UPDATE Cazul "Harinvest" - vina este pasată de la unul la altul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2013

Cazul "Harinvest" - vina este pasată de la unul la altul
  • document ataşat Comunicat Harinvest şi Comunicat SSIF Broker
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 15:53 Un angajat al BCR, concediat în cazul Harinvest

    BCR şi-a concediat un angajat, după ce a constatat că a încălcat procedurile interne, în cazul "Harinvest", potrivit reprezentanţilor băncii.

    Aceştia au transmis, astăzi: "Banca a informat autorităţile şi a efectuat cu celeritate cercetări interne, luând măsuri pentru orice abateri de la procedurile sale şi ale grupului, menţinând un standard de operare strict. Un angajat, care a încălcat aceste proceduri a fost sancţionat prin concediere. Banca a cooperat şi va coopera în continuare cu autorităţile în ancheta cazului".

    ---

    Şefii Harinvest dau vina pe o angajată pentru păgubirea clienţilor şi spun că "frauda nu se putea face fără largul concurs al BCR şi SSIF Broker"

    SSIF Broker: "Reprezentanţii legali ai unui intermediar autorizat nu se pot deroba de răspunderea privind prejudiciile produse propriilor clienţi"

    BCR: "Deficienţele de management al riscului ori deficienţele de control intern anti-fraudă înregistrate la nivelul altor intermediari - direct şi exclusiv responsabilitatea lor"

    ASF: Două variante de despăgubire

    Ludwik Sobolewski, BVB: "Numărul mare de intermediari slabi - problemă structurală a pieţei locale de capital"

    Problemele de la "Harinvest", acuzat că a vândut neautorizat acţiunile clienţilor, au fost ignorate, luni de zile, de instituţiile pieţei de capital, aşa că nici nu e de mirare că, într-un final, "buba" s-a spart, iar piaţa de capital se confruntă cu un nou caz "Sima", de data aceasta chiar în ograda Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a Bursei de Valori Bucureşti, şi nu în vreun off-shore îndepărtat.

    Abia după ce investitorii au început să îşi urle suferinţa, cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei au reacţionat, însă timid şi fără să ofere soluţii concrete.

    Acţionarii şi administratorii "Harinvest" se derobează de responsabilitate, ASF pasează problema la organele de cercetare penală, iar directorul general al BVB spune că avem prea mulţi brokeri slabi în piaţă.

    În acest timp, investitorii păgubiţi fug cât îi ţin picioarele de piaţa de capital şi sunt pregătiţi să se lupte cu orice mijloace să îşi recupereze prejudiciile.

    Alţi brokeri din piaţă sunt afectaţi de injuriile aduse de investitori.

    Ei spun că nu trebuie generalizate cazurile de fraudă la nivelul întregii comunităţi, ci că sunt evenimente izolate, iar vinovaţii ar trebui să plătească pentru faptele lor.

    "Harinvest" Râmnicu Vâlcea a fost suspendat pentru trei luni din piaţă, după ce nu a avut bani la decontarea unor tranzacţii, iar Fondul de Garantare al Depozitarului Central a trebuit să intervină cu 500.000 de euro.

    Ulterior, clienţii intermediarului au reclamat că au rămas fără bani şi fără acţiuni în conturi, în prezent cazul fiind anchetat de organele de cercetare penală.

    Până acum, ASF a primit mai multe sesizări în numele a 30 de clienţi, care reclamă un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei (bani şi acţiuni deţinute), potrivit reprezentanţilor autorităţii.

    Reprezentanţii "Harinvest" susţin că nu cunoşteau situaţia, deşi cunoscători ai pieţei de capital spun că acest lucru era imposibil

    Reprezentanţii "Harinvest" ne-au transmis printr-un comunicat: "Începând cu articolul apărut în ziarul Bursa în data de 21 noiembrie (n.r.. "SSIF Harinvest, forţat să vândă"), în plus faţă de controlul ASF (n.r. din luna noiembrie de la sediul societăţii), s-au început investigaţii interne, desfăşurate de administratori şi acţionari, pentru a descoperi modul prin care s-au produs pagubele în cadrul SSIF Harinvest SA".

    Aceştia susţin că "BCR SA (parte a grupului Erste Bank) şi SSIF Broker Cluj SA împreună cu agentul de bursă angajat al Harinvest - Voinea Maria, creionează un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare". Aceştia explică: "Sistemul are la bază suprautilizarea tranzacţiilor de tip Sell-Out (n.r. vânzări forţate), tranzacţii de tip excepţional, care implică decontări într-un tip mai scurt decât standardul T+3 (ex: T, T+1). Deşi sunt tranzacţii excepţionale, volumul acestora din totalul tranzacţiilor desfăşurate de Harinvest sare de pragul de 29% încă din septembrie 2012 şi ajunge în urma majorărilor lunare la peste 70% în ultimele patru luni, cu un vârf de 85% din volumul total de produse structurate tranzacţionat de societate în august 2013".

    Reprezentanţii Harinvest susţin că aceste sell-out-uri ar fi trebuit să ridice suspiciuni la ASF şi spun că administratorii nu au acces la volumul tranzacţionat pe piaţa sell-out. Aceştia mai afirmă: "În vederea tăinuirii acestei rostogoliri extrem de profitabilă pentru BCR şi SSIF Broker Cluj, angajata Harinvest, Maria Voinea, ascunde în cadrul raportărilor o serie de câteva conturi fantomă prin intermediul cărora desfăşura tranzacţiile. (...)

    Sistemul de rostogolire funcţiona atât timp cât existau suficiente sume de bani astfel încât, în ciuda pierderilor imense înregistrate zilnic, să se poată respecta angajamentele de vânzare la preţuri în scădere din partea Harinvest şi reachiziţionare la preţuri mai mari de la cele două contrapărţi numite, BCR şi SSIF BROKER CLUJ".

    Potrivit comunicatului "Harinvest", societatea a înregistrat o pierdere de 2,8 milioane de lei în tranzacţiile cu SSIF Broker şi de 11,37 milioane de lei, cu BCR.

    "Harinvest" mai arată că brokerul Maria Voinea ar fi trecut la vânzări din portofoliile clienţilor pentru a acoperi pierderile.

    Specialişti ai pieţei de capital spun că este practic imposibil ca administratorii firmei să nu ştie situaţia. "Mai ales într-o firmă mică, când este o situaţie de default, ştie toată lumea", potrivit unui broker. Acesta ne-a mai spus că, având în vedere că lucrurile se petreceau de peste un an de zile, acţionarii şi administratorii nu pot spune că nu cunoşteau situaţia, având în vedere că între timp au avut şi Adunări generale, precum şi obligaţia să supravegheze conducerea executivă în permanenţă.

    Unii brokeri spun că "Harinvest" ar trebui să spună "Mulţumesc" că SSIF Broker şi BCR l-au ajutat, fiindu-le contraparte la sell-outuri.

    Desigur, SSIF Broker şi BCR aveau şi ele un interes - să nu existe probleme pe produse structurate pe care le emiteau.

    SSIF Broker spune că a fost un cumpărător de bună credinţă, care a răspuns unei solicitări iniţiate de Harinvest

    Reprezentanţii SSIF Broker resping în clar toate acuzaţiile aduse de "Harinvest".

    "Întreaga activitate a SSIF Broker se desfăşoară conform regulamentelor şi legislaţiei în vigoare, neexistând excepţii de la această practică", au transmis Grigore Chiş, directorul general SSIF Broker, şi Mihai Buliga, preşedintele companiei, într-un comunicat.

    Aceştia precizează: "În privinţa produselor structurate tranzacţionate de Harinvest, care au făcut obiectul unor operaţiuni de sell out, SSIF Broker a fost un cumpărător de bună credinţă, care a răspuns unei solicitări iniţiate de Harinvest. Operaţiunile de sell-out au fost efectuate conform prevederilor în vigoare, transmiţându-se către Bursa de Valori Bucureşti formularul special prevăzut de art. 179 al. 3 din codul Bursei de Valori Bucureşti. Conform acestui formular, operaţiunile sunt aprobate de către Bursa de Valori Bucureşti pe baza confirmării primite de la Depozitarul Central, prin semnăturile olografe ale reprezentanţilor autorizaţi ai celor două instituţii, precum şi a reprezentanţilor autorizaţi ai participanţilor la sistemul bursier, care iniţiază acest tip de operaţiune.

    Considerăm că reprezentanţii legali ai unui intermediar autorizat nu se pot deroba de răspunderea privind prejudiciile produse propriilor clienţi".

    Reprezentanţii SSIF Broker adaugă că situaţia creată în jurul Harinvest este regretabilă şi cu impact negativ asupra pieţei de produse structurate.

    "Avem încredere că autorităţile abilitate vor face toate demersurile necesare soluţionării cu promptitudine a acestei situaţii şi, îndeosebi în vederea reparării prejudiciilor cauzate clienţilor de bună-credinţă ai Harinvest", se mai precizează în comunicatul SSIF Broker.

    Reprezentanţii BCR ne-au transmis şi ei o poziţie referitoare la acuzaţiile aduse de "Harinvest": "BCR, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de Erste Group, este obligat, conform reglementărilor în vigoare, să ofere preţuri de vânzare/cumpărare pentru produsele structurate listate pe sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti. Deficienţele de management al riscului ori deficienţele de control intern anti-fraudă înregistrate la nivelul altor intermediari din piaţă sunt direct şi exclusiv responsabilitatea intermediarilor respectivi.

    Reprezentanţii "Harinvest" plusează, însă, şi spun că "frauda nu se putea face fără largul concurs al BCR şi Broker Cluj care au acţionat ca şi contraparte" şi nici fără "o neglijenţă a Departamentului de Supraveghere din cadrul ASF şi BVB".

    Depozitarul Central: "Aplicarea procedurilor de management al riscului s-a realizat cu respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central"

    Reprezentanţii Depozitarului Central ne-au transmis că aplicarea procedurilor de management al riscului s-a realizat cu respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central, în cazul "Harinvest".

    Aceştia ne-au declarat: "Mecanismele de management al riscului sunt structurate pe mai multe tipuri de operaţiuni. Operaţiunile sell-out pot fi speciale şi sunt iniţiate de către participant pentru acoperirea poziţiilor debitoare de fonduri, respectiv operaţiuni sell-out impuse, caz în care sunt iniţiate de către Depozitarul Central. În acest caz, au fost desfăşurate doar operaţiuni din prima categorie.

    Aplicarea procedurilor de management al riscului s-a realizat cu respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central.

    Conform reglementărilor ASF, pentru ambele tipuri de operaţiuni menţionate anterior este necesar acordul clienţilor.

    Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti comunică şi cooperează constant cu instituţiile şi autorităţile pieţei de capital, în spiritul şi litera legilor şi regulamentelor în vigoare".

    În prezent, activitatea SSIF Harinvest este suspendată pentru o perioadă de 90 de zile, în urma controlului desfăşurat de ASF la societate în perioada 15-27 noiembrie 2013, potrivit ASF.

    Investigaţia nu este finalizată şi elemente noi sunt aduse inclusiv în urma sesizărilor de la clienţii Harinvest.

    ASF mai precizează: "Operaţiunile de sell-out (vânzare forţată) sunt gestionate de Depozitarul Central. Ele apar în momentul în care există obligaţii de plată scadente care nu au fost acoperite până la momentul scadenţei. Aspectele care ţin de relaţia client-intermediar sunt investigate de către ASF iar aspectele care ţin de eventuale fapte penale sunt investigate de organele de cercetare penală care au fost sesizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară".

    Solicitată să spună dacă BVB sau Depozitarul au vreo vină în frauda de la Harinvest, ASF ne-a transmis: "Responsabilităţile punctuale fac obiectul investigaţiilor ASF. La finalizarea lor şi în momentul luării unor decizii suplimentare Autoritatea de Supraveghere Financiară va comunica şi va motiva fiecare decizie".

    Potrivit Autorităţii, în cazul în care, după finalizarea investigaţiilor va fi constatată incapacitatea societăţii de a îşi respecta obligaţiile asumate faţă de clienţi (sume sau acţiuni) sunt 2 variante de despăgubire sau un mix între cele două: fondul de compensare a investitorilor (în limita a 20.000 de euro pe investitor), dacă este cazul, sau recuperarea în justiţie a sumelor.

    Potrivit unor surse din piaţă, ASF a primit din partea Harinvest raportări false.

    Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

    Ludwik Sobolewski, BVB: "Numărul mare de intermediari slabi - problemă structurală a pieţei locale de capital"

    Una dintre problemele structurale ale pieţei noastre de capital este că avem un număr prea maare de societăţi de intermediere slabe, din punct de vedere financiar, potrivit directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski. O altă provocare pe care domnia sa a identificat-o constă în eliminarea abuzurilor pe care brokerii le realizează.

    "Nu toţi cei care doresc să devină brokeri pe piaţa de capital ar trebui să găsească o uşă deschisă, pentru a face acest lucru. Când lucrezi cu banii clienţilor, trebuie să ai un cod de conduită, iar dacă încalci acest cod, să fii eliminat din piaţă. Intermediarii sunt cei care fac legătura între emitenţi şi instituţiile pieţei de capital, pe de o parte, şi investitori, pe de altă parte, şi de aceea condul de conduită este important", a declarat directorul general al BVB.

    Anul acesta a fost unul bun, dar nu grozav, pentru piaţa de capital, în opinia lui Ludwik Sobolewski, din cauză că, deşi au avut loc mai multe listări, continuă să există o serie de probleme structurale. Pe unele dintre acestea, domnia sa speră să înceapă să le rezolve încă de la începutul anului viitor, directorul general al BVB exprimându-şi convingerea că 2014 poate să fie un an grozav. "Am fost întrebat dacă 2013 a fost un extraordinar. După părerea mea, un an grozav va fi cel în care am trece la statutul de piaţă emergentă, de la cel de piaţă de frontieră, din prezent", a mai afirmat Ludwik Sobolewski. (Alexandru Sârbu)

    ASF: "Situaţiile transmise de Harinvest către ASF ar fi putut oferi o imagine distorsionată faţă de realitate, în condiţiile în care ar fi false"

    ASF ne-a transmis că are în vedere, în cadrul investigaţiilor, comunicatul SSIF "Broker".

    Reprezentanţii Autorităţii ne-au declarat: "Rapoartele interne ale Consiliului de Administraţie al Harinvest sunt avute în vedere de către Autoritatea de Supraveghere Financiară imediat ce sunt aduse la cunoştinţa Autoritatii de Supraveghere Financiara, atâta timp cât nu rămân la stadiul de raport intern. În condiţiile în care Consiliul de Administraţie al Harinvest ar fi adus la cunoştinţa ASF în septembrie 2012 aspectele la care face referire, cu siguranţă ele s-ar fi adăugat elementelor de supraveghere avute în vedere de către ASF. Raportul la care faceţi referire, este în analiza ASF.

    Autoritatea de Supraveghere Financiară a supravegheat Harinvest inclusiv în urma raportărilor curente realizate de către societatea Harinvest. Din situaţiile financiare raportate de către societate şi urmărite de către supravegherea ASF în prima parte a anului 2013, a reieşit că societatea nu are clienţi debitori. Situaţiile transmise ASF ar fi putut oferi o imagine distorsionată faţă de realitate, în condiţiile în care ar fi false. În orice situaţie, falsul în declaraţii sau în raportări face obiectul investigaţiilor organelor de cercetare penală.

    Tranzacţiile de tip sell-out şi frecvenţa lor pot oferi indicii legate de calitatea managementului riscului, nu neapărat de existenţa a unor fraude".

    Opinia Cititorului ( 73 )

    1. dna voinea trebuia sa lase gaurile pe seama contrapartii, daca avea sange in...nu a celor 30 si ceva de clienti...si a fci...care mai baga structurate?ca principala contraparte s-a dus...fp se duce si el...

      1. Produsele structurate sunt instrumente investiţionale cu grad ridicat de risc. Harinvest a intermediat în ultimii doi ani tranzacţii cu produse structurate de 475 mil. lei (106 mil. euro). Daca ar fi pierdut 3.7 mil euro, ar insemna un 3,6% fara sa tinem cont de profiturile retrase din conturi pana acum. E adevarat ca nu a avut sange.....

        complet gresit.

        Harinvest a pierdut tot ce a avut in cas, in actiuni, in orice mai vrei tu, plus banii clientilor, plus actinile clientilor. Kestia cu 3.7% nu se aplica la rulaj.  

      profit de 15 mil????not bad...

      In 2 dec pagubitii au sesizat organele de cecetare penala !

      In 4 dec au sesizat ASF-ul de fraudarea in forma continuata si de lipsa de cash si portofolii !!! 

      Din 4 si pana azi ce a facut ASF-ul? 

      Sa publice procesul verbal de control tematic efectuat in noiembrie la Harinvest! 

      Detinerile au disparut din conturi in 15 noiembrie ! 

      In dimineata acestei zile ASF-ul a fost prezent la usa Harinvest-ului inaintea salariatilor ! 

      Pentru plangerile repetate al pagubitilor ASF nu s-a deplasat inca la Ramnicu Valcea !!! 

      Lista completa a clientilor sa fie publicata de cine e neutru si onest ! !

      Avem dreptul sa fim informati ? 

      1. ASF/CNVM dormi linistita, investitorii vegheaza pentru tine.

        Titlul este un proverb, bineinteles. Citeam si eu articolul si comentariile. Ma supara afirmatiile generaliste din articol pentru ca nu sunt adevarate. Cum adica "În acest timp, investitorii păgubiţi fug cât îi ţin picioarele de piaţa de capital şi sunt pregătiţi să se lupte cu orice mijloace să îşi recupereze prejudiciile."? Pai tocmai s-a incheiat o perioada foarte fasta pentru piata de capital, cand toate ziarele si analistii au afirmat contrariul. De ce imediat cand se maresc volumele pe piata de capital si cand apar sau reapar investitori, imediat se vine si cu afirmatii care nu fac decat sa sperie si sa creeze haos? De asemenea, observ ca se discuta de operatiuni permise pe piata, unde intermediarii au anumite obligatii, care au fost asumate. Cum adica, sa nu fi fost asumate? Deasemenea, ce tot ce discuta ca actionarii nu stiau? Pai ei sunt din piata de capital si lucrau indirect la Harinvest. Si apoi, nu ei au numit pe cei care desfasurau activitatea in Harinvest? Se stie ca principalii clienti ai unui SSIF sunt actionarii acestuia, mai ales daca sunt si cunoscuti pietii. Pe de alta parte, ce s-a rostogolit? Un debit? Pai debitul ar fi trebuit intai sa apara, nu? Chiar nu va dati seama ca toti cei importanti in SSIF stiau de asta? Inclusiv dir.economic=contabilul sef? Inclusiv persoana aia, controlul intern parca? Oricum, important este ca ASF a reactionat totusi rapid, parca in cateva zile, sesizand organele penale, nu? Nu vad cum altcumva ar fi putut reactiona decat pe baza reclamatiilor clientilor, mai ales atunci cand primeste situatii financiare care nu arata problemele respective. Dar apropo, societatea era din Ramnicu Valcea? Pai acolo e o mustarie de hackeri si de escroci si hoti inteligenti. Am auzit ca tot acolo sunt stransi si multi agenti de informatii romani si in special straini, de pe la Interpol, CIA si FBI.

        Toate ca toate, felicitari pentru cine a continuat speta aceasta in ziar, ca articol - Adina Ardeleanu. Este o modalitate foarte buna de educare si dezbatere. Va rog sa aveti mai mare grija cu concluziile si cu titlurile articolelor, mai ales cunoscand ca unii citesc materialele "in diagonala", sau nici nu le citesc integral. Nu ajuta pe nimeni sa traga concluzii pripite despre lucruri serioase si nici ziarului Bursa sa devina o platforma de barfa ieftina specializata. Mai ales ca totusi, altii profita de asa ceva, anume acest sistem bancar inert si neeficient pentru dezvoltare. Nu zicea dl.Isarescu ca economia Romaniei balteste de lichiditati, dar acestea nu intra in economica reala? 

      ce-mi place mult mult mult la povestea asta e prostia, incompetenta si lacomia numitilor BCR si SSIF Broker in a crea o situatie in care azi se vorbeste de milioane de euro disparute din conturi.

      Implicit, la BCR urmeaza niste demiteri, iar la Broker urmeaza niste romanisme de-a noastre in ce-i priveste pe chis si buliga, mai incolo, prin ianuarie. 

      in rest...procese civile, cu prejudiciu interpretabil si alte kkaturi. 

      saracul Sobolewski, vrea reguli simple...gen, furi = afara din piata.

      Citi ani aveti dl Sobolewski? E posibil asa ceva? Domnu draga la noi nu se aplica codul cu oki pentru oki. la noi e cu Miorita, cu tzarani iobagi fideli, cu daca te prinde ca furi dai inapi si se zice a fost o neintelegere, si d-astea.  

      in fine. mai stai pe la noi, mai ia o bere, mai ia un mic. 

      ce are d-le soboleski? schizofremie?  

      1. anonimule, in 6 luni Sobo ne lasa tata, poate in 3

        nu iti mai aduci aminte cand emisiunile partial color erau o raritate. Poate ca unele persoane au deficiente cromatice, nu vor sa receptioneze in true color. Doar Black&White intr-adevar nu prinde cu eferverscenta mioritica. Totusi relatarea domnului Sobolewski referitoare la conduita ne aminteste ne un anumit domn care devine nervos atunci cand piata de capital este privita ca o modalitate de implinire a unei promisiuni...

        Sa va lase tata, ca e praf!!!

        Culmea este ca s-a cam intamplat asa. Cei care au fost prin piata de capital, si au furat sau au fraudat/escrocat/profitat nelegal, au cam disparut sau sunt urmariti acum destul de strans. Nu au mai reintrat in piata decat ca investitori, eventual. Sunt multe exemple publice si mai putin publice. Cine are rabdare, sa-i caute prin presa. Si Sobolewski are o tinta clara: preluarea de catre specialistii polonezi a pietei noastre, care arata ca piata lor acum 15 ani. Si n-ar fi rau, insa piata lor a fost ajutata de administratorii nationali, de guvernul lor, la un moment dat. La noi, este deocamdata tinuta in frau de BNR si de anumiti politicieni, si bineinteles de lipsa de educatie omniprezenta la toti politicienii si angajatii publici. Si piata noastra de capital este o tinta pentru expertii altei tari care o pot prelua si folosi ca piata de consum a serviciilor de investitii financiare/administrare. Iar ei acum au si know-how si bani sa preia alta piata.

      Nu inteleg ce nu e clar aici. Harinvest a avut nevoie de cash, a initiat sell out uri, BCR si Broker ca si emitenti de produse structurate aveau chiar OBLIGATIA sa asigure lichiditate. Nu inteleg povestea cu frauda, mai ales ca dna administrator al Harinvest este si control intren, deci daca nu stia ce se intampla acolo este proasta.

      Problema este ca in 2013 inca se intampla furturi din conturile clientilor, deci, din punct de vedere legislativ, avem in continuare grave lacune, care permit SSIF urilor de parter de bloc sa dispuna de banii si activele mele dupa bunul lor plac, pe mine urmand sa ma despagubeasca cine? Ca inteleg ca Harinvest mai are doua cani si o lingurita in patrimoniu, nu? 

      1. Prea multe firme de brokeraj slabe, tb conditii mult mai severe ptr a putea ajunge broker, tb capital social f mare, la noi oricine poate ajunge broker daca face acel curs de cateva zile, pedepsele si sanctiunile sunt f mici , si etc etc

        ca in filmul Highlander pana la urma ramane only one.Tinand cont de backgroundul nostru cultural eu as putea ghici cine.Voii ce parere aveti?

        6.2 loooooooooooooool

        Uite cineva care a inteles si care a concluzionat foarte bine evenimentele. Dar nu legislatia este de vina, ci lipsa de reactie a organismelor competente! Adica cine trebuie sa-i aresteze si sa-i acuze! Alo! Poate aude cineva! Politia si procuratura se pare ca nu vor sa aibe oameni educati intr-ale economiei si finantelor! Sau o lucra la ordin? La ordinul altora care sunt finantati de anumiti moguli de prin diverse municipii, care sunt si politicieni si care numesc si anumiti ofiteri prin diverse locuri?

      UE ŞI PARLAMENTUL EUROPEAN AU DECRETAT:

      Băncile falimentare vor putea fi salvate cu banii deponenţilor//

      Nu vi se pare ca seamana putin? 

      1. In conditiile astea hai sa ne scoatem banii de pe bursa si sa luam pamant precum presedintele tarii !!!

        Nimeni nu poate sa ia pamantul cu roaba !!!

        Dar ERSTE, BCR, BRK, Sima, Voinea, BRD, HARINVES,T MOBINVEST, ASF, DEPOZITARUL CENTRAL, BVB N E L A S A F A R A I Z M E N E P E N O I !!!  

        Cu roaba nu, cu japca da !

        Nu, nu prea are nici o legatura. Afara din joc te cam ceri...

      Daca ati observat la Harinvest sunt numai femei inclusiv traderul acuzat. Pana la urma fiecare piata isi are Kervielu ei, mereu e cineva care simte ca poate muta indicii din loc cu skeme si ca Nick Leeson ajunge in groapa debitelor. Asta e. Sigur ca CNVM se ocupa cu amenzi, cu controale de hartii, de dosare dar nu stie sa se uite prin cifre. Si avand in vedere ca traim unde traim clientii sunt vinovati si asta e. Toti au respectat procedurile legile ca asa e-n tenis. N-avem noi bani de spart cate skeme au astia. Vinovati sunt aia care supravegheaza piata. Punct.

      1. Ne zbatem ca pestele pe uscat !!!

        Vinovat e mortul intotdeauna !! 

        Ar trebui sa i se explice d-lui Sobolewski de ce nu poate avea succes in Romania!! 

        Si se dadea cocos ca investitorii sunt protejati! 

        Sell aut cu detinerile clientilor ??? !!! 

        Cum ne-a protejat ???

        Minciuni sfruntate !!! 

        si sefa de sucursala de la Broker Cluj care a furat anii trecuti era tot femeie.... sunt mai tentate fetele... In alta ordine de idei: controlul ASF cere de obicei CD urile cu tranzactiile efectuate in BVB si apoi le compara cu cele din back office si raportarile catre clienti. Cum se poate sa nu fi gasit tranzactiile ascunse ale Harinvest?

        Acum, ca femeile au fost mai smechere, sa fie asta o concluzie obiectiva? Oare ar fi bine ca CNVM/ASF sa se ocupe cu mai mult de ce se ocupa acum? Sa aibe si putere politieneasca? Sa poata face arestari imediat, dl. Rusanu si ai lui, cand decid ei ceva? Foarte interesant. Merita dezbatuta puterea pe care ar trebui s-o aibe ASF.... Mai ales ca e plina de ofiteri...

      ca si la safi, banca religiilor, bankoop,fni, furtul se desfasoara cu atenta supraveghere a :controlorilor" si in vazul lumii...

      ce facea seful cnvm cand la tv aparea"dormi linistit, fni vegheaza pentru tine"? 

      dormea linistit desigur.... 

      acum au furat linistiti. 

      si nu va raspunde nimeni deoarece au bani de spagi...

      asta e romania ! 

      1. Sefu CNVM de care vorbiti a facut inchisoare pentru ca a stat "linistit", din cate stiu eu, din presa si din comunicatele oficiale. Parca il chema Boboc?

      Concluzia este clara : ASF-ul desi a terminat controlul in 27.11. habar nu avea de ceea ce s-a intamplat la Harinvest si a aflat din ziare. 2 ) Masura luata de ASF privind suspendarea activitati Harinvest este o masura care vine in spijinul celor vinovati si nu in sprijinul pagubitilor . De asemenea masurile luate de DC sunt masuri care au prejudiciat si mai mult pagubitii .Pai cand DC si-a acoperit cei 500.000 euro nu a inteles ca de fapt banii respectivi provin din banii pagubitilor ? Acum ASF-ul o da la intors cu despagubirile indicand justitia !!! Ce vorbesti domnule ? Pai tu ca singura institutie abilitata cu ce te-ai ocupat ? Ai mintit ca ai facut plangeri penale cand de fapt tu nici astazi nu cunosti cazul in intregime !!! NU este de competenta justitiei . Deocamdata este de competenta DNA care trebuie sa se autosesizeze si sa inceapa cercetarile atat la sediul ASF ( pentru a vedea daca este vorba de abuz sau complicitate ) la sediul DC pentru a vedea de asemenea daca este vorba de abuz ( avand in vedere ca banii recuperati provin din conturile pagubitilor ) si evident la sediile BCR , BRK si Harinvest pentru a vedea persoanele implicate . Ma asteptam la mai multa responsabilitate din partea ASF insa constat ca li se pare un lucru lipsit de importanta ceea ce s-aintamplat pe o piata controlata DOAR de ei .

      1. Deci n-ai inteles... Nu intelege nimeni, de fapt, pentru ca nimeni nu explica corect si concret. DC a executat actiuni DIN PORTOFOLIUL PROPRIU HARINVEST (respectiv 113000 de actiuni BVB pe care le detineau acestia), nu a initiat sell out pe actiunile clientilor Harinvest sa recupereze cei 500000 euro. Ai inteles acum?

        Deci nu ai inteles tu ! Sa zicem ca DC nu ar fi executat cele 113.000 actiuni detinute de Harinvest la BVB. ASF-ul spune ca prostii aia de pagubiti sa se apuce sa faca actiuni in instanta daca isi vor banii da ? Evident ca pagubitii aveau o sansa suplimentara sa-si recupereze banii . Dar DC ce a facut : avand acces la informatie i-a obligat pe aia de la Harinvest sa vanda actiunile in mod ilegal dupa care i-a suspendat de la tranzactionare fara sa astepte vreo decizie a ASF si fara sa se gandeasca la marirea prejudiciului creat .DC avea obligatia sa faca decontarea si sa se aseze si ei cu ceilalti pagubili la coada . In felul acesta ar fi fost de buna credinta si ar fi contribuit la protejarea investitorilor.Acum este clar ?

        Este incredibil, zau. Cum sa nu execute Depozitarul o compensare la tranzactiile bursiere? Pai daca nu facea asta putea fi dat in judecata si o pateau rau toti. Ce legatura are Depozitarul Central cu ASF? Si Depozitarul este controlat de ASF ca si un SSIF, din cate stiu eu. Dar daca refuza Depozitarul Central sa deconteze tranzactiile facute la IPO-ul Romgaz? Dar ale FP? Asa, ca i s-a pus pata ei? Doamne-ajuta si pazeste! Nene/tanti, ai luat-o razna. Pai actiunile erau in portofoliul Harinvest, zice cineva 10.1. Daca este corect, Depozitarul putea sa nu deconteze trz.doar pe baza unui ordin judecatoresc sau al ASF, pe baza unor concluzii oficiale, legale si publice. Ce naiba, ne-am intors in anii 70? Dar nici atunci nu se facea asa, dupa ureche, ci pe baza unor ordine sau decizii clare, luate de institutii clare! Eu zic sa va ganditi de mai multe ori inainte sa scrieti despre lucruri de care nu v-ar conveni sa vi se intample nici d-voastra.

        Depozitarul nu a initiat nici un sell out, cititi mai bine!!!!!!!! Toate sell outurile sunt initiate de Harinvest!!!!!

      Lucrurile acestea se intampla de aproape 2 ani de zile la Harinvest. Intre timp au trecut si cateva controale de la cnvm. Operatiunile astea sell out sunt niste exceptii si se fac in baza unor documente si avand o explicatie(raport). Aici vedem ca erau regula iar bvb, depozitarul si cnvm nu sau autosesizat sau nu au vrut sa verifice operatiunile. CA, controlul intern, actionarii, auditorii etc nu aveau cum sa nu stie ce se intampla din moment ce aceste operatiuni sau derulat pe aproape 2 ani de zile iar ei au facut rapoarte obligatorii. Trebuiesc verificate contrapartile tranzactiilor efectuate.

      Clientii de buna credinta pagubiti trebuie sa-si primeasca actiunile sau banii cat mai repede chir cu riscul de a elimina din piata toti cei trei intermediari care au participat la aceasta suveica daca sunt vinovati. Ar trebui sa pice si niste capete responsabile de la cnvm. bvb , depozitarul central si fci. 

      Conform legii ordinele introduse in numele clientilor in sistemul de tranzactionare au fost inexistente din punct de vedere al vointei acestora, deci introduse ilegal . Mai mult nu poti introduce ordin de cumparare daca nu ai banii pentru decontare .Depozitarul si bvb trebuiau sa raporteze catre cnvm incepand cu a doua sau chiar cu prima operatiune de sell out initiata intre cele trei brokeri implicati.Aceste SSIF de apartament care nu fac tranzactii de minim 500.000 de euro pe luna sunt posibile bombe cu efect intarziat pe piata de capital, pietre de moara la dezvoltarea pietei si ar trebui incluse intr-o alta categorie de autorizare, sa aiba cu bulina rosie de la cnvm la intrare, sa fuzioneze intre ele, etc astfel ca un client sa stie ca daca bate la poarta lor stie la ce riscuri se expune . 

      BVB, depozitarul, FCI, cnvm nu ar trebui sa astepte sa bata la usa lor organele de ancheta ci ar trebui sa despice firul in patru cat mai repede, pentru ca au toate cunostintele si parghiile necesare si sa rezolve cazul avand pe primul plan despagubirea clientilor pagubiti. Daca in cazul harinvest e clar pentru broker si bcr daca au fost vinovati sigur vor plati daunele la negociere cu cnvm si bvb.

      Nu trebuie sa intram in anul 2014 cu acest caz nerezolvat chiar daca va trebui sa lucram si noaptea ca sarguinciosii parlamentari !  

      1. Eu inca astept astazi un Comunicat din partea ASF cu privire la masurile prin care clientii sunt despagubiti in cel mai scurt timp. Nu poti sa te numesti ASF si sa spui ca nu este treaba ta ca 100 de clienti Harinvest au fpost pacaliti peo piata in care doar tu ai drept de decizie si de control . Astept de asemenea un Comunicat din partea DNA-ului in care sa se spuna ca s-au autosesizat cu privire la inselarea celor peste 100 clienti de catre Harinvest ,BCR , BRK , DC , CNVM ,ASF . Nimeni nu este exceptat pana cand pagubitii nu-si primesc banii !!

        Cazul e mai grav decat cel cu Sima pentru ca daca acolo cnvm. bvb,, Depozitarul nu aveau nici o treaba aici sunt direct implicati in frauda.

        AB nu da un comunicat ca doar pregateste brokeri si a primit si ea firimituri din tranzactii ! 

        "Tranzacţiile de tip sell-out şi frecvenţa lor pot oferi indicii legate de calitatea managementului riscului, nu neapărat de existenţa a unor fraude"." parca Soviani purtatorul de cuvant de data asta,

        Pai, pana nu te fura, hotul este negustor cinstit, nu?

        Pai si supravegherea ce rol are daca cnvm nu analizeaza ltranzactiile suspecte de managementul riscului ?

        Sau actioneaza pe principiul invechit al politiei ; prinde hotul si adu-l la mine .  

        Iata dovada lipsei de educatie in domeniu, de care trebuie sa ne fie frica. Dl./d-na de la 11.5 chiar se mira: pai supravegherea ASF ce rol mai are daca nu analizeaza tranzactiile suspecte de managementul riscului? Pai managementul riscului tine de afacerea ca atare si de strategia ssif in legatura cu ceea ce ofera ca servicii clientilor. Sa nu uitam ca ASF trebuie sa respecte o legislatie, ca si ssif-urile. Operatiunile mai riscante sau mai putin riscante au prevazute limite in legislatie. Intre limite, nimeni nu se poate interpune. La un moment dat, supravegherea, poate atrage atentia anumitor aspecte riscante, dar numai atunci cand trec de o limita. Banuiesc ca merg si verifica, apoi dau avertismente, atragand atentia asupra aspectelor care frizeaza ilegalitatea. Dar nu pot opri un antreprenor sa-si desfasoare activitatea, daca o face legal. Daca o face ilegal, atunci intervine. Pai, ilegalitatea aspectelor dezbatute in acest caz, s-a aflat cand clientii au vrut banii/actiunile si Harinvest nu le-a mai dat. Dar la control, am inteles ca ASF nu vazuse in documente asa ceva. Inseamna ori ca documentele au fost false, ori se utilizau operatiuni fictive/conturi fictive, ori operatiunile erau legale. E-adevarat ca si la ASF sunt angajati unii si altii. Unii sunt cu mare experienta, dar pot fi necinstiti, sau corupti, atunci ascund diverse fapte, dar asta poate fi o vina penala, iar altii sunt rude ale unor politicieni, care confunda piata de capital cu alte ministere unde se permite orice, ca si la Fisc, nu? Acum, daca noi permitem ca functionarii publici sa ia bani si sa nu faca nimic, in general, sau chiar sa fie exonerati de orice vina, in frunte cu ministrii lor de resort, ce sa facem? Pai si la ASF e ca la Politie, Fisc, Min.Finante, etc. Buba, ca si acolo, unde se face evaziune la nivel mare, este la fel de urat mirositoare. Dar, din cate stim noi, piata de capital e destul de reglementata, supravegheata, si fraudele s-au intamplat exact acolo unde exceptiile au facut regula. Sa nu-mi spuneti ca nu stiti ca-n Valcea nu e patria hotilor, hackerilor si excrocilor intelectuali, ca nu va cred.

        Cand exceptia devine regula de aproape 2 ani de zile si au trecut si 2 controale cnvm pe acolo, nu iti zboara mintea sa te intrebi daca activele clientilor sunt in regula sau cei de la cnvm au purtat ochelari de cal si nu au vazut ce trebuia .

        O simpla verificare a conturilor clientilor din back-office cu cu contul bancar si situatia din depozitar ar fi rezolvat multe necunoscute de acum de acum. 

        Eu incerc sa fiu cat mai putin subiectiv dar cu nepasarea de la cnvm e foarte greu . 

        Clientul trebuie sa fie pe primul plan si ssif si la bvb si la depozitar si la cnvm. Fara client toate aceste entitati nu ar exista ! 

        cine controleaza cnvm sa-si faca datoria !

      ASF+BVB=MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAA!!!SPALARE DE BANI ASA SE NUMESTE CE SE INTAMPLA PRIN PAGUBIREA CLIENTILOR DE PE BVB!!!

      Turbourile se tranzactioneaza ca actiunile, exceptia fiind ca au levier, adica, creste suportul turboului cu 1% pretul la turbo iti creste de exemplu cu 10%, scade suportul cu 1% pretul turboului scade cu 10%.

      Achizitia acestor turbouri long sau short, se face cu CASH. Cash pe care ar trebui sa-l ai in contul de la broker. Iesirea de pe turbouri se face la "take profit", optiunea ta, sau la "take loss" caz nefericit in care inchizi pozitia pe pierdere, asta pentru ca vrei sau pentru ca pretul activului depaseste bariera si brokerul te executa. 

      Problema cu decontarea si actiunea de “sell out” nu poate aparea decit atunci cind brokerul iti permite sa cumperi turbouri fara a avea cash. Asta se poate face doar daca ai colateral pe care, daca nu vii cu cash sa platesti turbourile in 24 ore, ti-l vinde prin actiunea de “sell out”.  

      Pentru asa o situatie insa clientul Harinvest si brokerul SSIF Broker, prin reprezentanti legali trebuiau sa aiba un contract scris.  

      Cei de la Harinvest zic ca actiunile lor la BVB au fost vindute de brokerul SSIF Broker pentru a deconta certificate turbo “fara contract de intermediere” si “fara ordin de vinzare”. De ordin de vinzare nu era nevoie, de un contract era. 

      Pentru profesionisti din ASF, capatul de ata de unde trebuie sa trageti e Contractul. Si pe fir incet ajungeti in intimitatea relatiei Harinvest – SSIF Broker. In functie de ce srie la contract se poate stabili cit de penali e unii, altii, sau ambii. Ca e penali. 

      Iar voua celor multi si fara bani, sau actiuni dupa caz, nu va ramine decit sa va imaginati ca toate astea s-au intimplat in 4 martie 1999 de exemplu. Va veti simti mai bine.

      1. Harinvest a intermediat în ultimii doi ani tranzacţii cu produse structurate de 475 mil. lei (106 mil. euro) in mare parte cu contrapartea bCR. Daca ar fi pierdut 3.7 mil euro, ar insemna un 3,6% . Care e diferenta intre vanzare si cumparare la furnizorul de lichiditate BCR pe certificate turbo emise de Erste cu levier 10? poate 3,6?

        harinvest striga de BRK ca a vindut actiinile lor la BVB, nu de BCR.

        Laud comentariile de genul acesta. Multumesc frumos pentru detalii, sunt binevenite. Este nevoie si de asemenea comentarii la obiect si experimentate. Dar intre cine si cine trebuia sa existe un contract de intermediere, pentru a vinde actiunile prin sell-out?

        de unde stii tu ca BRK a vandut actiunile de la Harinvest si ca de fapt n-a fost invers:Harinvest a vandut si BRK a cumparat?Esti unul dintre actionarii de la Harinvest care au plecat cu banii proprii pe contul de clienti inainte de-a se intra in decontare ratata,si-au lasat firma falita si clientii cu ochii in soare,bazandu-se pe legaturile politice pe care le au la nivel local si mintind de ingheata apele?

        Ce tare.

        Deci SSIF Broker o lasa pe proasta aia de la Hari sa tranzactioneze in MARJA de milioane Turbouri? Actionarii BRK, Ceocea, Ciorcila, Bilteanule invatati ma de la Kisu si Buliga cum se face business pe piata de capital. 

        Daca nu exista contract de tranzactinare in marja a turbourilor intre Hari si BRK e cu artificiii multe la Cluj de rev. 

        Ce loooooooozeri e astia de la Baraka. S 

        prejudiciul actionarilor ca si clienti este de aproape 10 milioane lei (3 milioane doar din vanzarea pachetului bvb)

        Contract intre clientul Harinvest si brokerul SSIF Broker.

        HArinvest nu putea vinde, nu are cont HOUSE; asta in mod normal, daca a facut totusi vanzarea si mai mult ca sigur s-a facut tot printr-un sell-out, atunci Depozitarul Central e in culpa pt ca a autorizat-o, cu scopul sa-si acopere descoperirea fondului de compensare

        Da, vanzarea a foat facuta prin sell out, deci BRK nu avea nevoie de contract. Iar aprobarea pentru sell out o da BVB, nu DC.

        In baza carui document poate un SSIF din tara asta sa-mi vinda mie actiunile prin acest sell-out? ce inseamna acest lucru? si de unde stie un SSIF din Cluj ce detineri are un actionar din Vilcea la Depozitar? si de ce sa le vinda?

        In baza unui fals pe care Harinvest l-a facut, adica ti-a vandut cu japca actiunile. Ce nu intelegi???????

      Ce va mira ca se fura pe la Harinvest,cand daca ai putina minte si judeci niste fapte relatate prin tv,ziare etc.,se vede ca se fura incpand din varf!Au urmat niste exemple!

      AM O SURPRIZA DE LA INTALNIREA DINTRE 3 PAGUBITI DE ACUM CATEVA ZILE SI CATALINA SAVA DE LA ASF SI URSACHEI IN CARE SE RECUNOSC IN FATA NOASTRA DISFUNCTIONALITATILE DIN CADRUL ASF CLAR PLUS NEINDEPLINIREA ATRIBUTIUNILOR INSPECTORILOR DE LA ASF CARE AU CONTROLAT HARINVEST IN 2012 SI INCOMPETENTA LOR SI MULTE ALTELE PRNTRE CARE SI DISCUTIA CU ANCA DE LA BVB SI DE LA DEPOZITAR IN ACEASI ZI SI DACA ASF VA LUA O DECIZIE PRIN CARE PAGUBITI NU ASI VOR RECUPERA IMEDIAT BANII SI ACTIUNILE IMEDIAT VOI DA PRESEI SI TELEVIZIUNILE PROBA PRIN CARE REPREZENTANTI ASF RECUNOSC CA AU CAZUT DIN LUNA PE PAMANT SI AU AJUNS PE PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA!!!ASTEPT PANA LA DECIZIA ASF DE SAPTAMANA VIITOARE DUPA CUM AM FOST INFORMATI!!!

      1. santaj se cheama puiule ce faci tu,ai mare grija...

        Deci, avand in vedere ca ati avea asemenea inregistrari, eu zic sa le faceti publice, sau sa mergeti cu un avocat adevarat, onest si cu experienta, la organele abilitate. Puteti folosi aceste lucruri si in proces si veti castiga. Incompetenta legata de neindeplinirea sarcinilor de servici se plateste. O sa va plateasca, daca veti stii sa puneti problema in mod echilibrat. In rest, amentintarile de acest gen sunt vazute ca santaj vulgar si nu cred ca ar trebui sa folositi astfel de metode, ca n-are rost. Puteti castiga mult mai mult daca nu santajati lumea. Si in plus, daca v-ar santaja cineva asa, ce ati face? Aveti grija sa nu accepte santajul si va faca un flagrant ca s-au mai vazut cazuri. Eu zic sa va luptati cu mijloace legale, iar daca aveti si recunoasterea lor, sa va mediati recuperarea prejudiciului, eventual penalitati, daca exista. Si nu mai lucrati cu firme de acest gen, pe viitor. Iar daca nu vreti sa mai lucrati pe burse, n-o mai faceti, dar d-voastra veti pierde rentabilitatile duble-triple fata de banci, la riscuri rezonabile. Dar nu mai improscati cu noroi piata in general. Apropo, daca intr-adevar aveti inregistrari care sa demonstreze asa ceva, chiar ar fi indicat sa le dati la televiziune, pentru ca va va ajuta la proces. Oricum, recunoasterea vinei este de bun augur intr-un proces. Si mai afla si lumea lucruri interesante despre o institutie negociata intre politicieni si din care-si extrag veniturile imense pe care si le-asigura dupa ce sunt alesi.

        Vor cadea multe capete .... deja la BCR au gasit un acar paun.

        pentru anonim si toma necredinciosu...nu ami purtati ma voi de grija ca raspund eu de ce fac si ce spun nu am nevoiede avocati ratati ca voi si chibiti -comenatori slugi ale unora cu interese din piata de capital de (...)t si de hoti... mai bine lasa ti ne cu vrajeala voastra de brokeri spurcati care sunteti infiltrati aici de sefii vostrii din piata....slugilor de 2 bani care sunteti!!cine va pune sa bagati diversiune aici ma securistilor???rusine ca v ati infiltrat aici la discutii la comanda mai marilor din asf si bvb cei care au nenorocit atataia romani pana acum pe piata asta de 2 lei de capital de rahat!!!

        pentru anonim si toma necredinciosul.....art 226 /4/d...orice inregistrare care surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul persoanei vatamate nu constituie infractiune.....unde e santajul ba gaozarilor securisti diversionisti ce sunteti??plecati de aici ba slugilor anonim si necredinciosul c uc ru lui nu va e rusine sa comentati aiure cand oamenii pagubiti de la harinvest poate nu mai au 5 lei in buzunar??jsa v a fie rusine magarilor!!

        stimate domnule 15 punct 4,

        timpurile in care traim au pecetea vicleniei si a fatarniciei. Peisajul media in dorinta de a rezista ar nevoie de a se plia pe masura. Faptul ca publicatia Bursa este probabil singura din Europa unde o tema poate fi discusa intr-un mod obiectiv si a participa in mod interactiv nu este de neglijat. Am citi si publicatii paralele din Romania care au preluat aceasta tematica si se poate observa cum au deviat de la subiect. Fara a le lua apararea domnilor pe care ii criticati probabil domniile lor s-au gandit ca la suparare omul nu reactioneaza intotdeauna suficient de calculat. De asemenea dumneavoastra aduceti probabil cea mai importanta observatie si anume ca piata de capital in loc sa fie un loc al competitiei economice si al prezentarilor de companii care sa se distinga prin transparenta si sinceritate a ajuns prin aceste incidente o zona a specialistilor juridici. Este de laudat intentia firmei Harinvest de a publica in spatiul de comentarii comunicatul dumnealor si ar fi cu siguranta si pentru cei direct implicati ca sa gaseasca pe acest site comunicatele celorlalti participanti, fie ei membri ai pietei, investitori si institutii de supraveghere. Europa va avea prin aceasta modalitate o dovada a faptului ca cetateanul de rand este cel mai dornic aparator al notiunii de verticalitate morala.  

        surprizaaaaaa! o data ce am vandut actiuni(nu de catre noi ci de cei ce le-au furat)am avut profit si dupa ce ne-au furat vine anaf-ul si ne ia si impozit

        .....a iesit dimineata sofiani pe rtv si sa facut de tot rasul cand a spus ca trebuia sa anunte asf-ul clientii harinvest care au stiut ca din 2012 erau probleme la harinvest etc...si vin si ai spun domnului vrajeala soviani care incearca sa disculpe asf ca doar eu si nu mai multi pentru ca nu ne cunosteam intre noi pentru ca eu am cumparat actiuni in mai 2013 si deci nu stiam de mascarada de control efectuata de asf in 2012 pentru ca daca ai eliminati din sistem in 2012 pe harinvest voi asf eu nu mai gaseam deschisla harinvest sa ma nenorocesc domnule sofiani...da eu am aflat de controlul asf din 2012 de la harinvest efectuat de inspectorii asf de pe site-ul asf acum o saptamana dupa ce am fost fraudati uitandu ma pe net la controale asf am dat de control asf 2012 la harinvest in care ati dat avertisment brokeritei care ne a nenorocit..atat...AVERTISMENT DOMNULE SOVIANI!!!... ..urat domnule soviani sa dai vina pe pagubiti datorita incompetentei functionarilor de la asf!!urat!!!MOTIVE PUERILE MARCA SOVIANI /ASF!!!DARA DACA VA FACEATI DATORIA VOI DE LA ASF SI INCHIDEATI HARINVEST MACAR IN 20121 PENTRU CA SE AUDE CA I ATI TINUT IN BRATE DIN 2011 CU STRUCTURATELE CA SA LUATI VOI SALARII LA ASF DE ZECI DE MI DE EURIO NU ERA MAI BINE DOMNULE SOVIANI????

        domnule soviani dvoastra va dati seama ce prostii ati spus la rtv dimineata?dati-va urgent demisia ca sunteti de ras si de plans cand ati spus ca trebuiau sa va anunte clientii de la ssif harinvest de neregulilie din 2012 cand asf de fapt a controlat si i a lasat in continuare sa functinoneze pe ssif harinvest.....pai hai sa angajam clientii harinvest la asf ca astia asi fac mai bine datoria ca dvoastra si NU CER NICI 8.000-10.000 DE EURO lunar salariu ca astia de la asf care au distrus vietie a 40-50 de romani ! domnule sovian rusnica asf... toti demisia urgent!

      BINE LE AU FACUT- DACA AU ANGAJAT TINERI- NUMAI INFRACTORI- HABARNISTI SI DROGATI

      1. Broker Cluj scaneaza semnăturile la care faci referire eventual contractul ca sa poți confirma ceea ce declari: "Conform acestui formular, operaţiunile sunt aprobate de către Bursa de Valori Bucureşti pe baza confirmării primite de la Depozitarul Central, prin semnăturile olografe ale reprezentanţilor autorizaţi ai celor două instituţii, precum şi a reprezentanţilor autorizaţi ai participanţilor la sistemul bursier, care iniţiază acest tip de operaţiune."

      file:///C:/Users/computer/Desk top/Misiune.htmce ....sofiani tu vezi ba ce atributiuni are asf si nu si le aindeplinita deloc sau niciodata??..cum poti sa spui ba loaza catrebuiau clienti sa anunte asf daca au constatat una si alta ??ba sofiani tu nu ai iesit bai baiete inca de la gradinita asa ami face impresia ca esti copil rau de tot baiete..!!vai steaua ta!!!..auzi sa vina investitorii sa ati spuna ce safaca asf-ul...ha ha ha ..mare tie puterea doamne !!!citeste si vezi chiorule ca asf -ul avea o mie de atributii de control si nu sia facut nici odata datoria asa ca e mai vinovata decat harinvest si decat toti pe piata asta de rahat de capital condusa de o institutie varza numita degeaba..ASF..!!!

      1. Am citit spiciul directorului general BVB prezentat la conferință de presa de la BNR ieri 13.dec.2013! In afara faptului ca face eforturi printr-o maniera de abordare dolosiva sa paseze responsabilitatea din curtea proprie uitâ de obligatiile bursei, denatureaza perioada controlului si își aroga merite ca ei au descoperit America. Omite sa vorbească de complicitatea cu Broker Cluj s.a. translateza data controlului după intrarea in incidență cunoscând ca in fapt si drept incidența s-a produs cu echipa de verificare la pupitru Harinvest sau chiar la indicatiile pretioase ale echipei cu receptivitatea Mariei Voinea si nu numai. Personal am văzut echipa la Harinvest in săptămana 11-15 nov. Nu este suspecta translatarea perioadei de verificare, fuga de răspundere, eventual omisiunea cu consecințe juridice? Agreez si sper in idea ca vor cădea capete! In acest caz miroase a complot cu participarea unor entitati sonore! Nu este normal ca păgubiți sa fie clienții iar rechinii sa jubileze. Imaginea pieței de capital cred ca ar trebui sa intereseze chiar si BNR-ul!

        3. fraude in lant

        (mesaj trimis de Pagubitu de la Valcea în data de 13.12.2013, ora 00:36)  

        In 2 dec pagubitii au sesizat organele de cecetare penala ! 

        In 4 dec au sesizat ASF-ul de fraudarea in forma continuata si de lipsa de cash si portofolii !!! 

        Din 4 si pana azi ce a facut ASF-ul? 

        Sa publice procesul verbal de control tematic efectuat in noiembrie la Harinvest! 

        Detinerile au disparut din conturi in 15 noiembrie ! 

        In dimineata acestei zile ASF-ul a fost prezent la usa Harinvest-ului inaintea salariatilor ! 

        Pentru plangerile repetate al pagubitilor ASF nu s-a deplasat inca la Ramnicu Valcea !!! 

        Lista completa a clientilor sa fie publicata de cine e neutru si onest ! ! 

        Avem dreptul sa fim informati ? 

        TOATE PORTOFOLIILE SI CASH-UL AU FOST EVAPORATE IN DATA DE 15 DECEMBRIE ! NEGRU PE ALB ! 

        IN TIMPUL CONTROLULUI !!! 

        ASF-UL SA SPUNA CE A FACUT CU DETINERILE CLIENTILOR CA POATE SE GASESTE UN PAGUBIT SA FACA PLANGERE PENALA SI IMPOTRIVA GRUPULUI BVB, ASF, DEPOZITAR !!! 

        DE CE NU INTREABA NIMENI DE SEMNATURA SI STAMPILA CARE LIPSESC DE PE COMUNICATUL PREZENTAT CA FIIND AL HARINVESTULUI ?? 

        PERSONALUL PREZENT LA SEDIUL HARINVEST NU POATE FI AUTORUL FITUICII !!! 

        CINE NE SPUNE NUMELE EMINENTEI CENUSII CARE SCRIE SI NU SEMNEAZA ??? 

        Circula mai multe variante !! 

        Ii revine presei sarcina sa faca public numele acestui autor de texte nesemnate !!! 

        Oare cate detalii inca ascunse ale afacerii HARINVEST le va dezvalui atunci cand il va gasi presa ???

        Unde poate fi citit spiciul directorului general de la BVB ?

        După cum "gândești" nu ma mir ca ești păgubit! Eu am cerut si obținut "fițuica" ștampilată si semnată de președintele SSIF V.Lungu! In situații de acest gen trebuie strânse rândurile si nidecum nu trebuiesc aruncate vorbe fără acoperire care dezbina si diluează fondul problemei!

        In situatii de acest gen de la sediul harinvest au fost distribuite presei si pagubitilor fituici nesemnate si nestampilate.

        Presa centrala a semnalat imediat neseriozitatea conducatorilor acestei firme, lipsa totala de respect si de responsabilitate fata de clienti si presa!  

        Bunul simt obliga sa pui in circulatie documente in care cineva isi asuma raspunderea! 

        Un presedinte de consiliu de administratie, administrator de firma aduce la faliment on SSIF prin frauda in forma repetata, agravanta, nu semneaza documente, lipseste de la sediul SSIF si iti semneaza fituica la un colt de strada sau la o berica ? 

        Daca tot te-ai scapat ca ai un document semnat atunci fa treaba prietenului tau si distribuie presei documentul cu pricina! 

        Dar daca e numai gura de tine atunci .... 

        Randurile trebuiesc stranse cu infractorii ??? 

        Voinea Maria nu putea sa faca de una singura ce s-a facut ! 

        Unde a fost conducerea si actionarii responsabili ? 

        Sau te doare ca a ajuns harinvest in gura presei ?

        Te asteptam cu fituica ta semnata sa intri in rand cu pagubitii, contrapagubitule !!!  

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb