Termenul pentru constatarea prejudiciilor de către asigurătorul RCA a fost redus la trei zile lucrătoare, conform noii legislaţii din domeniu, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) într-un comunicat de presă trimis Redacţiei în care explică noutăţile pe segmentul asigurărilor auto după intrarea în vigoare a normei RCA.
Sursa citată precizează: "Cea mai recentă etapă din procesul legislativ pe segmentul asigurărilor auto - intrarea în vigoare a normei RCA - este încă un pas în vederea maturizării pieţei din România. Urmând tendinţele la nivel european, responsabilizarea consumatorilor creşte odată cu amplificarea reglementărilor care vizează satisfacerea nevoilor acestora, reglementări care se aplică tuturor părţilor implicate - societăţi de asigurare, brokeri, service-uri".
Conform noului sistem Bonus-Malus, la înnoirea poliţei RCA, şoferii disciplinaţi în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce şoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizaţi, suportând o majorare a costului poliţei RCA de până la 180%, atrage atenţia UNSAR.
O altă modificare importantă vizează aplicarea sistemului Bonus/ Malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeaşi clasă de Bonus, respectiv Malus - "cea mai favorabilă" - pentru toate maşinile pe care le deţine. Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu maşina, subliniază asociaţia.
De asemenea, noua legislaţie prevede ca până la 1 octombrie, asigurătorii să încheie un acord de reglementare a decontării directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, opţiunea cumpărării acesteia revenind clientului.
"Decontarea directă presupune ca reparaţia să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care îşi va recupera prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat", se arată în comunicat.
UNSAR mai atrage atenţia că, în premieră, sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea de către asigurători a unor reduceri persoanelor cu deficienţe locomotorii.
Pe segmentul de realizare a reparaţiei, odată cu noul cadru legal, societăţile de asigurare vor fi obligate să menţioneze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricărei unităţi reparatoare. De asemenea, soluţiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca şi până acum, în acord cu documentaţia tehnică din manualul de reparaţie al producătorului auto.
Asociaţia mai arată: "Acest aspect este mai bine clarificat de normă de această dată, chiar dacă operaţional acesta funcţiona şi până acum prin procesul de reconstatare funcţional la nivel de piaţă. Având în vedere că un criteriu luat în calcul în stabilirea daunalităţii o reprezintă evaluările service-urilor, este esenţial ca asiguraţii să fie foarte atenţi la documentele doveditoare emise de către unităţile reparatoare şi să ştie că noua lege prevede că folosirea de piese contrafăcute se poate pedepsi penal".
Totodată, pentru asiguraţii cu risc ridicat, până la 1 septembrie, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) va stabili modul în care asiguraţii cu risc ridicat vor fi preluaţi în asigurare. De asemenea, BAAR va calcul factorul "N".
UNSAR subliniază: "Asiguratul sau potenţialul asigurat poate beneficia de alocarea către un asigurator RCA pe teritoriul României în situaţia în care a primit trei oferte a căror prima de asigurare anualizată este mai mare decat «N» înmulţit cu tariful de referinţă publicat de către ASF. De asemenea, cererea asiguratului cu risc ridicat în ceea ce priveşte încheierea contractului RCA va trebui soluţionată de către BAAR în termen de maximum 20 de zile din momentul în care acesta depune documentaţia completă".
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern şi internaţional.
Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni - Insurance Europe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2017, 22:34)
e una denisa ce va ajunge la mila alora ce impart la bicserica . o nenororocita ce a distrus viata unui baiat BUN CA PAINEA CALDA da iea e o nenorocita o scarnavie bestioasa