UNII EUROPARLAMENTARI ACUZĂ Salvarea "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" a distrus credibilitatea Uniunii Bancare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2017

Salvarea "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" a distrus credibilitatea Uniunii Bancare

Salvarea recentă a băncilor regionale italiene "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" prin preluarea de către "Intesa Sanpaolo" SpA, care va primi în schimb bani de la stat, a generat acuzaţii îndreptate către Bruxelles, în condiţiile în care autorităţile europene promiseseră că instituţiile financiare nu vor mai beneficia de banii contribuabililor.

Amintim că guvernul italian a decis să salveze "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza", ale căror active viabile vor fi preluate de "Intesa Sanpaolo", a doua mare bancă din ţară.

Duminică, Italia a început închiderea celor două bănci veneţiene, "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza", într-o tranzacţie care va costa statul până la 17 miliarde de euro.

Guvernul de la Roma va plăti către "Intesa" 5,2 miliarde de euro pentru preluarea activelor viabile ale celor două bănci regionale. Pe lângă cele 5,2 miliarde de euro, statul va oferi "Intesa" garanţii suplimentare de până la 12 miliarde de euro pentru acoperirea potenţialelor pierderi provocate de creditele neperformante ale celor două bănci preluate, conform ministrului Economiei de la Roma, Pier Carlo Padoan.

Decizia guvernului italian a venit după ce, la finele săptămânii trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că cele două instituţii financiare italiene vor fi închise, subliniind că "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" au încălcat în mod repetat cerinţele privind capitalul şi, în plus, acestea nu şi-au prezentat planurile de recapitalizare, deşi li s-a oferit suficient timp.

"Intesa" va finaliza tranzacţia de preluare dacă nu va fi afectat indicele său de adecvare a capitalului şi acordarea dividendelor, astfel că "potenţiala tranzacţie exclude orice majorare a capitalului pentru Intesa Sanpaolo".

Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare a celor două bănci, dar autorităţile europene din sectorul Concurenţei au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, potrivit unor surse citate de Reuters.

Criticii acestei operaţiuni de salvare consideră că normele Uniunii Europene au fost interpretate "în mod liberal", iar credibilitatea uniunii bancare - distrusă.

Potrivit CNBC, parlamentarul german Markus Ferber, membru al Parlamentului European, a declarat: "Cu această decizie, Comisia Europeană conduce uniunea bancară către patul de moarte. Promisiunea că banii contribuabililor nu vor mai fi folosiţi pentru salvarea băncilor a fost încălcată pentru totdeauna".

La rândul său, Philippe Lamberts, co-lider al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a afirmat, conform Financial Times: "În situaţia aceasta ajungi să te întrebi ce a mai rămas din Directiva de Rezoluţie Bancară".

Încă de duminică, ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a declarat că aceia care critică situaţia să vină cu o soluţie mai bună, "dacă o găsesc", întrucât Guvernul de la Roma nu a găsit-o.

Totodată, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Germania a spus că este mai bine să iasă bănci de pe piaţă decât să fie ţinute în viaţă în mod artificial, prin recapitalizare, iar Berlinul va continua să insiste "că resursele statului ar trebui să fie evitate cât mai mult posibil".

Acţiunile băncilor listate la Bursa din Milano au crescut ieri, impulsionând pieţele europene, în condiţiile în care investitorii au avut o reacţie pozitivă la salvarea băncilor "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" prin preluarea lor de către "Intesa Sanpaolo", care va beneficia de sprijin de la stat. Titlurile "Intesa Sanpaolo" s-au apreciat cu 4,7% la ora locală 15.30, atingând 2,74 euro. Banca a anunţat că planificata achiziţie a activelor viabile ale "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" ar putea duce la închiderea a aproximativ 600 de sucursale şi renunţarea la aproximativ 3.900 de angajaţi, printr-un program de plecare voluntară.

Tot la Milano, acţiunile "UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, au urcat cu 3,1%, la 16,26 euro, iar cele ale "Unione di Banche Italiane" SpA, cu 2,9%, la 3,74 euro. La ora amintită, indicele FTSE MIB al Bursei din Milano a crescut cu 1,4%, la 21.121,80 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb