• Update 10:22 Alro: Declaraţiile lui Constantin Popescu nu reprezintă punctul de vedere al companiei
Alro precizează că declaraţiile domnului Constantin Popescu nu reprezintă punctul de vedere al companiei, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.
În plus, societatea menţionează că nu l-a autorizat pe Constantin Popescu să facă declaraţii în numele "S.C. Alro S.A".
----
Compania Alro Slatina a înregistrat pierderi de 25 de milioane de dolari, în acest an, ca urmare a scăderii preţului aluminiului, după cum ne-a spus Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Aluministul.
Domnia sa ne-a precizat că societatea este obligată să vândă aluminiu la 2.100 de dolari pe tonă, sub preţul de cost, care se ridică la 2.700 de dolari pe tonă.
Constantin Popescu ne-a declarat: "După ce Bursa de la Hong Kong a cumpărat-o pe cea din Londra (n.r. bursa metalelor de la Hong Kong se află în faza de finalizare a procedurii de achiziţie a bursei similare din Londra, procesul fiind demarat la finalul anului trecut), dictează preţul aluminului. Noi nu putem să vindem aluminiu decât la preţul la care este tranzacţionat la Londra. Avem pierderi de 25 de milioane de dolari de la începutul anului, din această cauză. Stăm foarte rău. Nu ne-am plătit certificatele verzi până acum pentru că nu am avut bani. Suntem pe drumul mortului. Nu vom putea rezista dacă mai acumulăm alte 25 de milioane de dolari, pierderi, până la finalul anului".
Preşedintele Aluministul ne-a mai spus că, în aceste condiţii, sindicatele au solicitat Guvernului prelungirea schemei certificatelor verzi acordate producătorilor de energie, respectiv contravaloarea acestora să fie plătită de către consumatori în 20-30 de ani, nu în 10 ani, aşa cum prevede acum legislaţia din domeniu.
Domnia sa a adăugat: "Noi înţelegem că schema certificatelor verzi este un angajament pe care România şi l-a asumat în faţa Uniunii Europene, dar ar trebui ca statul să facă într-un fel astfel încât gradul de suportabilitate să fie distribuit pe o perioadă mai mare. La fel şi cu taxa de cogenerare".
Menţionăm că producătorul de aluminiu Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie de la noi şi trebuie să plătească sume importante pentru certificatele verzi, întrucât cotele obligatorii de astfel de certificate sunt stabilite pentru fiecare consumator în funcţie de consumul pe care-l are.
La începutul lunii iunie, Guvernul a decis amânarea acordării unui număr de certificate verzi, în vederea reducerii facturilor la energia electrică. Specialiştii de profil opinează, însă, că aplicarea Ordonanţei va avea efecte inverse celor scontate, întrucât amânarea va duce, în final, la creşterea preţului certificatelor verzi, majorându-se şi preţul energiei electrice.
Potrivit noului act normativ, toate certificatele verzi vor fi tranzacţionate pe bursa OPCOM, preţul de tranzacţionare fiind, în prezent, de circa 37-38 euro/certificat verde. Reglementările în vigoare arată că preţul maxim de tranzacţionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.
• Preţul mediu al aluminiului a scăzut cu peste 300 dolari/tonă, în acest an
Pe piaţa internaţională, preţul mediu al aluminiului a scăzut cu peste 300 de dolari pe tonă, de la începutul anului şi până în prezent, de la circa 2.095 dolari/tonă, în primele zile din an, la 1.782 dolari/tonă, la finalul săptămânii trecute, ca urmare a cererii din sector.
Băncile JPMorgan Chase & Co. şi Goldman Sachs Group Inc., precum şi traderul de materii prime Glencore Xstrata Plc au fost acuzate, recent, că ar fi manipulat preţurile de pe piaţa de profil, prin reţinerea de stocuri semnificative.
Printre altele, reclamanţii susţin că în depozitele din Detroit, majoritatea deţinute de Goldman Sachs şi JPMorgan, sunt stocate peste un milion de tone de aluminiu. Băncile percep chirie pentru stocare, iar regulile bursei metalelor din Londra limitează ieşirile din stoc, se arată în plângere.
Reprezentanţii celor două bănci au declarat că acuzaţiile sunt nefondate, iar reprezentanţii Goldman Sachs au menţionat că preţurile aluminiului au scăzut cu 40% faţă de recordul atins în 2006.
Plângerea a fost făcută după ce Superior Extrusion din SUA a acţionat în instanţă Goldman Sachs şi Bursa Metalelor din Londra pe motiv că împiedică livrările de aluminiu şi ţin ridicat preţul acestui metal, încălcând legea federală antitrust.
Reclamantul susţine că unii cumpărători din Michigan, Ohio, Illinois şi alte state din Midwest (SUA) au suferit prejudicii sub forma preţurilor mărite.
Compania americană Alcoa Inc. a anunţat că-şi va închide topitoria de aluminiu Fusina, din Italia, măsură care presupune costuri de până la 35 de milioane de dolari. Închiderea este menită să scadă cheltuielile societăţii, în condiţiile în care aceasta este afectată de declinul preţului aluminiului.
Alcoa avea deja redusă, de trei ani, producţia unităţii Fusina (Veneţia), din cauza preţurilor în declin şi a nevoii de a se menţine competitivă.
Cu mai mult de 2.500 de salariaţi, producătorul de aluminiu Alro Slatina a încheiat anul trecut cu pierderi de aproape 250 de milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cifra de afaceri fiind de circa 2 miliarde lei.
Combinatul Alro Slatina este deţinut de Vimetco, societate care are 84,1898% din acţiuni şi de Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 10,2111%, restul de 5,5991% din capitalul social aparţinând altor acţionari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2013, 21:49)
o tara de babuini o sa distruga toata industria romaneasca.