UPDATE ARB şi CPBR resping acuzaţiile vehiculate asupra sectorului bancar privind sustragerea de la plata impozitului pe profit

ANDREI STAN
Bănci-Asigurări / 11 august 2017

ARB şi CPBR resping acuzaţiile vehiculate asupra sectorului bancar privind sustragerea de la plata impozitului pe profit

Actualizare 17:30 MFP şi CDR înfiinţează un grup de lucru care să analizeze corelarea politicii fiscale cu cea de supraveghere prudenţială

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) au convenit înfiinţarea unui grup de lucru care să analizeze corelarea, în mod sustenabil şi coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudenţială, în vederea asigurării stabilităţii şi predictibilităţii pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării ţării, potrivit unui comunicat de presă al CDR.

Sursa citată precizează: "În continuarea discuţiilor cu Primul Ministru al României, Domnul Mihai Tudose, şi membrii Guvernului asupra principalelor subiecte de interes public, Ministerul Finanţelor Publice şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României au organizat o întrevedere de lucru, la care au participat şi reprezentanţii băncilor, şi în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind buna funcţionare a sistemului bancar românesc.

Participanţii au convenit înfiinţarea unui grup de lucru care să analizeze în mod constructiv, între altele, provocările şi oportunităţile actuale ale sectorului bancar, cele mai bune practici şi politici europene în materie, precum şi corelarea, în mod sustenabil şi coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudenţială, în vederea asigurării stabilităţii şi predictibilităţii pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării României".

Potrivit comunicatului, atât Ministerul Finanţelor Publice, cât şi reprezentanţii CDR şi cei ai sectorului bancar au considerat benefică şi oportună adresarea către Banca Naţională a României şi către reprezentanţii societăţilor de audit a invitaţiei de a participa la sesiunile de lucru, contribuţiile acestor entităţi fiind "esenţiale pentru identificarea unor soluţii viabile, validate de toţi participanţii la piaţă".

Reprezentanţii CDR mai afirmă: "Coaliţia îşi manifestă speranţa şi încrederea că, recunoscând importanţa încrederii în sistemul bancar şi a contribuţiei acestuia la asigurarea capitalului necesar pentru dezvoltarea României, colaborarea constantă şi dialogul constructiv reprezintă calea identificării unor soluţii funcţionale pe termen lung, care sa răspundă realităţilor mediului economic actual şi complexităţii activităţii bancare. Coaliţia pentru Dezvoltarea României îşi manifestă aprecierea pentru disponibilitatea către dialog activ şi pragmatic a Guvernului României".

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliţiei contribuie voluntar la formularea unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliţia reuneşte în total 45 de organizaţii şi membri asociaţi. Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România, potrivit sursei citate.

CDR îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a treisprezece grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism.

--------------

Instituţiile de credit au fost şi rămân deschise să se angajeze în discuţii constructive si edificatoare la nivel de conţinut cu autorităţile competente, individual sau prin organizaţiile de reprezentare ale sectorului bancar, transmit Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), într-un comunicat de presă comun, remis Redacţiei. Cele două asociaţii se arată îngrijorate de faptul că acuzaţiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă şi încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată.

"ARB şi CPBR resping generalizarea acestor acuzaţii, considerând că în situaţia în care autorităţile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituţii de credit, acestea trebuie clarificate şi soluţionate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar", se mai arată în comunicat.

Pierderile financiare raportate de instituţiile de credit din ţara noastră se datorează crizei financiare globale, potrivit reprezentanţilor celor două asociaţii, care precizează: "Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecinţă necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acţionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către Statul Român, cum a fost cazul în alte 23 de ţări membre ale Uniunii Europene".

ARB şi CPBR mai spun că, la solicitarea autorităţilor, băncile europene relevante reprezentate şi în ţara noastră şi-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul "acord de la Viena", sprijinind Statul Român inclusiv prin finanţarea datoriei publice într-o perioadă în care finanţarea din piaţa externă se blocase.

Cele două asociaţii adaugă: "Aşa cum am menţionat deja, dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză şi eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă şi de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012. Măsurile au avut la bază reglementările Băncii Naţionale a României şi ale Autorităţii Bancare Europene privind derularea activităţii bancare şi standardele internaţionale de raportare financiară.

Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România reiterează angajamentul institutiilor de credit de a-şi asuma un rol activ în promovarea unui dialog deschis şi constructiv cu autorităţile şi vor solicita, în continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF pentru a prezenta poziţia şi argumentele comunităţii bancare şi a înţelege priorităţile şi provocările acestora".

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) concentrează întreaga piaţă bancară din ţara naostră formată din 36 de instituţii de credit active ca persoane juridice române şi străine în sectorul financiar. Priorităţile industriei bancare vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar, potrivit comunicatului. ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 23 de comisii tehnice.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) este organizaţia patronală a sectorului bancar, fiind afiliată la Confederaţia Patronală Concordia. Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent şi care sunt si membre ale ARB, deţin peste o treime din totalul activelor bancare din sistem, angajaţii acestora reprezentând circa 30% din totalul salariaţilor din sectorul bancar. Băncile membre CPBR sunt: Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cind premierul Mihai Tudose a spus ca doua banci fura, nu a generalizat nimic.

    Deci, in afara sa bata apa in piua, Comunicatul acesta la ce se refera? 

    1. Ziarul Bursa din 10.08.2017 avea un articol care avea titlul :Premierul Tudose: "Ma deranjeaza faptul ca bancile ne fura "".......am inteles deci ca bancile ne fura...Atunci de unde rezulta doua banci ?????{pe de o parte} pe de alta parte ne "fura" ????. Oare daca totusi fura...fura mai mult decat cei ce acuza.....Asa ca mai incet cu exprimarea....{ proverbul vezi barna in ochiul tau si apoi..........}

      Make, comunicatul acesta se refera la anathema pusa pe toate bancile din Romania atata vreme cat cele doua banci nu sunt nominalizate. E ca si cum as pune ca doua persoane de la Bursa sunt proaste si publica prostii. Sa fie si MAKE printer ele, n avem cum stii.

      Apropo dl Make, aseara la Realitatea am vazut 2 prosti in platou. Nici asta nu e generalizare.

      Mai Gica,corect era : intr-o forma sau alta ,toate bancile fura.

      La Realitatea TV (asta-i realitatea) trebuie sa recunoastem ca domnul Make a fost, de departe, cel mai stralucitor - si ca prezenta si in argumentari. I-a cam suparat pe unii, l-au intrerupt mereu dar nu l-au putut controla.

      Bravo domnule Make, sa va vedem/ ascultam mai des; prea ne umplu ecranele cu trepadusi. 

    Pai in cazul asta, ca sa nu mai generalizam nu ar trebui sa se faca publice numele acelor banci?

    Cel mai amuzant este cum.Bnr a schimbat macazul referitor la creditele prima casa. 

    Cineva sustinea ceea ce a declarat acum.bnr cu ani de zile inainte...insa toti l-au tavalit...ma rog majoritatea.... 

    Deci prima casa reprezinta si in opinia bnr ului o forma de ajutor de stat dat bancilor 

    majoritatea straine. 

    Prima casa va disparea...asta a fost semnalul.

    ..bancile oricum.si-au facut plinul....acum se vor ingrasa (fara sa faca profit), iar robor ul probabil va creste. 

    Acum ce sa zica ca da asa este?

    imaculatii din banci ?

    Cine mai crede ce spun cele 2 adunaturi de borfasi? Bine ca nu l au pus pe chelul ala bancher, fost jurnalis, care iesea peste tot in timpul dipului, sa se jure ca bancile sunt cinstite

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb