UPDATE CSAT a aprobat participarea României la iniţiativa UE în domeniul apărării

Mina Irina
Politică #Apărare / 17 octombrie 2017

Şedinţă CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Şedinţă CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 14:54

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, astăzi, participarea ţării noastre la iniţiativa Uniunii Europene în domeniul apărării, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

"Consiliul a analizat tema referitoare la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene şi a aprobat participarea României la această iniţiativă", notează sursa citată.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, PESCO va reprezenta o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate şi Apărare Comună în domeniul dezvoltării capabilităţilor de apărare la nivel european oferind posibilitatea ca statele membre, care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc să îşi asume angajamentele suplimentare, să realizeze între ele o cooperare structurată.

"România îşi va exprima intenţia preliminară de participare la un set iniţial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiţionat de acceptarea acestora în cadrul PESCO şi a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităţilor naţionale privind dezvoltarea capabilităţilor militare", se mai arată în comunicat.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare referitoare la procedura specifică aferenta programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8x8.

"Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea şi dezvoltarea în ţara noastră a unei capabilităţi industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8x8 şi derivate ale acestui program, ci să execute şi lucrările de mentenanţă a produselor pe durată de viaţă a acestora", conchide Administraţia Prezidenţială.

(M.I.)

------

Actualizare 14:50 Şedinţa CSAT s-a încheiat

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), desfăşurată astăzi la Palatul Cotroceni, s-a terminat după aproximativ 30 de minute de discuţii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:30 Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început, la Palatul Cotroceni

(S.A.)

------------

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni astăzi, începând cu ora 14:00, a anunţat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, precizând că vor fi discutate aplicarea cooperării structurate permanente (PESCO) şi efectele sale asupra României.

Mădălina Dobrovolschi a declarat, potrivit News.ro: "Va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicaţii pentru România. Având în vedere importanţa acestui subiect pentru Uniunea Europeană şi în special pentru România, preşedintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuţie în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul cooperării structurate permanente".

Ea a subliniat că la baza acestor discuţii stă angajamentul asumat de către România la nivelul Uniunii Europene, atât pe dimensiunea operaţională, cât şi în privinţa dezvoltării capabilităţilor militare prin soluţii multinaţionale.

Consiliul European a aprobat, pe 23 iunie, lansarea PESCO, un fond pentru apărare, despre care preşedintele Iohannis a spus că nu va intra în "conflict" cu NATO, referindu-se la cercetare şi coordonare, şi nu la achiziţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb