Constituţionale în vederea dezlegării unui posibil conflict de natură constituţională".
Avocaţii arată, în Memoriu, că, începând cu luna iunie 2023, "sistemul judiciar a fost grav perturbat ca urmare a protestelor declanşate de instanţele judecătoreşti, care au decis amânarea judecării tuturor cauzelor considerate ca neavând un caracter urgent, precum şi amânarea efectuării procedurilor prealabile fixării primului termen de judecată în aceste cauze".
"În momentul de faţă, activitatea majorităţii judecătoriilor şi tribunalelor din ţară este afectată în urma măsurii de protest adoptată prin hotărâri ale adunărilor generale din luna decembrie 2023 şi menţinută prin hotărârile adoptate în luna ianuarie 2024", se menţionează în document.