Ungaria oferă băncilor private sprijin de 3 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2008

Ungaria oferă băncilor private sprijin de 3 miliarde de dolari

Banca centrală a Ungariei a anunţat, ieri, că oferă un pachet de 600 de miliarde de forinţi (3 miliarde de dolari) pentru sistemul bancar din ţară, urmărind astfel să îmbunătăţească competitivitatea instituţiilor din domeniu.

Magyar Nemzeti Bank din Budapesta (banca centrală) precizează că jumătate din suma mai sus menţionată va asigura recapitalizarea băncilor, iar restul va constitui un fond de garantare, în cazul în care băncile se vor confrunta cu dificultăţi. Andras Simor, preşedintele băncii centrale a declarat că, în schimb, statul maghiar va primi acţiuni preferenţiale fără drept de vot la aceste instituţii. Simor a menţionat că banca centrală va crea un Fond pentru Majorarea Bazei de Capital şi un Fond de Garanţii de Refinanţare.

Băncile pot solicita recapitalizare până la data de 31 ianuarie 2009, iar garanţiile de lichiditate vor fi disponibile până la finele anului viitor, a subliniat Simor.

"Pachetul financiar se adresează băncilor private de importanţă sistemică din Ungaria", au afirmat preşedintele băncii centrale, Andras Simor, şi ministrul finanţelor, Janos Veres, într-o scrisoare de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional. Potrivit celor doi oficiali, pachetul are ca scop "sprijinirea credibilităţii acestor instituţii".

Ungaria nu intenţionează să sprijine instituţiile creditoare deţinute de bănci străine care au beneficiat de sprijin de la guvernele lor. Este vorba des­pre bănci din Marea Britanie, Belgia, Austria şi Germania.

Cele 3 miliarde de dolari oferiţi băncilor vor proveni din împrumutul de 20 de miliarde de euro (25,8 miliarde de dolari) pe care îl obţine Ungaria de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că acest împrumut va susţine stabilitatea economică pe termen scurt şi va îmbunătăţi potenţialul său de creştere pe termen lung.

Ministrul finanţelor din Ungaria estimează că previziunile pentru evoluţia economiei ţării în 2009 sunt destul de sumbre şi presupun scăderea veniturilor reale şi a exporturilor, precum şi creşterea cu 4,5% a inflaţiei. Anul viitor, Ungaria trebuie să plătească datorii şi dobânzi de 30 de miliarde de euro.

"OTP Bank", cea mai mare bancă comercială din Ungaria, a anunţat, luna trecută, că se află într-o situaţie "excelentă" şi dispune de toate instrumentele necesare pentru a face faţă crizei financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb