UPDATE/ ATACURI FĂRĂ PRECEDENT Cadourile lui Băsescu de Moş Nicolae

IOANA POPA, ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2013

Cadourile lui Băsescu de Moş Nicolae

Update 14:42 Ponta: "Mă bucur că preşedintele a răspuns măcar pe jumătate apelului meu la responsabilitate"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, referitor la acuzaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia este un premier "profund corupt", că are treburi mult mai importante de făcut, dar că se bucură că preşedintele a răspuns măcar pe jumătate apelului său la responsabilitate.

"Am treburi mult mai importante de făcut, însă mă bucur că la apelul meu de responsabilitate preşedintele a răspuns măcar pe jumătate, pentru că am înţeles că a spus că va promulga Legea bugetului asigurărilor sociale, ca să putem măcar plăti pensiile", a afirmat Ponta.

---

Update 07:28 Ponta îi cere lui Băsescu să promulge cu "celeritate" legea referendumului

Premierul Victor Ponta i-a cerut, ieri seară, printr-o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu să promulge cu celeritate legea referendumului.

"Având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există nici un motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie nici un subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa", arată premierul.

Ponta precizează că au trecut deja aproape 7 luni de când preşedintele tergiversează promulgarea actului normativ, în ciuda faptului că, "în două rânduri, Curtea Constituţională a respins sesizările făcute cu privire la această lege".

Premierul reaminteşte în scrisoare că modificările la legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai, de Camera Deputaţilor.

"Ulterior, au venit completările CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, după ce s-a respins ca neîntemeiată prima obiecţie de neconstituţionalitate, formulată de 83 de deputaţi din partidele de opoziţie. Pe 9 septembrie, deputaţii au respins cererea de reexaminare transmisă de dvs, în care solicitaţi Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeaşi problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputaţii din opoziţie. Ulterior, pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care îl aveaţi la dispoziţie pentru promulgarea legii, aţi ales o nouă tergiversare, sesizând Curtea Constituţională la rândul dumneavoastră. CCR a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior şi, pe 14 noiembrie a transmis decizia în care respinge obiecţiile dvs ca fiind neîntemeiate", mai spune primul ministru.

Primul ministru adaugă că în motivarea Curţii Constituţionale, în mai multe rânduri, se arată că legea "a mai fost supusă controlului de constituţionalitate în raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză", şi că decizia din iunie a Curţii "a respins ca neîntemeiate respectivele critici".

"Curtea constată explicit faptul că dumneavoastră aţi contestat legea pe o problematică similară celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară. Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstraţi că toate aceste şicane puse Guvernului şi majorităţii de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiţia dumneavoastră personală şi calcule politice mărunte, ce ţin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări şi şicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituţională în două rânduri", arată premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că va promulga Legea referendumului pe 14 decembrie seara, în a zecea zi de la primirea motivării Curţii Constituţionale, care a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată de şeful statului.

----

Aseară, de Moş Nicolae, preşedintele Traian Băsescu şi-a băgat bocancii în cizmuliţele inamicilor săi politici, cadourisindu-i pe aceştia cu atacuri directe. Mulţi zic că şeful ţării, de fapt, şi-ar fi băgat picioarele...

Traian Băsescu l-a atacat dur pe Victor Ponta, numindu-l "profund corupt" şi acuzându-l că îl favorizează pe Sebastian Ghiţă, proprietarul RTV, să obţină contracte pe bandă rulantă cu statul în domeniul IT.

Băsescu l-a acuzat pe premier de corupţie şi în cazurile Roşia Montană şi Rompetrol, susţinând că încearcă să-şi ascundă hoţia sub acte normative: "Victor Ponta a încercat să facă să dispară 400 milioane de dolari datoraţi de Rompetrol, ascunzându-se sub o lege declarată neconstituţională. Este corupt pentru că a vrut să-şi ascundă sub lege aranjamentele pentru Roşia Montană.

E corupt pentru că a luat 2800 hectare de pământ de la Academia agricolă şi le-a transferat la CJ Brăila. Au şi început să facă o licitaţie de arendă şi când au aflat că mă interesez ce se întâmplă cu terenurile au renunţat şi spun că dau înapoi terenul, timp de un an, când îmi termin mandatul. Şmecherii nu cumpără pământ, ci iau în arendă de la stat".

"Rezist şantajului de cea mai joasă speţă a trustului lui Voiculescu de opt ani"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Ioana Băsescu a cumpărat, în mod cinstit, terenul agricol de la un investitor italian şi, orice ar scormoni opoziţia, nu poate găsi nimic ilegal - nici trafic de influenţă, nici condiţii preferenţiale, nici pământ luat de la morţi.

Domnia sa a spus: "Domnul premier Ponta şi cu tata socru (n.r. Ilie Sârbu), cu toată trupa, gândesc că pot utiliza comisiile de la Senat şi a camerelor reunite care să ancheteze cum a luat fata mea creditul şi pământul, cred că mă pot impresiona. Aş vrea să le readuc în memorie că rezist şantajului de cea mai joasă speţă a trustului lui Voiculescu de opt ani, dublat o bună bucată de trustul Realitatea, când îl administra Vîntu, iar acum e înlocuit de televiziunea lui Ghiţă, tot două trusturi am pe post de denigratori fără rezerve. Amândoi fac ce ştiu prin educaţie, şi turnătorul Voiculescu, şi deputatul Ghiţă".

Preşedintele s-a referit în mod special la socrul lui Victor Ponta, susţinând: "Ilie Sârbu a făcut nişte aprecieri neplăcute la adresa mea, dar mă tem că nu eu am fost la vânătoare cu Năstase, iar incidentul care s-a petrecut lasă urmări evidente".

"Otrăvirea" populaţiei

Preşedintele Traian Băsescu l-a mai acuzat, ieri seară, pe Victor Ponta că îndeamnă companiile petroliere să-i otrăvească pe români prin amânarea programului de creştere a ponderii de biocombustibil în carburanţi. Domnia sa a comentat: "Guvernul vrea să dea derogări companiilor petroliere de la etapele de creştere a cotei de biocombustibili în carburanţi. Cu alte cuvinte, otrăviţi românii că merge! Este aberantă abordarea şi lipsită de orice responsabilitate".

Şeful statului a explicat că biocombustibilii înseamnă un mediu mai curat şi investiţii suplimentare în rafinării, care vor polua mai puţin: "Deci, Guvernul îndeamnă companiile petroliere să nu mai facă investiţii suplimentare ca să absoarbă ele creşterea de acciză. Nu cred că există vreo companie care să accepte aşa ceva. Cum am mai spus, bugetul se închide şi fără creşterea accizei. În prezent, jumătate din preţul la pompă reprezintă acciza".

Traian Băsescu l-a acuzat, din nou, pe Victor Ponta că măreşte acciza pentru carburanţi doar ca să aibă bani pentru campania electorală de anul viitor.

Ieri după-amiază, reprezentanţii companiilor petroliere, invitaţi de Victor Ponta, s-au întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţii Guvernului. Conform informaţiilor care au circulat, ieri, în piaţă, discuţiile s-ar fi axat pe măsurile care pot diminua impactul preţului carburanţilor asupra populaţiei şi economiei. Recent, Victor Ponta a declarat că se va întâlni cu reprezentanţii companiilor petroliere pentru a discuta aplicarea unui set de măsuri fiscale astfel încât preţurile la carburanţi să nu afecteze "în mod semnificativ" nici populaţia şi nici economia.

Surse din sectorul petrolier susţin că sunt slabe şansele ca societăţile de profil să "înghită" fie şi o parte din majorarea de 40 de bani pe litru care vine din creşterea accizei, întrucât marjele de profit sunt mici, respectiv de 2-5 cenţi pe litru. Sursele noastre au mai afirmat că preţul combustibilului poate fie temperat prin diminuarea accizei sau a cotei de biocombustibil, iar biocombustibilul a fost o temă discutată ieri la întâlnirea de la Palatul Victoria.

Traian Băsescu a acuzat: "Ponta a crezut că se va ascunde cu introducerea acestei accize sub scrisoarea transmisă şi aprobată de FMI. Acesta este al doilea motiv pentru care nu am semnat scrisoarea, pentru că am înţeles ce voia să facă. Ca întotdeauna, voia să-şi ascundă furtul pentru partid, pe care îl gestionează împreună cu Dragnea, acoperit de semnătura mea către Fond".

Domnia sa a transmis premierului şi reprezentanţilor Guvernului să înceteze cu minciuna pentru că nu au nicio obligaţie să introducă acciza suplimentară pentru carburanţi: " Ponta este disperat să o introducă pentru a dirija bani la Dragnea, care să fie utilizaţi la europarlamentale şi prezidenţiale. Îmi pare rău că liberalii intră în acest joc, dar în viaţă şi slăbiciunile se plătesc, nu numai hoţia. Se plătesc moral".

Departamentul pentru Energie a postat, recent, pe site, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se modifică procentele biocombustibililor. Astfel, pentru benzină, se propune o scădere de la 5% a cotei la 4,5% de la 1 ianuarie 2014. De asemenea, până la data de 31 decembrie 2020, furnizorii au obligaţia să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie a carburantului şi energia furnizată, cu până la 10%.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că acciza pe carburanţi nu e prevăzută în Legea bugetului pe 2014, ci în altă lege, el arătând că preşedintele Traian Băsescu foloseşte această "păcăleală" ca pretext pentru a nu semna memorandumul cu FMI, problema sa fiind legată de Comisia de anchetă privind achiziţionarea terenului de la Călăraşi.

"Nivel de iresponsabilitate extraordinară faţă de interesele naţionale în raport cu cele de partid"

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit aseară şi la programul de autostrăzi al guvernării USL, declarând că actualul executiv are o lipsă de respect pentru populaţie în primul rând, dar şi pentru interesele României.

"Dacă Ponta va persista să prezinte acest proiect, nu vă ascund că nu îi voi da niciun sprijin la Bruxelles ca să fie aprobat. Faci coridorul IV tot, mai puţin Valea Oltului. Vă imaginaţi ce se întâmplă de la Sibiu la Vâlcea, pe o singură bandă? Se vor face nişte cozi inimaginabile pentru că trebuie să reduci la jumătate capacitatea de preluare a infrastructurii", a spus preşedintele, adăugând: "Sunt oameni care nu gândesc tare mult, au un nivel de iresponsabilitate extraordinară faţă de interesele naţionale în raport cu cele de partid. Cum Dumnezeu să nu îţi dai seama că îţi pierzi şi calitatea de ţară de tranzit fără Valea Oltului, nu mai vorbim de Mioveni, unde fiecare euro salvat în costul de transport e vital? Dacia Renault, la fiecare întâlnire, ridică această problemă a autostrăzii spre vest, să poată exporta la costuri mai mici".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Domnul Presedinte are dreptate referitor la autostrada Ramnicu Valcea Sibiu. In plus este si daunator pentru negocierile vizavi de concernul Oltchim, tinand cont de productia preponderent pentru export. Rafinaria Arpechim era si producator de bitumuri care ar putea foarte bine sa se incadreze in noul plan pentru infrastructura. Mi-ar fi placut o apreciere asupra interviului domnului Ponta referitor la aderarea la spatiului Euro de la euronews unde nu prea am inteles ceva. Domnia sa a folosit expresia care contine notiunea PROBLEMA referindu-se la Romania la fel ca si domnul Treichl, totusi ma gandeam ca sunt in barci diferite. "trebuie să fim puternici, competitivi pentru a aduce ceva, nu pentru a adăuga alte probleme."-Ponta; "Euro am Sonntag: Keine Probleme? Treichl: Doch, natürlich. Rumänien...." Daca unul din cititorii ziarului Bursa imi poate spune cand domnul Presedinte a spus ca Romania face probleme Uniunii ii spun lui Mos Nicolae sa nu-mi puna nicio ciucalata in botosei. O seara placuta si fiti cuminti sa vina Mosul cu sacul plin!

    Totusi cat timp va mai prezenta presa, in integralitatea ei, toate prostiile debitate de un zgaltait mintal? Pe bune, ar trebui sa ne maturizam si sa ignoram prezentarea complexelor tuturor nevrozatilor.

    P.S. Cucule, mi se pare mine sau ai facut pe tine de frica?  

    1. Tu esti Ponta, de te simti atat de ofensat? Sa stii ca Basescu are dreptate 100% in ce a spus

      draga Tizule,

      vino si tu cu un raspuns mai glumetz, astazi e Mos Nicolae :-) Nu vezi ca nea Copp s-a trezit buimacit din zori... 

      Cand am votat la alegeri cu PDL au zis prietenii ca sunt nebun, ca USL are 85 % din voturi si ca de ce nu merg cu turma ! UITE D-AIA !!!

      cum nu isi dau oamenii seama ce inseamna sa te arda buzunarul la transportul marfurilor ,cum se rasfringe la pretul en detail , la care se va adauga maririle negustorilor reale sau fictive. Sustineti , presedintele , e corect , are dreptate in tot ce spune

    fapte nu vorbe!

    Nu iporta ca face pe el de frica , ci ca pune un diagnostic lucid al jafului in haita care se face sub ochii nostri ; poate tratamentul e altul, dar diagnosticul e corect. Suntem furiosi , vedem rosu inaintea ochilor si , intr-adevar , nu ne maturizam astfel

    basescu nu vorbeste ca un presedinte.Daca este asa sa ia masuri conra lui Ponta.Probabil vorbeste ca o tzatza care stie ca spune minciuni

    Cele 10 Angajamente ale USL catre Romania sunt: Va spunem Adevarul! -adevarul nostru bineinteles.

    Muncim impreuna pentru a iesi din criza. - suntem deja la guvernare . 

    Nu promitem mai mult decat putem face! - adica nu vom face nici noi nimic.  

    Noi nu suntem ca ei!- noi suntem mai smecheri . 

    Vom avea o guvernare competenta, transparenta si cinstita. - nu v-ati convins ca e o gluma ? 

    Problema Romaniei – conducatorii de astazi si nu romanii! - vesnica problema conducatorii. 

    Romanii sunt solutia. - le mai punem un impozit . 

    Agenda noastra – problemele reale ale oamenilor. - vom incepe cu oamenii nostri . 

    Sustinem un nou model economic bazat pe initiativa privata si locuri de munca! totul la noi, luam de la stat si bagam gratis la privatii nostri. 

    Doar taind, nu iesim din criza! dam cu o mana si luam inapoi cu doua . 

    Avutia nationala – aparata, nu jefuita! - nu marim redeventele ! 

    Prioritatile USL: agricultura, energia, educatia, sanatatea si siguranta cetateanului! ar trebui invers dar ne-am impotmolit in agricultura pentru ca nu sunt autostrazi dar avem deja un ministru care le construieste pe hartie si are mai multe markere. 

    Romania – un partener respectat in Uniunea Europeana si in lume. - se vede deja !

     

    Din practica se vorbeste despre furt?Suparati ca nu mai pot fura?

    1. Pai daca are dovezi este OBLIGAT de lege sa le prezinte procuraturii, daca n-o face aste PARTAS si COMPLICE la jaful tarii. Dupa parerea mea e VINOVAT de asta dar o vom vedea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb