Generalul Gabriel Oprea pare că şi-a făcut socoteala că menţinerea PSD la guvernare ar depinde de UNPR - partid pe care îl conduce cu o mână de fier. Gurile rele de prin parlament susţin că domnia sa ar fi orchestrat un adevărat asalt asupra companiilor energetice controlate de PSD şi Partidul Liberal Reformator (PLR), unde ţinteşte funcţii importante de conducere.
Se spune că UNPR ar fi prins un moment bun să ceară imperativ de la PSD postul de vicepreşedinte ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie, care ţine în mână veniturile consistente ale giganţilor energetici şi companiilor).
Trei posturi cheie din cadrul ANRE urmează să fie vacantate din 23 aprilie. Mandatele lui Teodor Bobiş şi al lui Carmen Filipescu - membri în Comitetul de Reglementare, dar şi al vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, expiră în această lună, la doi ani şi jumătate de la numirea acestora în Parlament. Claudiu Dumbrăveanu face parte, de asemenea, din Comitetul de Reglementare, alături de celălalt vicepreşedinte ANRE Emil Calotă şi de preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. Acest comitet controlează tarifele reglementate ale distribuitorilor, furnizorilor şi transportatorilor de energie şi gaze. Bobiş şi Dumbrăveanu au fost susţinuţi de PSD în 2012, iar Filipescu de fostul PDL (în prezent absorbit de PNL).
Însă, pentru postul de vicepreşedinte ANRE s-ar lupta şi PNL (care a constatat că are mai mulţi membri în Parlament decât în urmă cu doi ani), dar şi UDMR, care, simţind cât de încolţit este PSD-ul, vrea să profite şi să-şi plaseze oameni în poziţii cheie.
Chiar dacă a trecut în opoziţie, UDMR a mai dat curs unor jocuri făcute de coaliţia de la guvernare, pentru a-şi satisface propriile interese, spun voci politice răuvoitoare.
Ambiţios fiind, generalul Oprea nu s-ar da în lături să acapareze şi conducerea Transelectrica SA (transportatorul naţional de energie, companie strategică de care depinde siguranţa sistemului energetic naţional), care a rămas, recent, fără doi directori şi un administrator. UNPR ar forţa, conform surselor noastre, chiar şi acapararea poziţiei de director general al Transelectrica, deşi compania a implementat cu succes ordonanţa 109 privind managementul profesionist, iar domnul Toni Teau are de aproape un an această funcţie. Gurile rele din mediul politic susţin că asaltul va fi unul frontal, întrucât administratorilor şi directorilor Transelectrica nu li s-ar putea reproşa nerespectarea mandatelor şi planurilor, dar nu se ştie cum ar rezista unor presiuni politice puternice, care deocamdată, nu par să nu se fi manifestat în companie.
UNPR nu s-ar da în lături nici de la conducerea Complexului Oltenia, care tocmai ce a rămas fără administratori, care au fost înlocuiţi cu unii provizorii, agreaţi de rivalii de la PLR.
Prin piaţă se spune că Gabriel Oprea ţine morţiş să-l impună pe Dan Plaveti la conducerea Hidroelectrica, după ce aceasta va ieşi din insolvenţă. Despre domnul Plaveti se ştie deja că este pe lista scurtă pentru selecţia pe ordonanţa 109 şi că a fost şef la ANRE în guvernarea Boc.
Un element important al şansei de reuşită al asaltului planificat de generalul Oprea ar fi, potrivit surselor noastre, nisipurile mişcătoare pe care se află acum PLR, care pierde teren transpirând să îl salveze pe Dan Şova de la arestare. Parlamentari răuvoitori susţin că zilele lui Călin Popescu Tăriceanu în fruntea Senatului sunt numărate, dacă Şova nu va fi salvat de la arest şi că partidul oricum este pe cale să se dezintegreze.
1. La ordin
(mesaj trimis de constantin în data de 02.04.2015, 17:38)
Articolul e scris ca sa mai traga Teau de timp. Grupul din jurul lui chitoiu se strange latul !