Aproximativ 900 de copii ai miliţiilor civile anti-Boko Haram, înfiinţate în 2013 pentru a apăra, alături de armată, comunităţile din nord-estul Nigeriei, au fost demobilizaţi a anunţat UNICEF.
"În total, 894 de copii, inclusiv 106 fete, au fost eliberaţi din rândurile CJTF - Civilian Joint Task Force - la Maiduguri, în nord-estul Nigeriei", a anunţat UNICEF într-un comunicat. Potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) din 2017, Nigeria avea peste 15 milioane de copii cu vârste între 5 şi 14 ani forţaţi să muncească, "dintre care unii sunt folosiţi ca soldaţi în conflicte armate''.
Miliţiile civile au fost înfiinţate pentru a apăra comunităţile de organizaţia jihadistă în nord-estul Nigeriei şi sunt acum finanţate şi susţinute de către autorităţile ţării. Ele sprijină forţele armate, îndeosebi la punctele de control sau pentru a garanta securitatea taberelor cu persoane strămutate. Aceste miliţii au fost însă criticate de numeroa-se ori pentru atrocităţile faţă de civili sau crime extrajudiciare, şi îndeosebi pentru recrutarea de copii în cadrul trupelor, ceea ce a reprezentat o situaţie neplăcută pentru comunitatea internaţională care finanţează şi înarmează Nigeria în lupta sa împotriva Boko Haram.
Conflictul cu Boko Haram s-a soldat cu peste 27.000 de morţi începând din 2009 şi cu strămutarea a peste 1,7 milioane de persoane, care nu se pot întoarce la căminul lor.