UPDATE DIICOT cere aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Videanu şi Vosganian

Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2013

DIICOT cere aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Videanu şi Vosganian
  • document ataşat Stenogramele
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 16:56 Videanu: "Extrasele din stenograme sunt prezentate fragmentat"

    Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că extrasele din stenograme care circulă în mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă.

    Videanu a precizat că nu a primit nicio informare expresă din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infracţional.

    "Nu am primit nicio informare expresă din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infracţional", a menţionat fostul ministru al Economiei.

    Update 16:32 Vosganian: "Dacă e nevoie să demisionez, o voi face cu un minut înainte"

    Dacă e nevoie să demisionez, o voi face cu un minut înainte, a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian. Domnia sa a menţionat că a aflat de la televizor despre solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul său.

    Update 16:04 Solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva senatorului Varujan Vosganian, transmisă de Senat Comisiei juridice

    Biroul Permanent al Senatului a primit solicitarea în legătură cu începerea urmăririi penale a senatorului PNL Varujan Vosganian, pe care a transmis-o, la rândul său, Comisiei juridice, pentru elaborarea, în termen de două săptămâni, a unui punct de vedere, a anunţat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

    Senatorul PSD a explicat că numai după ce Comisia juridică va prezenta raportul cu privire la solicitarea primită va fi stabilită înscrierea acestui subiect pe ordinea de zi a plenului Senatului.

    Update 14:03 Antonescu: "Nu are niciun rost ca PNL să obstrucţioneze justiţia"

    Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, privind situaţia lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu: "Nu are niciun rost ca PNL să obstrucţioneze justiţia. Preşedintele este cel care poate suspenda un ministru aflat în această poziţie".

    Update 09:30 DIICOT au interceptat negocieri între Videanu şi Ioan Niculae

    Procurorii DIICOT au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, despre modul în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin, arată sursele de presă.

    ---

    Şeful DIICOT a cerut, ieri, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.

    Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, sub aspectul acuzaţiei de complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

    De asemenea, şeful DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.

    Procurorii susţin că Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

    "Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Videanu Adriean, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", a precizat sursa citată.

    Procurorii susţin că activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae, viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.

    "Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se mai arată în comunicat.

    Procurorii au mai arătat că demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale.

    În acest fel, susţin procurorii, au fost "grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale".

    Vosganian: "Efectul acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele - disproporţionat"

    Vicepreşedintele liberal Varujan Vosganian a declarat ieri că acuzaţia de subminare a economiei naţionale la adresa sa, formulată de procurorii DIICOT, urmăreşte prelungirea "confuziei politice" şi continuarea unui atac asupra PNL.

    "Nu e vorba de nicio infracţiune şi de nicio subminare a economiei naţionale. Calculele arată că, dacă nu măream cu câteva procente acele facilităţi, exista riscul ca acele întreprinderi să se oprească cu totul sau parţial. (...) Pagubele pentru economia naţională ar fi fost mult mai mari (...). Cu alte cuvinte, este un gest de a prelungi o confuzie politică, de a continua atacul asupra PNL, pentru că efectul acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele este cu totul disproporţionat", a afirmat Vosganian, citat de Agerpres. În opinia sa, acuzaţia care îl vizează este cu atât mai gravă, cu cât Ministerul Economiei elaborează planul de acţiune pe diverse industrii, existând riscul ca măsurile ce vor fi adoptate să fie puse la îndoială.

    Vosganian: "Este pentru prima dată în 20 de ani când Parchetul se sesizează în legătură cu un caz de oportunitate politică"

    Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a respins ieri acuzaţia de subminare a economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de la Romgaz către SC Interagro, arătând că în 2008 compania de stat a înregistrat o creştere a profitului cu 8% faţă de 2007. "Am ales să fac această conferinţă de presă aici, pentru că acest caz nu este unul de corupţie. Dacă ar fi fost un caz de corupţie nu aş fi ales sediul PNL, pentru că ţin la demnitatea acestui partid. Este pentru prima dată în 20 de ani când Parchetul se sesizează în legătură cu un caz de oportunitate politică. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Finanţelor în 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz", a spus Vosganian. El a precizat că 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz, înregistrând o creştere a profitului cu 8% faţă de anul precedent. "Ideea că măsurile luate au dus la pierderi în perioada în care eram ministru al Economiei nu se justifică", a adăugat Vosganian. El a mai spus că un ministru nu trebuie să ceară voie de la parchet în legătură cu o măsură fundamentată economic şi că nu este atribuţia Parchetului de a judeca deciziile de la acea dată.

    Vosganian: "Îmi voi continua activitatea la minister cât îmi va permite legea"

    Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că nu-şi va da demisia din funcţie, după ce a fost acuzat de subminarea economiei naţionale: "Am fost întrebat dacă îmi voi da demisia. Demisia nu este o formă de luptă. Îmi voi continua activitatea la minister cât legea îmi va permite".

    Videanu: "Voi pune la dispoziţia DIICOT toate informaţiile pe care le deţin"

    Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, susţine că a luat act de solicitarea DIICOT de începere a urmării penale în cazul său şi a adăugat că va pune la dispoziţia procurorilor toate informaţiile pe care le deţine în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

    "Am luat act de decizia DIICOT de începere a urmării penale şi decizia mea este de a pune la dispoziţia DIICOT toate informaţiile pe care le deţin. Niciodată cât am deţinut funcţii publice nu am fost acuzat de corupţie", a susţinut Adriean Videanu.

    Tăriceanu, despre Vosganian: "Subminarea economiei e o formulare generală din perioada comunistă"

    Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, citat de Mediafax, că în cazul cererii privind începerea urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian acuzaţia de subminare a economiei naţionale este o formulare folosită în perioada comunistă. "Nu cunosc care este fondul acuzaţiilor, adică simpla formulare < subminarea economiei naţionale > poate să însemne foarte mult şi nu pot să mă abţin aici să nu remac secundo că subminarea economiei naţionale este o formulare specifică celei mai negre perioade a comunismului, când procurorii, ca să dea ani grei de temniţă celor care erau persecutaţi politic, foloseau această sintagmă de subminare a economiei naţionale. Eu nu cred că această formulă mai există undeva în Europa democratică, aşa încât probabil că procuratura are anumite indicii pe care aştept să le văd ca să pot să vorbesc în cunoştinţă de cauză", a afirmat Tăriceanu.

    Ponta, despre cererea DIICOT: "Videanu este un bandit internaţional"

    Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că se va informa şi ulterior se va pronunţa din punct de vedere al activităţii Guvernului, dar şi politic, privind cererea DIICOT de începere a urmării penale pentru Videanu şi Vosganian, el arătând că democrat-liberalul este un "bandit internaţional".

    Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să spună, din nou, că miniştrii liberali reprezintă o ţintă, Ponta a răspuns: "Păi, Videanu e liberal? Videanu e un bandit internaţional, nu liberal". El a arătat că se va pronunţa după ce se va informa asupra cererii DIICOT.

    "Nu pot să comentez, pentru că nu mă pot informa. Mă informez, după aceea comentez. Dacă nu are legătură directă cu activitatea Guvernului, mă duc, mă informez, probabil că DIICOT va face public ce anume a constatat şi după aceea comentez. În cazul de faţă nu pot să vorbesc aşa după ce am citit prin presă. În mod sigur DIICOT va face azi, bănuiesc, toate precizările de rigoare şi după aceea mă pronunţ în ceea ce priveşte activitatea Guvernului sau politic. Altfel nu am ce să mă pronunţ", a spus Ponta. El a arătat, întrebat dacă Parlamentul va aviza solicitarea DIICOT, că nimeni nu va bloca într-un fel ancheta respectivă.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. tara se confrunta cu cea mai mare criza si cu cel mai mare jaf din istorie! economia se tareste si talharii isi fac de cap! rusine si cu ROSIA MONTANA!

      De douazeci de ani avem numai guverne compuse din banditi internationali !

      De la CFR Marfa pana la prima societate privatizata totul este majit de coruptie si subminare a economiei nationale ! 

      Ar fi bine sa vedem un lot de ministri si rude ale lor in spatele gratiilor si deposedate de bunuri dobandite in urma fraudelor dar nu se va intampla nimic !

      Despre Oltchim se scrie doar acum in ce stare jalnica a ajuns...Pe vremea cand mergea binisor, nici D-nul Vosganian, nici alti ministri nu au fost de acord ca este "oportun" ca si Olchimul sa primeasca gaze ieftine sau curent ieftin, desi de functionarea lui depindea un oras. "Oportun" era doar pentru firme private ca Interagro sau Alro...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb