UPDATE Atac fără precendent al investitorilor faţă de măsurile Guvernului

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2013

Atac fără precendent al investitorilor faţă de măsurile Guvernului

AmCham: "Noile măsuri determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale"

Update 12:08 FIC: "Impozitul asupra construcţiilor speciale se va răsfrânge indirect asupra consumatorului final al produselor"

Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council - FIC) se declară îngrijorat de introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale, deoarece nu a fost consultat şi nu i-a fost prezentată o analiză de impact a consecinţelor acestei taxe, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Totodată, FIC atrage atenţia asupra efectelor negative generate de măsurile fiscale anunţate de oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în ceea ce priveşte introducerea impozitului.

Potrivit documentului citat, Consiliul consideră că "impozitul va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrânge indirect, prin preţ, şi asupra consumatorului final al produselor industriilor".

Membrii FIC semnalează, potrivit sursei menţionate, faptul că lipsa de consultare în ceea ce priveşte "adoptarea unor noi taxe va conduce în mod cert la menţinerea opiniei conform căreia mediul fiscal românesc este dominat de o lipsă acută de predictibilitate atât de necesară proceselor de planificare investiţională pe termen mediu şi lung".

În comunicatul remis redacţiei se mai menţionează: "Această măsură de introducere a impozitului asupra construcţiilor speciale, corelată cu creşterea accizelor la combustibili şi creşterea cu 25% a redevenţelor pentru resurse minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive".

---

Adoptarea de modificări ale legislaţiei fiscale şi introducerea de noi impozite, fără consultări cu mediul de afaceri şi prin ignorarea semnalelor de alarmă transmise, pot duce la pierderea încrederii mediului de afaceri în corectitudinea şi transparenţa instituţiilor statului, consideră oficialii Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham), exprimându-şi, astfel, îngrijorarea faţă de noul val de impozite şi taxe anunţate de Guvernul României. Potrivit AmCham, măsurile anunţate de Executiv pentru 2014 vin în pripă, fără analize de impact, ca urmare a ineficienţei autorităţilor în colectarea resurselor preconizate.

Oficialii AmCham consideră că astfel de hotărâri, alături de creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu mediul de afaceri, determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte. Reprezentanţii AmCham mai spun: "Lipsa de coerenţă şi consistenţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile ale Guvernului în economie creează distorsiuni în mecanismele pieţei, dificultăţi în planificarea afacerilor, având consecinţe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiţională şi competitivitatea economică a României. În lipsa unei strategii de ţară căreia să i se circumscrie, sistemul fiscal româ­nesc, în loc să se modernizeze prin mecanisme eficiente şi echitabile în sprijinul dezvoltării ţării şi al eforturilor mediului de afaceri în condiţiile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucţie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupţie, evaziune fiscală şi creşterea comerţului ilicit cu produse accizabile".

AmCham atrage atenţia asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentară a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor şi instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a construcţiilor speciale: "Departe de a reprezenta o soluţie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă". Un comunicat de presă AmCham mai spune că măsuri precum creşterea preţului pentru carburanţi sau taxe pe construcţiile speciale se vor reflecta în creşterea costurilor de producţie şi, implicit, a preţurilor produselor româneşti, diminuând competitivitatea acestora pe pieţele externe. "Nu în ultimul rând, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României, nefiind în linie cu prevederile directivelor europene", mai precizează AmCham. 

Camera de Comerţ Americană sus­ţine că majorările de taxe şi introducerea de noi impozite sunt ineficace şi solicită în mod oficial Guvernului României şi Ministerului Finanţelor Publice să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri şi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF şi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor.

Investitorii români: Fiscalitatea va creşte impresionant

Economia românească va fi sufocată sub povara taxelor, în lipsa unor măsuri de stimulare, consideră Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013" (FIA). Investitorii autohtoni susţin că au solicitat, în repetate rânduri, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale, iar guvernul a reuşit să obţină această reducere, începând cu a doua parte a anului viitor. Această victorie, însă, a investitorilor români a fost de scurtă durată, având în vedere că diminuarea CAS trebuie însoţită de măsuri fiscale de compensare, adică noi taxe şi/sau majorarea celor existente.

Investiorii români susţin că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc, cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum: afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare etc.

În opinia investitorilor români, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor. Consiliul Investitorilor Români a transmis autorităţilor un Memorandum, ce conţine propuneri concrete pentru reluarea creşterii economice pe baze sustenabile, valorificarea resurselor interne şi creşterea veniturilor bugetare. Astfel, aceştia au solicitat revenirea TVA la 19%, reducerea TVA la carne şi lapte la 9%, lărgirea măsurilor de taxare inversă, scutirea de impozit a profitului reinvestit, eliminarea sistemului "coşului de gaze" pentru toţi consumatorii eligibili, reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor, susţinerea şi promovarea produselor româneşti. Forumul Investitorilor Autohtoni 2013 reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro.

Taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA şi în ţările europene, cu excepţia Bulgariei, a precizat, vineri, premierul Victor Ponta, răspunzând reprezentanţilor AmCham.

"Întreb încă o dată: TVA ştiu că nu s-a modificat, ba chiar l-am scăzut, cota unică nu s-a modificat. Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare interes ca mediul de afaceri să aibă în România un mediu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de români. Şi trebuie să-mi fac datoria faţă de români în primul şi în primul rând", a precizat şeful Guvernului, subliniind: "Şi sunt convins că în România în acest moment toate taxele sunt mai mici şi decât în SUA şi decât în majoritatea covârşitoare a ţărilor europene, cu excepţia Bulgariei, dacă nu mă înşel".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca noi oamenii de rand,platim impozit pe casa,ei ce vor?Sa primeasca de pomana,daca se poate(ex.bektel)?

    Mai ales americanii care si-au luat criminalul care a omorat un om cu masina? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb