Măsurile protecţioniste adoptate de Germania, începând din acest an, afectează grav libertatea serviciilor pe piaţa europeană - principiu fundamental aflat la baza Uniunii Europene, avertizează Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Potrivit UNTRR, prin impunerea abuzivă a legii salariului minim pe economie din Germania transportatorilor rutieri străini, Germania creează un precedent periculos pentru Uniunea Europeană - impunând regulile sale naţionale celorlalte 27 State Membre UE, fără Comisia Europeană sau Parlamentul European.
"În această abordare periculoasă, UE se îndreaptă către auto-distrugere. UE este mai puternică dacă este unită şi nu divizată şi este foarte important ca acest lucru să fie realizat până nu este prea târziu", menţionează UNTRR.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România îşi exprimă astfel îngrijorarea faţă de noua abordare a Germaniei, "care poate împinge Europa pe un drum al neo-protecţionismului care în final va afecta competitivitatea de ansamblu a UE în faţa altor competitori globali".
În acest context european critic, UNTRR a realizat numeroase demersuri la nivel naţional, european şi internaţional, împotriva aplicării legii salariului minim din Germania transportatorilor romani, respectiv: intervenţii la Guvernul României - Primului Ministru; Ministrului Transporturilor; Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; Ministrului Afacerilor Externe.
UNTRR a informat, de asemenea, Preşedintele Consiliului Concurenţei şi a făcut intervenţii la la Comisia Europeană - Comisarului pentru Transport; Comisarului pentru Competiţie; Comisarului pentru Angajare, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Fortei de Muncă; la Parlamentul European - la toţi europarlamentarii romani şi la toţi cei 732 Membri ai Parlamentului European; la Cancelarul Germaniei, la Ambasadorul Germaniei în România, la Vama din Germania - autoritatea de aplicare a acestei legi pentru transportatorii străini si la asociaţiile profesionale de transport rutier de marfă şi persoane din Germania - BGL si BDO;
UNTRR acţionează în continuare în coordonare cu celelalte asociaţii de transport rutier din estul Europei precum MKFE-Ungaria, ZMPD-Polonia, LINAVA- Lituania, etc. "Dacă acţiunile noastre nu vor primi un răspuns urgent din partea autorităţilor europene, nu excludem o acţiune comună de protest la Bruxelles", mai avertizează Uniunea.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.