"Unicredit", la ambele capete ale tranzacţiei primului mall falimentar

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2010

"Unicredit", la ambele capete ale tranzacţiei primului mall falimentar

Contestată, afacerea primului mall falimentar şi-a primit banii, prin aceeaşi bancă care a pus umărul la înălţarea clădirii.

"Shopping Center Holding", firmă controlată de Puiu Popoviciu, a plătit, pe 17 august, suma de 30,5 milioane euro plus TVA pentru achiziţia primului mall falimentar din ţară, construit de "MLS Proiect" la Oradea.

Andreea Anghelof, reprezentantul "Casei de Insolvenţă Transilvania", administratorul judiciar al "MLS Proiect Oradea", firmă aflată în faliment, ne-a declarat: "Banii au fost viraţi în cont pe 17 august, astăzi (n.r. ieri) fiind data la care expiră termenul de plată de 60 de zile convenit prin licitaţie".

Domnia sa ne-a precizat că principalul creditor al "MLS Proiect Oradea" este "Unicredit Ţiriac Bank" şi că, în perioada următoare, se va decide repartizarea sumei încasate de la "Shopping Center Holding" către creditori.

Conform datelor înregistrate în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, tot "UniCredit Ţiriac Bank" a împrumutat firma controlată de Puiu Popoviciu cu 46,7 milioane euro plus 37,8 mi­lioa­ne lei, banii necesari tranzacţiei. Astfel, "Shopping Center Holding", "Karias Trading Ltd" (acţionarul majoritar al societăţii) şi Dumitru Ciocoiu (administratorul companiei şi acţionar minoritar) au garantat creditul cu conturile des­chise la "Unicredit Ţiriac Bank" şi au cesionat băncii creanţele de încasat din activitatea viitoare a companiei (chirii, garanţii de bună execuţie, poliţe de asigurare încheiate pentru proiect, management de proiect).

Alte garanţii aduse în cadrul acestui contract încheiat cu "Unicredit" pe 16 august sunt părţile sociale deţinute de "Karias Trading Ltd" şi Dumitru Ciocoiu în compania "Shopping Center Holding", poliţa de asigurare a mall-ului împotriva tuturor riscurilor, dar şi ipoteca asupra îmbunătăţirilor (n.r. finalizarea lucrărilor) aduse centrului comercial din Oradea.

Ziarul BURSA a arătat, în exclusivitate, într-un articol publicat pe 21 iunie, că firma "Shopping Center Holding" este controlată, oficial, printr-o companie din Cipru, "Karias Trading Limited", şi-l are drept administrator pe Dumitru Ciocoiu, unul dintre administratorii firmelor lui Puiu Popoviciu.

Compania care a preluat mall-ul orădean îşi are sediul în Bucureşti, în acelaşi loc cu "Băneasa Investment", care dezvoltă cel mai important proiect imobiliar al lui Puiu Popoviciu, dar şi din ţară.

"MLS Proiect Oradea" este deţinută, în cote egale, de "Lazybush Developments" AG Elveţia şi "McCabrey McCall" LLP Marea Britanie. "MLS Proiect Oradea" a fost declarată în insolvenţă, în noiembrie 2009, la cererea firmei "Gauss Topo" SRL Oradea, specializată în lucrări de construcţii, iar Tribunalul Bucureşti a numit drept administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Cluj.

Compania care dezvolta proiectul mall-ului din Oradea, "MLS Proiect", a contractat două credite, în 2008, de la "Bank Austria Creditanstalt" AG şi "Unicredit Ţiriac Bank", în valoare de 58 milioane de euro şi 25,2 milioane de lei. Alt credit a fost contractat de către "MLS Proiect Braşov" şi "McCabrey McCall" de la "Banca Comercială Română", pe care l-a garantat cu jumătate din participaţia în proiect. Garant pentru acest ultim credit este "Lazybush Developments" AG.

Construcţia preluată de Popoviciu în Oradea constă într-un teren de aproape 70.000 mp şi un imobil dispus pe subsol, parter, un etaj şi şarpantă, finalizat în proporţie de 85-90%.

Ca să finalizeze această tranzacţie, Puiu Popoviciu mai are mâine un hop de trecut. "Euromall Real Estate Developer" a contestat licitaţia prin care "Shopping Center Holding" a preluat mall-ul falimentar din Oradea. Aşa cum ziarul BURSA a publicat în exclusivitate, "Euromall" a formulat o contestaţie în cadrul procesului de insolvenţă al "MLS Proiect Oradea", care va fi analizată pe 20 august, la Tribunalul Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb