Szechenyi Bank, o bancă maghiară parţial deţinută de stat, s-a arătat dispusă să cumpere sucursala din Ungaria a Raiffeisen Bank International (RBI), aflată în present pe pierdere, transmite Reuters, citând surse mediatice ungureşti.
Raiffeisen, a doua bancă din Europa ca volum de credite, şi-a anunţat intenţia de a se retrage de pe anumite pieţe, inclusiv din Ungaria, unde a pierdut 83 de milioane de euro în prima jumătate a anului trecut, din cauza fiscalităţii excesive impuse de autorităţile de la Budapesta, pentru a favoriza debitorii.
2014 este an electoral pentru prim-ministrul maghiar Viktor Orban. Domnia sa a declarat adesea că peste jumătate din sectorul bancar al ţării ar trebui naţionalizat.
Până acum, cele două bănci antemenţionate nu au emis puncte de vedere oficiale.
La sfârşitul lui 2012, Szechenyi Bank anunţa că deţine bunuri totale în valoare de 19,6 miliarde de forinţi (peste 6,57 milioane de euro). Acţionarul majoritar al băncii este firma ungurească din domeniul imobiliar T&T Real Estate and Holding Co., iar statul deţine 49% dintre titluri. Compania imobiliară nu a făcut declaraţii, dar guvernatorul băncii centrale maghiare, Gyorgy Matolcsy, a declarat, anul trecut, că patru mari bănci ar putea renunţa la sucursalele lor din Ungaria, mult mai devreme decât s-ar fi aşteptat cineva. Oficialul nu a nominalizat niciuna dintre cele patru bănci la care a făcut referire.
Sectorul bancar din Ungaria a înregistrat profituri puternice înainte de criza globală din 2008, dar problemele cu creditele, creşterea taxelor şi măsurile guvernamentale din 2011 pentru a ajuta debitorii în valută le-au cauzat pierderi majore băncilor.
Printre băncile străine ce activează în Ungaria se numără Raiffeisen şi Erste (Austria), Sanpaolo şi Unicredit (Italia), KBC (Belgia), Bayern LB (Germania), precum şi, din SUA, Citibank şi divizia bancară a gigantului General Electric.