UPDATE Avicola Buzău preia Avicola Călăraşi cu salmonela cu tot

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 31 octombrie 2013

Avicola Buzău preia Avicola Călăraşi cu salmonela cu tot

Update 14:24 Daniel Constantin: "Deşi există şi excepţii, toate produsele din supermarketuri sunt sigure pentru comercializare"

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dorit să asigure, în cadrul târgului Indagra, că toate produsele din supermarketuri sunt sigure pentru comercializare.

Domnia sa a admis, însă, că pot exista şi excepţii, şi medicii veterinari trebuie să îşi facă datoria şi să le descopere.

"Toate produsele care sunt puse în comercializare sunt sigure. Există şi excepţii, pe care le identificăm cu ajutorul medicilor veterinari", a spus Constantin.

De asemenea, Constantin speră ca scandalul puilor să nu pună o "umbră negativă" asupra activităţii medicilor veterinari.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, la rândul său, că peste 13 tone de carne de pasăre sunt suspectate că ar fi infestate cu salmonella.

---

Update 13:33 Iustin Paraschiv: "Mă aflu în România şi îmi desfăşor activitatea în mod normal"

Omul de afaceri Iustin Paraschiv a infirmat informaţiile conform cărora ar fi plecat din ţară, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

Potrivit documentului, domnia sa a declarat: "În urma informaţiilor apărute în presă cum că aş fi plecat din ţară ţin să precizez că mă aflu în România şi îmi desfăşor activitatea în mod normal. Asistăm în prezent la o campanie de denigrare pe care încă nu o înţeleg. Informaţiile apărute în ultimele 24 de ore referitoare la plecarea mea în Bolivia sunt total false. Operaţiunea demarată de autorităţi pentru curăţarea pieţei este benefică. Toată această campanie de stopare a evaziunii nu poate decât să mă bucure, deoarece tocmai eu am militat în ultimul an, prin poziţii publice, împotriva evaziunii fiscale. În această fază nu pot decât să mă pun la dispoziţia organelor de control pentru a clarifica lucrurile. După ce voi discuta cu organele statului vom reveni cu o poziţie oficială asupra acestui subiect".

---

Aproximativ 7.352 de kilograme de carne au fost retrase de la comercializare din magazinele Selgros din Bucureşti

Avicola Călăraşi, compania producătoare de carne de pui care ar urma să fie preluată de Avicola Buzău, este suspectă că ar fi comercializat carne infectată cu salmonela. Autorităţile sanitar-veterinare nu au, până acum, informaţii potrivit cărora carnea de pasăre livrată de Avicola Călăraşi ar fi fost contaminată cu salmonela, iar inspectorii sanitar-veterinari fac verificări pentru a vedea dacă se confirmă sau nu informaţia potrivit căreia carnea infestată ar fi ajuns în comerţ, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit surselor noastre, sunt şanse minime ca Avicola Călăraşi să fi comercializat carne infectată cu salmonela. Sursele noastre au detaliat: "Doar doi patogeni de tip salmonela pot afecta sănătatea umană, iar până acum cercetările ANSVSA nu au descoperit astfel de patogeni în cazul Avicola Călăraşi. De altfel, dacă oamenii ar fi cumpărat astfel de carne, ar fi manifestat deja simptome".

Suspiciunile au fost declanşate de decizia retailerului Selgros de a retrage din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călăraşi, din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare, potrivit unui comunicat al companiei. În data de 11 septembrie 2013, magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi.

Vladimir Mănăstireanu a precizat că o cantitate de aproximativ 7.352 de kilograme de carne a fost retrasă de la comercializare din magazinele Selgros din Bucureşti. Potrivit şefului ANSVSA, Selgros nu a informat Autoritatea Sanitară Veterinară despre carnea de pasăre retrasă de la comercializare.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, a declarat, că, din punctul său de vedere, firmei care a livrat carne de pasăre către Selgros ar trebui să i se ridice în totalitate dreptul de a mai activa pe piaţa alimentară.

"Cred că există o problemă pentru că, altfel, Selgros nu retrăgea o asemenea cantitate de carne. Vorbim despre aproximativ 7.000 de kilograme în Bucureşti şi în jur de 6.000 de kilograme la Braşov. Mă miră foarte tare de ce un hypermarket de valoarea şi mărimea Selgros-ului nu a anunţat Autoritatea Veterinară", a explicat domnia sa.

Abatorul de la Avicola Călăraşi nu mai lucrează de o săptămână, fiind în procedură de lichidare, la fel şi ferma de păsări, potrivit şefului ANSVSA. Ziarul BURSA a scris recent, în exclusivitate, despre preluarea Avicola Călăraşi de către Avicola Buzău. Cu această ocazie au fost menţionate problemele pe care producătorul de carne de pui din Călăraşi le avea din punct de vedere financiar. Avicola Călăraşi, al cărei acţionar majoritar este compania Nutricom SA Olteniţa (aproximativ 97%), a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 9 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a companiei, deţinută de libanezul Daher Hanna, a fost de aproximativ 103 milioane de lei anul trecut. De altfel, anul 2009 a fost ultimul an în care compania a realizat profit, ultimii trei ani fiscali fiind încheiaţi în pierdere. Mai mult, se pare că pe terenul fostelor fabrici din Călăraşi proprietarii intenţionau să îşi construiască diverse imobile.

70 milioane de euro - paguba din dosarul evaziunii fiscale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis ieri arestarea omului de afaceri Moubarak Mahmoud Sleiman, identificat de anchetatori drept liderul grupării, în dosarul de evaziune fiscală care a ajuns acum la circa 70 de milioane de euro. De asemenea, magistraţii au dispus arestarea angajatului ANAF Antonio Burlacu, precum şi a lui Masri Mohamed Mahmoud, Răzvan Adrian Lungu, Abdul Mousim al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Florin Dănilă, Sorin Cristian Ştefan şi El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed. Funcţionarul ANAF, Traian Ilie, a fost eliberat fără alte măsuri. În acelaşi dosar, din domeniul cărnii, ICCJ a decis, marţi seară, arestarea procurorului de la Parchetul Instanţei Supreme Angela Nicolae şi a fiului acesteia, Daniel. Deciziile ICCJ nu sunt definitive, ci pot fi atacate cu recurs tot la instanţa supremă. În acest dosar, procurorii au mai cerut arestarea a 29 de persoane care au fost reţinute şi au început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

DNA a cerut arestarea preventivă şi pentru lotul de evazionişti format din liderul El Khoury Elias (patronul Avicola Mihăileşti, prietenul senatorului PSD Nicolae Bădălău), Andrei Viorel Mardare, Husein Zayed, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Rami Ghaziri (patronul fostului Avicola Crevedia), Hamid Omar, Kouli Mouhamad, Ali Chraif, Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel (fratele lui Elias, prietenul senatorului PSD), Adrian Sărăcuţu, Emil Orlando Daher.

Instanţa supremă a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de 12 inculpaţi: Sora Camelia, Neagu Georgeta, Gherbezan Petra, Ali A Ali, Atef El Said, Abd El Aziz El Keleni, Daher Orlando Emil, Mohamed Kouli, Omar Hamid, Chraif Ali, Mardare Andrei Viorel, Yazed Hussein şi Ţigănilă Mihail Răzvan. Potrivit DNA, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la percheziţiile domiciliare efectuate în cele 160 locaţii au fost ridicate bunuri, bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.

Sechestru pe activele Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăreşti

Procurorii DNA susţin că Ghaziri Rami, în calitate de administrator şi director general al Avicola Crevedia, respectiv administrator al Avicola Tărtăreşti, a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit, membre ale holdingului AGROLI. În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de aproape 90 de milioane de lei, potrivit DNA. Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra activelor Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăreşti, asupra conturilor bancare şi părţilor sociale deţinute de Ghaziri Rami la AGROLI GROUP Crevedia, valoarea bunurilor sechestrate acoperind în totalitate prejudiciul cauzat.

Omul de afaceri Iustin Paraschiv, liderul Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, suspect în acest caz

În dosarul evaziunii fiscale de circa 70 milioane de euro, instanţa a disjuns ieri judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, şi a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru vineri, potrivit Mediafax.

Surse spun că Justin Ovidiu Paraschiv nu este nimeni altul decât liderul Asociaţiei Cresătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), cunoscut drept Iustin Paraschiv. Conform surselor noastre, numele său nu este menţionat în comunicările oficiale ale DNA , deoarece se numără printre suspecţii nenominalizaţi, cercetaţi în stare de libertate.

Prahoveanul Iustin Paraschiv controlează un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 120 de milioane de euro. Primul milion de euro profit l-a făcut la numai 23 de ani. Grupul de firme Carmistin aparţine familiei Paraschiv şi activează în domeniul agro-zootehnic, trading şi retail. Grupul de firme al familiei Paraschiv numără peste 2000 de angajaţi şi este format din companii lideri de piaţă de segmentele unde activează, precum: Carmistin, Avicarvil, Ladrisi Grup, Pajo Holding etc.

Chiar în această vară, Iustin Paraschiv declara în cadrul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii: "Lupta împotriva evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar este principalul scop al asociaţiei. Prin membrii pe care îi avem în ACEBOP, vom informa corect organele statului despre acest flagel şi vom şi spune cum se întâmplă fenomenul. Că se modifică de la o lună la alta".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb