UNSAR: Trebuie să existe o justificare credibilă pentru Autoritatea Unică de Supraveghere

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 decembrie 2012

O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi res-pectiv a fondurilor de pensii private trebuie să aibă la bază o justificare prudenţială si economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente, arată Florentina Almajanu, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat.

"O decizie de unificare a supravegherii pieţei de asigurări, de capital şi respectiv a fondurilor de pensii private - pe lângă faptul că este necesar să facă obiectul unei ample dezbateri cu asociaţiile profesionale a societăţilor care sunt subiecte ale supravegherii - trebuie să aibă la bază, înainte de orice, o justificare prudenţială şi economică credibilă, cu punerea în balanţă a avantajelor şi dezvantajelor aferente", a declarat Florentina Almajanu.

Astfel, UNSAR solicită o analiză res-ponsabilă asupra oportunităţii comasării, în regim de urgenţă, a autorităţilor de supraveghere şi control a pieţei de capital, pieţei de asigurări şi a segmentului de pensii administrate privat.

"Pe de o parte, considerăm că, în vederea luării unei decizii, trebuie luat în considerare contextul economic şi financiar local şi global. La nivelul pieţelor financiare continuă să se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persistă, totodată, incertitudinile privind perspectivele creşterii economice la nivel european şi mondial. Evoluţia economiei Româ-niei, în general, şi a segmentelor financiare locale în particular a fost influenţată de această situaţie. Piaţa asigurărilor, spre exemplu, va consemna, foarte probabil, un al patrulea an consecutiv de contracţie, în termeni reali, a volumului de afaceri", se precizează în comunicatul UNSAR.

Pe de altă parte, Uniunea îşi exprimă îndoielile cu privire la reducerea birocraţiei şi la eficienţa actului decizional al unei instituţii care va avea un Consiliu format din 15 membri. "La fel cum, deşi este lăudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne întrebăm cum va fi acesta atins, în condiţiile în care, conform Proiectului publicat, A.S.F. preia numărul de posturi şi personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sis-temului de Pensii Private, cu menţinerea tuturor drepturilor avute la data preluării, inclusiv cele salariale", se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei, UNSAR aminteşte că societăţile de asigurări contribuie la finanţarea Instituţiei de supraveghere, motiv pentru care trebuie consultate în luarea unei decizii de acest fel.

"O asemenea decizie nu poate fi argumentată numai prin faptul că aceasta este practica în puţin peste jumătate din numărul statelor membre UE, cu atât mai puţin cu cât se omit cel puţin 3 aspecte esenţiale şi anume: în cele mai multe cazuri, autoritatea supraveghează şi sectorul bancar (Germania, ţările nordice, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria etc.); gradul de dezvoltare şi sofisticare în cele mai multe dintre aceste state este foarte ridicat, pieţele evoluând în sute de ani; există state membre UE dezvoltate în care supravegherea prudenţială a pieţelor este separată, cum ar fi, de exemplu, Italia, Spania, Slovenia, Luxemburg", se mai arată în documentul citat.

UNSICAR: Proiectul ar trebui discutat cu asiguratorii

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) consideră că proiectul de comasare a celor trei autorităţi de supraveghere financiară, res-pectiv a asigurărilor, pensiilor private şi a pieţei de capital, ar trebui discutat cu reprezentanţii acestor pieţe, pentru a se evita posibilele sincope şi disfuncţionalităţi ce pot apărea în activitatea des-făşurată de aceştia, arată un comunicat UNSICAR, citat de Agerpres.

Discutarea acestui proiect cu reprezentanţii pieţelor devine cu atât mai necesar, cu cât autorităţile au anunţat că intenţionează crearea noului organism de supraveghere într-o scurtă perioadă de timp, şi anume în maximum trei luni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb