UPDATE / BARRY EICHENGREEN, ECONOMIST: Ieşirea Greciei din zona euro ar avea consecinţe mai grave decât falimentul "Lehman Brothers"

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 5 ianuarie 2015

Ieşirea Greciei din zona euro ar avea consecinţe mai grave decât falimentul "Lehman Brothers"

Actualizare 20:15 Bursa din Atena a închis în scădere cu aproape 6%

Indicii bursieri ai Athex au închis în scădere şedinţa de astăzi, cu aproximativ 6%.

Astfel, indicele compozit GD a închis în scădere cu 5,63%, până la 789,2 puncte, FTSE (indicele celor mai importante 25 de companii din punct de vedere al capitalizării) cobora cu 5,7%, către 252,7 puncte iar FTSEA, indicele general al tuturor companiilor listate la bursa ateniană, se diminua cu 5,67%, spre 607,8 puncte.

-----------

Actualizare 14:50 Comisia Europeană: Apartenenţa Greciei la zona euro este "irevocabilă"

Apartenenţa unei ţări la zona euro este irevocabilă, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări privind eventuala renunţare de către Grecia la moneda unică europeană, transmite AFP.

"Apartenenţa la euro este irevocabilă", a spus Annika Breidthardt în cursul conferinţei de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de "articolul 140, paragraful 3" al Tratatului de la Lisabona.

---------

Actualizare 14:40 Principalele şapte bănci de pe Bursa din Atena sunt în scădere

Acţiunile celor şapte bănci greceşti importante listate la bursa din Atena erau, în jurul orei 14:28, în scădere, în şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Astfel, titlurile Eurobank Ergasias (EUROB) scad cu 7,45%, spre 0,174 dolari/acţiune.

Acţiunile National Bank of Greece (ETE) coboară cu 6,76%, către nivelul unitar de 1,38 dolari.

Titlurile Piraeus Bank (simbol: TPEIR) scad cu 5,86%, la 0,899 dolari/unitate.

Alpha Bank (simbol: ALPHA) se depreciază cu 5,7%, până la 0,447 dolari/unitate.

Acţiunile Attica Bank (TATT) se depreciază cu 2,17%, spre valoarea unitară de 0,045 dolari.

Titlurile Bank of Cyprus (BOC) scad cu 1,85%, până la 0,212 dolari/unitate, iar cele ale Bank of Greece (TELL) se depreciază cu 0,11%, la 9,02 dolari/titlu.

-----------

Actualizare 14:17 Bursa ateniană îşi continuă scăderea

Indicii bursieri ai Athex erau, în jurul orei 14:10, în continuă scădere, în şedinţa de astăzi.

Astfel, indicele compozit GD scădea cu 4,22%, până la 800,98 puncte, FTSE (indicele celor mai importante 25 de companii din punct de vedere al capitalizării) cobora cu 4,48%, către 255,97 puncte, iar FTSEA, indicele general al tuturor companiilor listate la bursa ateniană, se diminua cu 4,43%, spre 615,75 puncte.

-------------

Actualizare 12:32 Cinci dintre principalele şapte bănci greceşti, în scădere pe bursa din Atena

Acţiunile a 5 dintre principalele 7 bănci greceşti erau, în jurul orei 12:15, în scădere pe bursa din Atena.

Cu cel mai pronunţat declin se confrunta Alpha Bank (6,54%, până la 0,443 dolari/unitate), urmată de Eurobank Ergasias (5,32%, la 0,178 dolari/acţiune).

Acţiunile Piraeus Bank şi National Bank of Greece înregistrau deprecieri procentuale apropiate, de 4,08%, spre 0,916 dolari/titlu, respectiv de 4,05%, către 1,42 dolari/unitate.

Titlurile Bank of Cyprus coborau cu 1,85%, până la 0,212 dolari/unitate, în timp ce acţiunile Attica Bank rămâneau constante (0,046 dolari/unitate).

Bank of Greece este singurul dintre cei şapte emitenţi în creştere pe bursa din Atena, cu 1,44%, la 9,16 dolari/acţiune.

---

Actualizare 12:26 Bursa din Atena îşi accentuează declinul

Indicii bursieri ai Athex erau, în jurul orei 12, pe o pantă descendentă mai pronunţată faţă de declinurile din deschiderea şedinţei de astăzi.

Astfel, GD scădea cu 3,48%, până la 807,13 puncte, FTSE cobora cu 3,76%, către 257,89 puncte, iar FTSEA se diminua cu 3,68%, spre 620,63 puncte.

---

Actualizare 10:50 Acţiunile a trei mari bănci greceşti deschid în scădere pe bursa din Atena

Acţiunile a trei dintre cele şapte bănci greceşti importante listate la bursa din Atena au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Astfel, titlurile Alpha Bank (simbol: ALPHA) se depreciază cu 1,05%, până la 0,469 dolari/unitate, în timp ce acţiunile National Bank of Greece (ETE) coboară cu 0,68%, către nivelul unitar de 1,47 dolari. La rândul lor, titlurile Eurobank Ergasias (EUROB) scad cu 1,6%, spre 0,185 dolari/acţiune.

Pe de altă parte, acţiunile Bank of Cyprus (BOC) cresc cu 0,93%, până la 0,218 dolari/unitate, iar cele ale Bank of Greece (TELL) sporesc cu 4,1%, la 9,4 dolari/titlu. Totodată, Attica Bank (TATT) se bucură de un avans de 2,17%, spre valoarea unitară de 0,047 dolari.

Titlurile Piraeus Bank (simbol: TPEIR) sunt singurele care stagnează în deschiderea Athex, la 0,955 dolari/unitate.

---

Actualizare 10:31 Bursa din Atena deschide în scădere

Bursa din Atena (Athex) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Astfel, indicele compozit GD coboară cu 0,14%, până la valoarea de 835,08 puncte.

De asemenea, FTSE/Athex Large Cap (indicele celor mai importante 25 de companii din punct de vedere al capitalizării) scade cu 0,31%, către 267,15 puncte.

Totodată, FTSE/Athex Market Index (FTSEA), indicele general al tuturor companiilor listate la bursa ateniană, se depreciază cu 0,29%, spre 642,43 puncte.

---

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea avea consecinţe devastatoare, mai grave chiar decât cele cauzate de colapsul băncii americane "Lehman Brothers", în 2008, avertizează economistul american Barry Eichengreen, referindu-se la turbulenţele care s-ar produce pe pieţele financiare.

În opinia sa, o eventuală decizie a Greciei de ieşire din zona euro va duce, probabil, la retragerea banilor din băncile elene şi la prăbuşirea bursei, iar în final autorităţile ar urma să introducă controale severe ale capitalurilor. De asemenea, spune Barry Eichengreen, efectele s-ar extinde asupra altor ţări, întrucât investitorii vor specula cu privire la următorul stat care ar putea părăsi zona euro.

Dar, Eichengreen este de părere că politicienii europeni vor reuşi să ajungă la un compromis, astfel încât Grecia să rămână în zona euro.

"Chiar dacă păstrarea zonei euro va fi costisitoare şi dificilă pentru politicieni, destrămarea ei ar fi şi mai costisitoare, şi mai dificilă", a spus Eichengreen.

La rândul său, Kenneth Rogoff, fost economist al Fondului Internaţional Monetar (FMI), a declarat că zona euro este "un dezastru economic, dar asta nu înseamnă că va fi uşor de destrămat".

Parlamentul grec a confirmat organizarea, la data de 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate. Conform sondajelor de opinie, stânga radicală SYRIZA este favorită în opţiunile alegătorilor.

Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii săi internaţionali (UE, BCE şi FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. Acesta vrea, totodată, să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice a Greciei.

Cancelarul german Angela Merkel este gata să lase Grecia să iasă din zona euro, în cazul în care stânga radicală va renunţa la politica de austeritate bugetară din ţară, potrivit revistei Der Spiegel, care citează surse anonime.

"Guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro, dacă şeful opoziţiei, Alexis Tsipras, va conduce guvernul după alegeri, va abandona linia de austeritate bugetară şi nu va rambursa datoriile ţării", scrie site-ul săptămânalului. Sursele mai spun că Angela Merkel şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble şi-au schimbat părerea, iar acum considera "suportabilă" o ieşire a ţării din uniunea monetară. Potrivit surselor, riscul de contagiune către alte ţări este limitat, întrucât Portugalia şi Irlanda sunt considerate reabilitate.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin a declarat, ieri, că Germania este încrezătoare că Grecia îşi va respecta angajamentele luate în cadrul planului de salvare. "Grecia şi-a respectat angajamentele în trecut. Guvernul presupune astfel că Grecia va continua să îşi respecte angajamentele contractuale faţă de creditori", a declarat Georg Streiter, răspunzând astfel celor publicate sâmbătă de Der Spiegel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe de o parte e bine pentru nemti ca nu mai baga bani in greci. Scapa de o problema. Pe de alta parte Grecia s-ar afunda mai rau si s-ar crea si precedentul. Ca revin la drahma asta e, n-o sa moara nimeni, or sa-si revina cu costurile de rigoare. Si o sa fie rau si pentru creditori. Dar ce te faci cu aia mari, FR, IT care sunt too big to exit?

    1. Daca te-ai chema Spiegelsi ai spine ca a dat lupu iama in oi atunci valoarea mioarelor ar FI dubla, daca semnezi insa cu Ghita doar lupu ar sti ca l-ai vorbit de rau:-)

    Pe langa faptul ca s-a speculat ca bancile germane ar fi scapat de bondurile grecesti, eu cred ca nemtilor le convin cateva luni de turbulente. Pe un calendar din 2012 al datoriei publice germane, anul 2014 continea peste 200 de mld de $ de refinantat. Randamentele la 2 ani ajunsesera negative in august si asa au ramas. In dec chiar si randamentele la 5 ani au fost pentru prima data in istorie negative. Germania profita din plin de o criza de cancan pe tema Greciei. In 2015 va mai avea de refinantat inca vreo 200 de mld de $. Si o va face cu costuri negative.

    Grecia face un pas important pentru a putea iesi la liman - are nevoie de flexibilitate maxima pentru a pune in miscare economia, mai ales turismul. Lituania e micuta si cu putini locuitori, poate deveni un Luxemburg sau Elvetie in Est. Daca in Romania se va trece acum sau in curind la Euro, vom avea sanse F MARI sa ajungem ca Grecia daca nu mai rau, nicidecum ca o tara nordica. Romania trebuie sa se recladeasca (de ar fi si cine sa o faca!) bazata pe moneda proprie cu care sa jongleze dupa cum are necesarul, si nu dupa cum "cosmetizeaza" graficele monedei Euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb