Undă verde pentru investiţii de 136 milioane de euro în reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată din judeţul Iaşi

Doru Mocanu (Iaşi)
Companii / 29 mai 2010

Comisia Europeană a avizat aplicaţia de finanţare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi", iniţiativă care se ridică la o valoare totală de 136 de milioane de euro. Din această sumă, societatea ApaVital SA Iaşi, operatorul regional de apă, va contribui cu o cotă de 10%, două procente reprezintă contribuţia comunităţilor locale, iar diferenţa este constituită din fonduri europene nerambursabile, disponibile prin intermediul POS Mediu.

Proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi" vizează investiţii în surse de apă, staţii de tratare a apei, reţele de apă şi sisteme de colectare şi epurare a apei uzate. Populaţia care va beneficia de rezultatele acestui proiect este de 814.000 de locuitori, din oraşele Iaşi, Hârlau, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei şi comunele Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Scobinţi şi Ion Neculce. Conform documentaţiei, perioada de implementare a proiectului este 2010-2013.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat că o parte importantă din fonduri, circa 70 de milioane de euro, va fi direcţionată către investiţiile aferente din municipiul Iaşi şi Zona Metropolitană Iaşi. "Lucrările aferente acestui proiect vor fi împărţite pe 16 secţiuni, pentru a putea fi scoase mai uşor la licitaţie", a afirmat Simirad. Ca urmare a avizării proiectului, în următoarele două luni vor demara licitaţiile aferente, începând cu cea pentru consultanţă. De asemenea, compania ApaVital trebuie să contracteze un împrumut de 13 milioane de euro, pentru a putea susţine cota de cofinanţare care îi revine.

În ultimii 14 ani, precursoarea societăţii ApaVital, fosta Regie Autonomă Judeţeană de Apă-Canal Iaşi, a implementat investiţii în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Acestea au început cu proiectul de modernizare a Staţiei de Epurare din Dancu, susţinut financiar prin intermediul unui împrumut de 25 de milioane de mărci germane de la Mannesman, la care s-a adăugat un echivalent în lei al acestei sume, oferit de Guvern. Ulterior, proiectele investiţionale ale fostei regii ieşene de apă-canal au beneficiat de fonduri de 15,6 milioane de dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Guvern, precum şi de alte 51,7 milioane de euro, atrase prin fonduri ISPA. "Cu banii de la BERD şi de la Guvern am investit în opt proiecte mari, care au vizat modernizarea sistemelor de canalizare, a staţiilor de pompare, precum şi a staţiei de la Timişeşti. Pe ISPA au venit peste 51 de milioane de euro, din care 32 de milioane de euro au fost destinaţi modernizării Staţiei de Epurare, 13 milioane euro au fost alocaţi la Staţia Chiriţa, 5,5 milioane pentru staţiile de pompare, iar restul au fost cheltuieli de asistenţă", a declarat Ion Toma, directorul general al ApaVital SA Iaşi.

În prezent, ApaVital SA furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în aproape toate localităţile judeţului Iaşi şi, parţial, şi în judeţul Neamţ. Acţionari ai acestei societăţi sunt Consiliul Judeţean Iaşi şi consiliile locale în care compania îşi desfăşoară activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb