UNIVERSUL NOSTRU Cifre interesante, dar greu de înţeles

Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 martie 2019

Există informaţii interesante din zona astronomiei, dar destul de greu de apreciat de publicul larg. Chiar şi specialiştii recunosc că unele date sunt obţinute în urma unor calcule extrem de complicate şi tocmai de aceea pot crea confuzie. Galaxia Calea Lactee ar avea o greutate echivalentă cu 1,5 miliarde de miliarde de mase solare, potrivit datelor combinate transmise de sonda spaţială Gaia, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), şi de telescopul spaţial Hubble, lansat de NASA.

Astronomii au încercat dintotdeauna să definească masa Căii Lactee, precedentele estimări variind de la 500 de miliarde la 3 miliarde de miliarde de mase solare. Pentru a evalua mai bine această masă, oamenii de ştiinţă au combinat datele recoltate de telescopul spaţial european Gaia, plasat pe orbită de ESA în 2013, şi de celebrul telescop spaţial Hubble, informează Agerpres. "Această mare incertitudine provine în principal de la diferitele metode utilizate pentru a măsura distribuţia materiei întunecate, care reprezintă aproximativ 90% din masa galaxiei", se afirmă într-un comunicat comun publicat de cele două agenţii spaţiale. "Nu poţi să măsori cu precizie ceea ce nu poţi să vezi!", a explicat Laura Watkins, cercetătoare la Observatorul European Austral (ESO), coordonatoarea echipei de oameni de ştiinţă aflaţi la originea acestui calcul. Prezenţa materiei întunecate în Univers nu a fost detectată până în prezent decât într-o manieră indirectă, prin efectele sale gravitaţionale, iar natura ei rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne. Materia cunoscută - aceea din care sunt alcătuite stelele, planetele, inclusiv Terra şi tot regnul viu - reprezintă foarte puţin din masa Universului.

Pentru a ocoli această problemă, oamenii de ştiinţă au măsurat cu mai mare precizie viteza roiurilor globulare, dense acumulări de stele legate între ele prin propria gravitaţie, împrăştiate într-o zonă din spaţiu de dimensiuni relativ mici, diametru sub 100 de ani lumină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb